duminică, 9 mai 2021

Ghivece cu blat de susan negru, blat de matcha si crema de ciocolata Nestle Dessert cu piper

 Bine v-am gasit, dragi prieteni!

Răspund cu mare drag provocării lansate de Nestlé Dessert Romania, Chef Sorin Bontea și anume, un desert specific Sărbătorilor de Paște pregătit cu ciocolată desert Nestlé Noir, sau Blanc.

M-am alăturat și eu și am pregătit un desert în ton cu cerința concursului mai exact, "Ghivece cu blat de susan negru, matcha și umplute de cremă de ciocolată cu piper" . Rezultatul super gustos! 

Sper să fie și pe placul vostru Nestlé România și Chef Sorin Bontea.

#nestledessert

#bakeiteasy

Nestlé Desert România

Am ales pentru acest desert o cremă de ciocolată albă si neagră cu piper.Ideea mi-a venit de la un film foarte vechi pe care îl urmăream când eram mică și acțiunea se învârtea în jurul unei familii care avea o fabrica de ciocolată .Ciocolata cu piper a fost sortimentul cu care și-au salvat afacerea.Mă tot gândeam pe vremea aceea cum poate fi această combinație posibilă, deoarece aceste două ingrediente au cu totul alte trasee în cofetărie. 

Și da....m-am hotărât!... cremă de ciocolată cu piper să fie!Mai precis cu piper lung, cu aromă și esență intensă.O nebunie dulce-iute care monopolizează pe deplin gustul oricărui pasionat de ciocolată.

Unul din blaturi o să fie cu susan negru.Susanul negru este un ingredient pe care îl am în vizor de multă vreme și pe care nu prea l-am folosit...până acum.Am zărit prima dată la un Plafar pastă de susan negru și m-a făcut curioasă.Așa că, mi-am zis să o încerc în ceva dulce.Credem că are un gust și o textură aparent nesemnificative.Credeam greșit!Este absolut minunat!Folosit în blat dă o textură minunată, echilibrează, îmbogățește gustul și în plus conferă blatului o culoare interesantă.Superb acest ingredient în blatul unui tort.Promit că am să îl mai folosesc, deoarece m-a surprins în mod foarte plăcut.

O pudră fină, pudra de matcha, unică ca gust și culoare, a completat și a dat contrast cu succes desertului meu. 

Combinație ciudată nu știu dacă e, dar știu sigur că susanul negru, matcha și ciocolata cu piper se potrivesc de minune și au făcut din desertul meu unul perfect la gust.

Și dacă la gust a fost atât de bun, atunci hai să-l prezentăm în ediție de Paște. Am pregătit niște mini ghivece cu morcovi și iepurași ca să fie în ton cu Sărbătoarea deși neapărat să corespundă temei concursului Nestlé. 

Aşadar, să trecem la treabă 😉! 


Ingrediente:

*Blaturi:

*Foaia de blat cu cacao:

-40 gr. unt

-3 ouă mari

-75 ml. lapte

-1/2 linguriță esență de vanilie

-30 gr. faină 

-30 gr. cacao

-75 gr. zahăr pudră 

*Foaie de blat cu susan negru:

-80 gr. făină 

-1/2 plic praf de copt

-1/8 linguriță sare de mare fină

-1.5 linguri de susan negru

-1 linguri pastă de susan

-1/2 linguriță esență de vanilie

-1 ou mare la temperatura camerei

-40 gr. unt moale

-75 gr. zahăr 

-60 ml. lapte de cocos neîndulcit 

*Foaia de blat Angel's cake cu matcha:

-35 gr. făină

-40 gr. zahăr pudră 

-1/8 linguriță de sare

-4 albușuri la temperatura camerei

-1/2 linguriță cream of tartar

-1/4 linguriță matcha

-încă 40 gr. zahăr 

*Crema ganache de ciocolată Nestlé dessert Noir cu piper lung:

-300 gr. ciocolată Nestlé dessert Noir

-250 ml. frișcă neîndulcită 

-2 bucăți de piper lung, sau 7-8 bucăți de piper negru

*Crema ganache de ciocolată Nestlé dessert Blanc cu piper lung:

-300 gr. ciocolată Nestlé dessert Blanc

-300 ml. frișcă neîndulcită 

-2 bucăți de piper lung, sau 7-8 bucăți de piper negru

*Pentru decor:

-pastă de zahăr de diferite culori (maro deschis, alb, portocaliu, roz, mov verde etc..) 

