joi, 29 martie 2012

Meniu de sarbatoare dedicat unei capodopere:''FEMEIA''

Irish coffee cu caramel

Finalul meniului nu ar fi la fel  de perfect daca nu as servi renumita''irish coffee'',varianta cu caramel.Pfffii, o aroma exploziva puternica si surprizatoare.Peripetiile acestei cafele incep de jos in sus ,unde caramelul ne indulceste intr-un mod sublim,mireasma cafelei si a whisky-ului ne inunda aerul,ca mai apoi o frisca pufoasa  sa ne domoleasca toata aceasta avalansa de arome ispititoare.
*****************
Savurati cu placere,imi veti da dreptate pentru ca si aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor'' organizat de doamna Laura Laurentiu in colaborare cu Bilancia.

                               

Red Velvet Cake-''Buchet de trandafiri''

Cum spuneam, am lasat la sfarsit la'' piece de resistance ''si anume ...TORTUL.
Nu concept o masa festiva fara un tort, care,intr-un fel sau altul este vedeta ce ne’’descrie’’evenimentul celebrat, in acest caz Ziua Femeii, manifestare pe care eu mereu o asociez cu venirea primaverii si cu Martisorul.
Exteriorul tortului are un aspect primavaratec, colorat, plin de viata si la figurat vorbind reprezinta un gest nobil...un buchet de trandafiri pe care orice doamna, sau domnisoara cu siguranta il primeste in aceasta luna magica.
Dupa ce am vizualizat aspectul fermecator al exteriorului,trecem la sectiune unde ne asteapta o alta surpriza:un tort in culorile martisorului alb si rosu.N-as fi ales altceva pt.aceasta sarbatoare decat renumitul ''red velvet cake'' cu textura lui pufoasa si cremoasa prezentat in varianta martisor(editie limitata:))).
Este combinatia si aparitia cea mai fina si mai eleganta din cate cunosc.
Enjoy!

miercuri, 28 martie 2012

Terine din curcan alaturi de piureuri asortate,sos din ardei iute si merisoare aromat cu anason,cuisoare si scortisoara

Felul principal.…toata lumea il asteapta, ai zice ca este preparatul cel mai important…aparent da…ar putea fi asa,dar in final,fiecare fel are farmecul  lui si acesta este unul cu adevarat fermecator.Am ales ca ingredient tinta carnea de curcan,dar intr-o combinatie mai puternica si indrazneata in compania unui sos de ardei  iute,merisoare si condimente magice,printre care anasonul stelat,care este o bijuterie vegetala,de o frumusete rar intalnita intre condimente.Din interiorul stelei se intrevad,timid si placut semintele cafeniu sidefate car fac ca prezenta lui in sos sa fie una deosebita.Pe langa toate astea,primeaza gustul,care este puternic,ascutit,profund...ce mai?!...perfect pentru un astfel de sos.
Pentru ca anasonul se simte bine in prezenta altor condimente puternice,companioanele lui in acest fel principal de sarbatoare sunt cuisoarele,ghimbirul si scortisoara.Combinatia dulce-iute-sarat…pur si simplu o ador!!!Pentru ca aroma dulce sa fie omogena in intreaga farfurie,la  garnitura am mers pe 3 feluri de piureuri divine,usoare,aspectuoase si dulcege;unul de sfecla,unul din mazare si unul din dovleac.
***********
Per total,un fel de baza cu o aroma speciala comasat intr-o antiteza delicioasa care trebuie gustat,pentru ca si aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor” organizat de  doamna Laura Laurentiu in colaborare cu Bilancia.

Supa crema de ceapa cu iz frantuzesc


Initial mi-am zis ca la o masa festiva poate n-ar trebui sa inculd si o supa,mai ales o supa crema…dar ce tot vorbesc??!!…n-am cum pentru ca servirea ei sigur ar fi apogeul,cand si-ar revarsa aroma frantuzeasca asupra intregului festin.
O supa densa si cremoasa,plina de gust,de satisfactii,cu adevarat fistichie si de o rara prospetime in care textura catifelata se combina minunat cu accentele proaspat picante ale cepei si acid parfumate ale limetei,totul rafinat cu o smantana matasoasa.In spatele aparentei cremoase,blande,se ascund aprige parfumuri frantuzesti,arome de vin si note proaspete de ierburi provensale.Branza de un galben intens vine doar să competeze fericit acest festin.

