miercuri, 28 martie 2012

Terine din curcan alaturi de piureuri asortate,sos din ardei iute si merisoare aromat cu anason,cuisoare si scortisoara

Felul principal.…toata lumea il asteapta, ai zice ca este preparatul cel mai important…aparent da…ar putea fi asa,dar in final,fiecare fel are farmecul  lui si acesta este unul cu adevarat fermecator.Am ales ca ingredient tinta carnea de curcan,dar intr-o combinatie mai puternica si indrazneata in compania unui sos de ardei  iute,merisoare si condimente magice,printre care anasonul stelat,care este o bijuterie vegetala,de o frumusete rar intalnita intre condimente.Din interiorul stelei se intrevad,timid si placut semintele cafeniu sidefate car fac ca prezenta lui in sos sa fie una deosebita.Pe langa toate astea,primeaza gustul,care este puternic,ascutit,profund...ce mai?!...perfect pentru un astfel de sos.
Pentru ca anasonul se simte bine in prezenta altor condimente puternice,companioanele lui in acest fel principal de sarbatoare sunt cuisoarele,ghimbirul si scortisoara.Combinatia dulce-iute-sarat…pur si simplu o ador!!!Pentru ca aroma dulce sa fie omogena in intreaga farfurie,la  garnitura am mers pe 3 feluri de piureuri divine,usoare,aspectuoase si dulcege;unul de sfecla,unul din mazare si unul din dovleac.
***********
Per total,un fel de baza cu o aroma speciala comasat intr-o antiteza delicioasa care trebuie gustat,pentru ca si aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor” organizat de  doamna Laura Laurentiu in colaborare cu Bilancia.
Ingrediente(4 portii):
Terine:
-400 gr.piept de curcan
-200 gr.ciuperci proaspete
-2 oua
-50 gr.parmezan maruntit bine
-1 ceapa
-2 catei de usturoi
-8 felii de prosciutto
-sare si piper
-1-2 linguri de unt
-verdeata
Topping terine:
-100.gr.cascaval
-30 gr.branza Cheddar
-1 ou
-verdeata

Garnitura:
-200 gr.cartofi
-200 gr.dovleac placintar
-200 gr.mazare verde
-1 sfecla potrivita
-100 gr.unt
-100 ml.smantana lichida
-sare

Sos:
-1 ardei iute verde, rosu sau galben,de care doriti
-4 lingurite de zahar
-4 linguri de otet
-2-3 cuisoare
-1 bucata anason stelat
-1 baton de scortisoara
-1/2 lingurita de ghimbir proaspat razalit
-1/2 borcan dulceata de merisoare din comert(pot fi si proaspete sau deshidratate)
-1/2 lingurita sare

Decor(cine doreste)
-germeni de praz

Mod de preparare:
Terina:
1.Taiem ceapa si usturoiul marunt si le calim intr-o tigaie in untul topit.Adaugam apoi ciupercile taiate cubulete marunte,le calim putin si pe ele,dupa care adaugam jumatate din cantitatea de carne taiata cubulete potrivit de mari.
Lasam pe foc cam 10 minute,potrivim gustul cu sare si cu piper,adaugam verdeata tocata marunt, apoi  tragem tigaia deoparte si lasam sa se raceasca.
2.Punem cealalta jumatate de carne intr-un robot si o maruntim bine.
3.Intr-un castron punem pieptul tocat,amestecul cu ciuperci,ouale,parmezanul si amestecam usor cu o spatula. Mai potrivim gustul de sare si piper daca este cazul.

(Off Topic)Mi-am tot dorit forme dreptunghiulare dar la noi nu am gasit,asa ca am cumparat cutii in care se pastreaza fursecuri sau alte produse si le-am taiat cam la o inaltime de 5 cm.Acum am forme dreptunghiulare si vreau sa spun ca se comporta chiar foarte bine.

4.Tapetam formele(in lipsa lor putem sa folosim boluri ceramice termorezistente)cu felii de prosciutto(cate 2 la o forma)si punem in fiecare compozitie de carne apasand usor,ajutandu-ne de o lingura.
5.Batem bine oul cu branza Cheddar taiata cubulete marunte si adaugam si cascavalul ras fin si verdeata.Punem din aceasta compozitie deasupra fiecarei terine.

5.Punem formele intr-o tava cu apa si le dam la cuptor cam 30-35 de minute.
6.Cand sunt gata terinele le scoatem usor din forma.

Garnitura:
1.Curatam cartofii si ii punem la fiert in apa cu sare.
2.Punem separat la fiert in apa cu sare si sfecla,mazarea si dovleacul.
Cand toate sunt fiert procedam asa:
-Cu ajutorul unui blender mixam bine cartofii cu sfecla curatata de coaja si razalita.Potrivim consistenta piureului cu unt si smantana si gustul cu sare.
-Mixam bine separat mazarea si dovleacul si potrivim si aici consistenta piureurilor cu smantana si unt.Daca mai este nevoie punem putina sare,ori daca doriti puteti inlocui smantana cu lapte.

Sosul:
1.Spalam ardeiul iute, il curatam de seminte si il taiem rondele fine.Punem zaharul foarte putin la caramelizat si apoi adaugam otetul .Cand amestecul devine ca si un sirop,punem ardeiul iute,batonul de scortisoara,cuisoarele,anasonul,ghimbirul si lasam sa dea cateva clocote pana toata compozitia se leaga.Acum este momentul sa punem dulceata de merisoare si sa potrivim gustul de sare.Cine doreste poate sa adauge si piper.

Montare:
Asezam pe o farfurie cate o terina de curcan si punem alaturi cate o lingura mare din cele trei piureuri asortate.Punem sos de ardei iute si merisoare si decoram cu germeni de praz.
Gata,felul principal se poate servi.
         Pofta mare tuturor!
                                                      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...