-cacao 

-tăieței de orez

-ciocolată neagră

-pahare mici de carton 

-3 inele de inox de dimensiuni diferite potrivite cu paharul de carton

-mentă și floricele


Mod de preparare:

*Pentru început pregătim cremele ganache de ciocolată albă si neagră cu piper lung:

1.Punem piperul în râșnița pentru cafea și îl macinăm foarte fin.

2.Într-o cratiță punem frișca, piperul, ciocolata dessert Noir Nestlé ruptă bucățele mărunte. 

3.În altă cratiță punem frișca, piperul, ciocolata dessert Blanc Nestlé la fel ruptă bucățele mărunte. 

4.Punem ambele cratițe la foc domol și le lăsăm până se topește ciocolata, dar avem grijă ca amestecul să nu dea in fiert.Trebuie doar să se înfierbânte puțin și ciocolata să înceapă să se înmoaie.

5.Cand ciocolata este moale si lichidul înfierbântat, luăm cratițele de pe foc si amestecăm energic cu un tel până obținem o pastă mai vâscoasă.

6.Le punem deoparte, le lăsăm sa se tempereze, apoi le dăm la rece pentru cel puțin 3 ore. 

8.După acest timp, scoatem de la rece și spumăm cu un mixer foarte bine ambele sortimente de creme de ciocolată.

9.Cremele rezultate le punem în 2 poșuri și le dăm deoparte.

*Acum pregătim foaia de blat cu susan negru;

1.Într-un bol cernem făina, praful de copt si sarea.Punem bolul deoparte.

2.Pregătim la îndemână laptele de cocos.

3.Punem semințele de susan într-o tigaie și le prăjim la foc lejer cam două minute.

4.Le răsturnam apoi din tigaie într-un castron și le lăsăm să se tempereze.

5.Când sunt răcite, punem semințele de susan într-o râsniță de cafea și le măcinăm bine până ne rezulta o pudră. 

6.Adăugăm la pulberea de susan: oul, esența de vanilie, pasta de susan.Amestecăm bine până la omogenizarea completă .Dăm deoparte.

7.În vasul unui mixer punem untul împreună cu zahărul. 

8.Pornim aparatul și mixăm la viteză mică, cam 30 de secunde, apoi mărim viteza la mare și mai mixăm încă 5 minute până untul începe să devină spumos și zahărul este complet topit. 

9.Reducem acum viteza la mediu și adăugăm în două prize amestecul de susan.Mixăm 1-2 minute până amestecul este omogen.

10. Urmează acum să adăugăm ingredientele uscate în 3 prize, alternând cu laptele de cocos în 2 prize.

Notă :

-Ținem cont că trebuie să începem cu ingredientele uscate și să terminăm tot cu cele uscate.

-Dupa fiecare priză, mixăm bine până la omogenizarea completă și abia apoi o adăugăm pe urmatoarea.

11. Oprim mixerul, luăm bolul și cu o spatulă răsturnăm conținutul într-o tăvă tapetată cu hârtie de copt. 

12.Dăm tava la cuptor, la foc mediu pentru 20-25 de minute, sau până trece testul scobitorii.

13.Când blatul este pătruns, îl lăsăm să se tempereze cam 20 de minute, apoi îl răsturnam din tavă pe un grătar ușor gresat.

14.Îndepărtăm hartia de copt și apoi lăsăm blatul să se răcească complet. 

Notă :

-Dacă nu avem la îndemână , sau nu găsim să cumpărăm pasta de susan negru, o putem pregati chiar noi.Punem 6 linguri de susan într-o râșniță de cafea și le măcinăm bine până ne rezultă o pulbere fină .

-Punem pulberea într-un castron și adăugăm puțin câte puțin ulei de susan presat la rece.

-Amestecăm bine cu o lingură până când compoziția începe să se lege și să devină ușor fluidă. 

-Gata, am terminat de pregătit pasta de susan care este cam același lucru ca si cea cumpărată din comerț. 


*Acum pregătim foaia de blat negru:

1.Încălzim cuptorul la treapta cea mai înaltă .Tapetăm cu hârtie cerată o tavă și o punem deoparte.

2.Într-un bol punem untul, zahărul pudra, esența de vanilie și le mixăm bine până devin spumă , cam 5-8 minute. 

3.Adaugăm apoi pe rând ouăle , batem bine până se încorporează fiecare și abia apoi îl adăugăm pe urmatorul.

4.Amestecăm într-un bol făina și bicarbonatul .