O astfel de reteta care surprinde prin gust si consistenta,insist sa aiba loc de cinste la mijlocul meniului.Asadar, si aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor”   organizat de  doamna Laura Laurentiu in colaborare cu Bilancia.


marți, 27 martie 2012

Fructe de mare prajite in stil Cajun in compania unei bavareze de avocado cu oglinda balsamica,pe blat de biscuiti crocanti

In cadrul''Meniului de sarbatoare prin care celebrez Luna Femeii'' am ales fructele de mare pentru antreu deoarece crustaceele si molustele nu ne incanta doar privirea,ci si gustul si fac parte intotdeauna din meniurile cele mai irezistibile.
Ca ingredient al antreului,fructele de mare adopta stilul culinar Cajun care combina parfumuri potente de chilli cu o intreaga suita de condimente aromate si cu dulceata zaharului brun.Conceput pentru acest meniu,antreul epateaza prin gust si consistenta.Textura fina,cremoasa a fructului avocado si notele tari,se amesteca armonios in aceasta bavareza rafinata care confera o continuitate gustari tocmai servite.Consistenta pufoasa este echilibrata de blatul crocant din biscuiti sarati si touch-ul final al acestui antreu il reprezinta reductia de otet balsamic pentru un plus de aciditate.
Antreul este cu adevarat deosebit,deci,un experiment fericit si cu mandrie spun ca si  aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor'' organizat de doamna Laura Laurentiu in colaborare cu Bilancia.

Tartar de somon cu crusta crocanta de salote,orez expandat si germeni de praz asezate pe pat de avocado si asezonate cu vinegreta neagra

Textura fina a fructului avocado si a somonului  placut condimentat sunt in contrast cu crusta crocanta de salote si orez expandat ,parfumate de germenii de praz si completate de magica vinegreta neagra....neagra ca pacura.
Daca  pana acum nu ati incercat acest fel de mancare,ei bine,eu zic ca niciodata nu e prea tarziu.Descrisa in cateva cuvinte,este o reteta simpla si in acelasi timp sofisticata,fina,lejera,parfumata,cu o aparitie impresionanta si cu un gust pe masura,deci,per total o alegere inspirata la inceput de masa.
Recomand a se asocia tartarul de somon cu un vin alb(sau rose)sec sau demisec,nicidecum dulce…asta pentru ca nu vreau sa va amorteasca papilele,din contra vreau sa le stimuleze si sa deschida interesul pt.masa festiva care va urma.
Este primul fel al Meniului de sarbatoare prin care celebrez Luna Femeii,deci,aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor” organizat de doamna Laura Laurentiu in parteneriat cu Bilancia .

Trufe in lingurite

Cu aceaste trufe azi puteti sa oferiti dragostea dulce la ...lingurita.Eu am dat celor dragi cate o lingurita din asta, cu iubire.Va spun(metaforic vorbind),eu ma hranesc cu reactia oamenilor si azi, pana acum ...sunt full!!!Au fost atat de impresionati ...reactiile au fost care mai de care mai diferite, dar nici una negativa.Ce frumos a fost sa vad zambete largi pe fetele lor.
Mi-a ramas intiparita reteta asta cand am vazut-o prima data.Prezentarea geniala mi-a placut mult,am citit ingredientele...si am costatat, cu parere de rau ca imi lipseste apa de trandafiri.Eram sigura ca este ingredientul secret si de baza al acestei retete,si in final,nu m-am inselat.
Pentru ca, din pura intamplare cineva tinea in camara o sticluta cu apa de trandafiri si nu stia la ce sa o foloseasca,eu i-am gasit repede o intrebuintare,la trufele in lingurita.Yupiii  ,in sfarsit urma sa le pregatesc  .
Aroma parfumata de trandafir,o crema ganache fina,rozalie si nu in ultimul rand un strat generos de ciocolata  .....cam asta ar fi pe scurt descrierea retetei ,care, sincer cred ca este unica aroma care se apropie cel mai bine de Valentine's Day,in plus este si o prezentare de efect  .
Sper sa va placa !
Din ingredientele date mi-au iesit 40 de lingurite.

sâmbătă, 24 martie 2012

Palaria dragostei


Rapid, usor si pe nesimtite s-a apropiat si Valentine's day.
In cazul asta, prezint o idee dulce si anume un blat red velvet si o crema fina.
Acum desertul e la indemana, asa ca nu-mi ramane decat sa va urez ...
Happy Valentine's day tuturor!!!!

Inimioare colorate

Imi plac deserturile cu branza,sunt tare racoroase.Am mai facut reteta asta sub forma unei tarte intregi ,dar fara jeleu si a fost de-a dreptul divina...are o textura pufoasa si aromata.
Acum ,am facut varianta''indragostita'' a acestei tarte si am pus jeleu rosu deasupra sa fie in ton cu evenimentul ,Valentine's Day.Bune,bune de tot inimioarele!!!
Mi-au iesit 16 bucati.Numarul final(la varianta individula) eu zic ca difera in functie de marimea formelor in care le facem.
Enjoy!

''Sagetile lui Cupidon''

M-au rugat niste prietene sa le fac ceva de Valentine's Day sa imparta la prieteni.M-am gandit la sagetile lui Cupidon.Initial as fi optat pentru niste jeleuri in forma de inimioare...dar de unde?..nici sa vreau nu gasesc ceva ca lumea in orasul asta...asa ca, din nou am improvizat.Am facut un blat rosu cu branza si l-am decupat in forma de inimioare.Am imbracat apoi inimioarele in pasta de zahar rosie si ta..da,  gata sagetile iubirii.Ambalate corespunzator,sagetile isi vor gasi jumatatea in foarte putin timp.
Abia astept impresiile  lor:-)
Reteta la aceasta prajitura este pentru o tava normala.Este foarte buna,eu doar am adaptat-o la o alta prezentare.
Enjoy!

Inimioare din ciocolata cu bombonele

Cand zici ciocolata de casa te gandesti automat la copilarie.Azi am ceva cu ciocolata de casa care sa va duca cu gandul prima data la Valentine's Day...inimioare dulci si colorate.
Savurati cu placere!

Sushi decorativ

Temari sushi

Denumirea temari sushi vine de la''te''care inseamna '' maini'' si ''mari''care inseamna''minge''.Aceste mingiute sunt simplu de facut intr-o gama foarte larga si dupa imaginatia fiecaruia.
Temari este un minunat aperitiv datorita accentelor sale colorate.Este de asemenea o buna modalitate de a folosi bucatile mai mici de peste sau de legume care au ramas de la alte preparate.
S-aveti spor!

Party sushi II

Party sushi I

Futomaki sushi sau''rulouri grase''



Futomaki sushi in traducere inseamna''rulouri grase''pt.ca ajung la un diametru cu pana 50% mai mare decat cele simple.Sunt umplute cu doua pana la sase umpluturi,de multe ori acestea fiind de origine vegetariana.Ideea la aceste futomaki sushi este sa alegem ingrediente cat mai colorate si compatibile la gust.De obicei fiind atata de gros se manaca feliat in bucatele mici care sa poate fi consumate intr-o inghititura,dar in Japonia sunt sarbatori unde futomaki sushi se mananca intreg.



Uramaki sushi sau ''rulouri pe dos''

Sushi cu icre rosii



Gunkanmaki



Vermicelli sotati chinezesti


Sunt numeroase retete pt.vermicelli si taietei sotati care pot fi astfel serviti in orice moment al zilei,ca fel principal sau ca gustare.In restaurantele traditionale aceste feluri de mancare sunt foarte condimentate,dar cand le preparam noi acasa putem sa le condimentam cum dorim.
Acesta este unul din felurile mele preferate de vermicelli.

Rondea de peste cu legume in stil chinezesc

Nigiri sushi sau ''sushi traditional''




Sushi Hosomaki sau ''rulouri subtiri''

Reteta mea de stracciatella


Cand se simt slabiti italienii mananca cate o farfurie de stracciatella.
Stracciatella este o specialitate romana a carei denumire deriva de la cuvantul''stracceti'' care inseamna ''zdrente''.Zeama de pui aromata,firele delicate de ou si parmezanul cu o aroma bogata de nuci,formeaza impreuna o supa usoara si satioasa,medicamentul ideal pt.orice stomac deranjat sau pt.o raceala care nu vrea sa mai treaca.Incet,incet am adoptat si eu obiceiul lor.Stracciatella pt.mine este un simplu mod de a savura si cu sufletul o supa care ma incalzeste din varful nasului pana in varful picioarelor.Imi place mult...au dreptate cand spun ca este inima bucatariei italiene.