5.În alt bol omogenizăm bine iaurtul și cacaua.

6.Adăugăm ambele compoziții la spuma de unt alternându-le:începem cu ingredientele uscate și terminăm tot cu cele uscate.Mixăm până când toate sunt bine încorporate .

7.Turnăm compoziția în tava pregătită anterior și o dăm la cuptor, la foc iute, până este pătrunsă. Facem testul scobitorii și încercăm să urmărim blatul să nu îl ținem prea mult la cuptor, se amărește .

8.Când este copt, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm să se răcească. 


*Acum pregătim foaia de blat Angel's food cu matcha;

1.Pregătim o tavă tapetată cu hârtie de copt.

2.Cernem de 4 ori făina, sare și 40 gr. din cantitatea de zahăr. 

3.Pregătim un bol pe care îl ștergem foarte,  foarte bine cu un șervet înmuiat în zeamă de lămâie ca să îndepărtăm orice urmă de grăsime.

4.Punem în bol albușurile și începem să le batem la viteză mică până încep să se spumeze.

5.Oprim mixerul și presăram deasupra cream of tartar.

6.Pornim din nou mixerul, de data aceasta la viteză medie și continuăm mixarea cam 1 minut.

7.Din acest moment mărim viteza la maxim si începem să adăugăm pe rând câte o linguriță de zahăr (cele 40 de grame care ne-au mai rămas ).

8.Mixăm bine după fiecare priză de zahăr adăugată și abia apoi o punem pe următoarea.

9.Reducem din nou viteza la minim și începem să adăugăm ingredientele uscate în 4 prize, amestecând bine după fiecare până la omogenizare.

10.Oprim mixerul si punem pudra de matcha desfacută într-o lingură de apă rece și amestecăm ușor cu un tel.

11.Turnăm compozitia în tava pregătită anterior și o coacem la foc mediu pentru 25-30 de minute, sau până blatul trece testul scobitorii.

12.Scoatem tava din cuptor, lăsăm să se tempereze 10 minute după care răsturnăm foaia de blat pe un grătar și o lăsăm să se răcească complet.


*Acum asamblăm ghivecele:

1. Decupăm cu inelul cel mai mic rondele din blatul cu susan negru. Cu cel mijlociu decupăm rondele din blatul cu matcha, iar cu inelul de dimensiunea cea mai mare decupăm blatul cu cacao.

2. Începem să stratificăm în păhărele de carton așa :

-o rondea blat cu susan negru, 

-un strat cremă de ciocolată albă Nestlé, 

-o rondea blat cu matcha, 

-un strat cremă de ciocolată neagră Nestlé, 

-o rondea foaie de blat cu cacao, 

-și în final încă un strat de cremă de ciocolată albă, sau neagră (de care doriți) și încă câte o rondea de blat de care doriți, sau de care v-a rămas mai mult. 

Notă : Restul bucăților de blat rămase nu le aruncăm, le vom folosi la pământul ghivecelor. 

Dăm păhărele le rece pentru 3-4 ore până se așează și se încheagă. 


*În acest timp pregătim decorul;

Puteți modela orice figurine, însă eu am modelat niște iepurași, niște morcovi, câteva ouă pe care le-am stropit cu puțin colorant și un cuib din tăieței de orez dați prin ciocolată, toate astea ca să fie în ton cu Sărbătoarea de Paște. 


*Continuăm cu asamblarea ghivecelor;

3.După ce timpul de răcire a trecut, scoatem de la rece ghivecele, tăiem cu un cutter paharul de carton și îmbrăcăm desertul în pastă de zahăr maro deschis, apoi le pudrăm cu cacao ca să le dăm un aspect mai... "uzat".

4.Bucățelele de blat rămase, le punem într-un castron și le sfărâmăm bine cu puțină cacao.Acesta va fi pământul ghivecelor. 

5 Deasupra fiecărui ghiveci presarăm din amestecul pregătit mai sus. 

6.Așezăm deasupra ghivecelor iepurașii, ouăle, morcovii, cuibul... fiecare cum dorește, după imaginație. 

7.Eu am mai modelat niște plăcuțe cu logo-ul Nestlé, pe care le-am lipit pe fiecare ghiveci. 

8.Și gata.... aceasta este desertul de Paști, pregătit cu ciocolata dessert Nestlé și pe care îl înscriu la concursul organizat de dânșii. 

Sper să vă placă! 

Sărbători frumoase tuturor! 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...