Prajiturele cu zmeura si coacaze



Mini meringues cu crema de whisky

Ador bezeaua,ma repet a nu stiu cata oara.
Pregatind acest desert am realizat ca sunt ''cuplate''doua din preferatele mele:bezeaua si zmeura.
E cel mai tare desert pe care l-am mancat de ceva vreme incoace.Incerc sa descriu in cuvinte,dar nu stiu daca o sa-mi iasa:umplutura fina si pufoasa,aromatizata de whisky,dar si de aroma zmeurei si a mentei,impreuna cu crocanta bezea,au facut ca aceste mini merengues sa urce vertiginos in topul preferintelor mele la categoria dulciuri.
Imi place contrastul de la aceste prajiturele si anume textura bezelei care desi pare dura ,dupa prima imbucatura realizezi ca este foarte fina si pufoasa.Combinatia in sine pt.mine este ceva care nu se uita usor,poate niciodata.Mi-au placut foarte mult si abia astept sa le mai fac din nou,cu toate ca imi cam iau mult timp.Oricum,merita.

Inghetata de cocos

Imi place mult aceasta inghetata din nuca de cocos proaspata.Nu se compara la gust cu una preparata cu fulgi de cocos din comert.Are o aroma mult mai naturala si placuta,dar,deloc insistenta.Eu intotdeauna las in inghetata si fulgii de cocos.Sunt elastici si placuti,in perfecta armonie cu consistenta pufoasa si racoritoare a inghetatei.Reteta o stiu de la prietena mea,care a preparat-o de pe un site culinar acum ceva timp.Mi-a placut si de atunci,ori de cate ori am ocazia o pregatesc,mai ales ca nuca de cocos este mereu la indemana si la un pret rezonabil.
Enjoy!

Inghetata de rubarba si ceai verde


Am incercat sa aduc inghetatei de rubarba un''asociat''care sa ii puna in valoare si aroma.Am facut o alegere buna cand am ales ceaiul verde.Aroma lui puternica,dar in acelasi timp discreta,in combinatie cu gustul placut acrisor al rubarbei si al zmeurei au facut ca inghetata sa fie una surprinzatoare.De ce oare?Pt. ca nu poti ghici din prima din ce este facuta.Aroma si gustul dau navala si te induc in eroare,astepti parca un raspuns care sa fie cat de cat aproape de cel propus de tine in gand...ca in final,sa fi departe de adevar:Este inghetata de rubarba si ceai verde!!!Cam acesta a fost ''testul''dat de toti cei care au savurat aceasta inghetata.Sa va spun inca ceva?Nimeni nu a ghicit din ce este,dar toti au placut mixul acesta de arome. Cu siguranta o voi mai repeta,dar cu un alt viitor''asociat''.

Terina din fructe de sezon



Prajiturele cu coacaze



Mini tortulete cu cirese


Va propun un desert foarte rapid pe care il puteti pregati(daca nu faceti blatul propus de mine ci orice fel de piscota)in doar o jumatate de ora.Asadar,cu cateva ingrediente,toate la indemana,puteti servi musafirii inoportuni cu desert gustos dar si aspectuos.Va doresc spor la treaba.

Lalele cu inghetata de coacaze


Ingrediente:
Pentru lalele(ne rezulta 15 bucati mai mari)
-40 gr.de unt
-4 albusuri(in total sa fie 115 gr)
-185 gr.zahar extra fin(eu am folosit Margaritar fin)
-30 gr.faina
Pentru inghetata de coacaze:
-225 ml.smantana pt.frisca foarte grasa(eu am folosit cu 30 % grasime)
-225 ml.lapte
-75 gr.zahar
-4 galbenusuri de ou
-inca 50 de gr.de zahar
-150-200 gr.coacaze

Mod de preparare:
Lalele:
1.Pregatim compozitia pt.lalele cu o zi inainte doarece trebuie sa stea la rece 24 de ore asa:
punem untul intr-o craticioara la topit la foc mic.Luam apoi vasul de pe foc si il lasam la racit.
2.Separam albusurile de galbenus.Albusurile le cantarim sa fie 115 gr. si le amestecam cu zaharul pana acesta se topeste.
3.Adaugam apoi faina si amestecam din nou bine.Apoi turnam si untul topit si dam totul la rece pt.24 de ore.
4.A doua zi scoatem compozitia si pregatim tava asa:decupam din hartie cerata cerculete cu diametrul de 10-12 cm(eu le-am facut putin mai mici pt.ca formele pe care le am sunt mai micute)
5.Le ungem cu unt si apoi le dam la rece.Luam cate o lingura din aluat si intindem in strat cat mai subtire in asa fel incat sa se vada tava prin el.Dam tava la cuptor la foc iute.
6.Intre timp pregatim forme de briose sau de savarine sa ne fie la indemana.Cand scoatem tava din cuptor,luam cate un cerculet si cat este cald si moale il punem in forma de briose.
Tinem cerculetul in forma 5 minute ca sa se raceasca.Repetam procedeul cu celelate cercuri de aluat,dupa care le scoatem din forme,isi vor pastra forma de lalea.
Aceste lalele nu trebuie sa pregatim prea multe intr-o tava ca sa aveti timp sa le puneti in forme si sa nu se intareasca inainte.

7.Pentru inghetata pregatim asa:Turnam smantana si laptele intr-o cratita si adaugam zaharul.Lasam amestecul lsa dea in clocot,la foc mediu spre mare,amestecand din cand in cand.
8.Intre timp batem cu telul galbenusurile cu cele 50 de gr.de zahar pana se omogenizeaza bine.
9.Peste galbenusuri turnam treptat,amestecand cu telul aproximativ 125 de ml.din compozitia fierbinte de lapte si smantana,apoi incorporam ce rezulta in smantana ramasa.E un fel de genul sa aducem la aceeasi temperatura ambele compozitii,in ideea de a impiedica coagularea galbenusurilor.
10.Fructele le pasam cu blenderul si le adaugam in compozitie.
11.Lasam sa se raceasca foarte bine ,amestecam si apoi turnam usor fara a atinge pereti intr-o masina de inghetata.

Varianta de mana presupune sa punem amestecul la congelator intr-un vas,sa il scoatem si sa il mai amestecam din cand in cand si apoi sa il dam iar la rece pana se ingheata.
12.Cand este gata inghetata punem cate un glob in fiecare lalea.
13.Decoram cu fructe si servim.
14.Daca nu mai pregatiti lalelele serviti inghetata la cupa.
Va doresc pofta buna!
Note:
1.Pt.a profita la maxim de acest desert va recomand in cazul in care pregatiti inghetata si o dati la congelator sa o faceti prima data si abia apoi sa coaceti lalelele.Eu am pregatit lalelele concomitent cu inghetata deoarece am pus-o in aparatul de inghetata si in 30 de minute a fost gata.In asa fel lalelele vor fi proaspat crocante.
2.Aceste lalele le puteti umple si cu orice fel de crema.De asemenea si inghetata o puteti pregati cu orice fel de fructe.

Inghetata cu sampanie cu sos de coacaze si capsuni

Cateva cuvinte despre inghetata.


Ideea de a ingheta un lichid dulce si a-l consuma rece in zilele fierbinti,a aparut cu cel putin 2500 de ani in urma.Chinezii,grecii si mai tarziu romanii aduceau gheata si zapada de pe cele mai inalte varfuri de multe si le amestecau cu lapte si sucuri de fructe,pt.a le servi imparatului.
Ulterior s-a descoperit ca apa salina are un punct de inghet mai scazut decat apa simpla,ceea ce a dus la inventarea masinii de inghetata.
Gheata se amesteca cu sare intr-un butoias de lemn,in interiorul careia se aseza o oala metalica,umpluta cu smantana si sucuri de fructe.Amestecul din recipientul metalic ere frecat multa vreme cu mana pt.a sparge cristalele mari de gheata,pana cand amestecul ingheta.
Inghetata a fost multa vreme un desert rezervat celor bogati,desi la Paris au fost infiintate cateva magazine de inghetata,cel mai faimos dintre ele fiind Procope,deschis in 1686.La sfarsitul secolulu XIX masinile pt.preparaea inghetatei au fost perfectionate,iar congelarea a devenit mai ieftina,astfel incat a crescut numarul acestor magazine,in special in SUA.
Inghetata a devenit treptat un desert larg raspandit si apreciat in zilele noastre,cu o foarte mare varietate de arome.

Pui cu caise

Cosercute cu caise

Rulou din piept de pui


Dupa ce am terminat de preparat mancarurile asiatice mi-au ramas doua foi nori,asa ca m-am gandit sa le pun in ruloul pe care urma sa il pregatesc.Spre surprinderea mea iesit mult mai aspectuos iar gustul avea o usoara aroma in plus.A fost gustos.Eu am pregatit doar doua portii,dar reteta este pentru 4 portii.
Enjoy!

Prajitura cu branza ,fructe de padure si ciocolata


Flori de soc si de salcam prajite in aluat

Tort personalizat ''Micri Gold''

Ciorba de legume cu carne de miel


'Floricele''

Aceeasi compozitie de branza ca si la Rulada curcubeu ,dar alt mod de prezentare.Gustul...la fel de bun.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...