vineri, 31 august 2012

Zarzavat pentru ciorbe, sau...un fel de vegeta cruda la borcan

Zarzavat pentru ciorbe, sau un fel de vegeta cruda la borcan mult mai aromata si mai sanatoasa.
Ciorbe, tocanite, fripturi, sau orice alt preparat va trece prin cap poate fi inmiresmat si imbogatit cu acest zarzavat minune.
Eu il fac an de an si aduce un mare plus mancarurilor casei.
Cu incredere inainte...s-aveti spor!!

joi, 30 august 2012

Cea mai buna...zacusca de fasole!

Cea mai buna zacusca de fasole!...ehehe...poate va intrebati de ce tocmai asta-i cea mai buna?
Ei bine...pentru mine zacusca asta e cea mai buna deoarece mama o pregateste asa de ani de zile.
Va ramane mereu preferata mea pentru ca m-am obisnuit cu acest gust si il ador.
Voua nu vi se intampla la fel cu zacusca mamei?

miercuri, 29 august 2012

Balmosul copilariei mele


Cand Catalina ne-a dat ca tema la Provocarea Dulce Romanie un preparat care sa ne aduca aminte de copilarie nici n-am stat mult sa ma gandesc care este cea mai marcanta mancare dintre toate bunatatile pe care le-am mancat cand eram micuta....este balmosul pe care mi-l facea bunica si pe care il savuram cu o pofta de nestavilit.Acum,pentru a-l pregati am mers si am vizitat-o pe bunica mea.Daca il faceam acasa... n-avea acelasi farmec:-((.Bunica are acum 89 de ani,deci a fost randul meu sa-l pregatesc si sa o servesc eu pe ea.Acest balmos este o reteta incarcata de povesti si amintiri placute care ne intinereste sufletul,ne incanta papilele gustative si ne uimeste cu savoarea lui si in zilele de azi.Am depanat amintiri placute ale copilariei mele si ale tineretii bunicii.Nici dupa atatia ani nu m-am saturat de el,nu cred ca ma voi satura niciodata este mult prea bun:-))) si va purta mereu un loc special printre amintirile mele,de aceea,ma prezint lui Catalina cu balmosul copilariei mele,o reteta de neuitat.
Multumesc Catalina pentru ca m-ai provocat sa retraiesc acele clipe!!! 

marți, 28 august 2012

Zahar cu lavanda~Lavender sugar

Luna aceasta in cadrul Provocarii Dulce Romanie Catalina  ne indeamna sa ne incantam simturile cu aroma speciala a lavandei.A nimerit la fix aceasta tema deoarece am primit de la sora mea un buchetel de lavanda adus din gradina ei,tocmai din Franta.Ce mult m-am bucurat!!!
N-am apucat sa fac un preparat mai fistichiu,insa am pregatit un zahar cu lavanda de-a dreptul deosebit.Aroma speciala,placuta,subtila si perfecta va incanta multe din preparatele mele.Pus in borcanele frumos ''imbracate'',acest condiment poate fi facut cadou alaturi de un borcanel de zaharul cu vanilie si scortisoara si unul de zahar cu coaja de lamaie si lime...sunt perfecte pentru asa ceva:-)
Spor la treaba si voua!

duminică, 26 august 2012

Dulceata de afine

Pot sa zic ca dulceata asta este una dintre favoritele mele,e asa de buna,de fina si de selecta!!!In plus culoarea ma fascineaza.Ce sa mai zic?per total...bunatate la borcan!!
Enjoy!

miercuri, 22 august 2012

Tort cu zane pentru adorata mea Karina:-)

     
O iubesc nespus de mult pe nepotica mea!!!!
Este copia mea fidela si parca ar fi fetita mea.Cand ma uit la ea si la cat de mult ii place sa ajute la bucatarie parca ma vad pe mine cu multi ani in urma cand umblam dupa mama cu ochii mari si plini de nerabdare sa o ajut cand se punea pe treaba sa-mi pregatesca tortul de ziua mea.Stangacia mea era trecuta cu vederea caci mai si buctam sau faceam cate o boacana,insa ea ma lauda la fiecare pas si acest lucru ma incuraja atat de mult!!!
Azi este ziua lui Karina!!!!
Tortul de anul trecut cu toate ca fost superb n-a apucat sedinta foto,doar cadourile pentru copii.Va amintiti de briosele bufnita nu-i asa?Anul asta n-aveam de gand sa ratez ocazia si am planuit impreuna un tort.Vorbeam despre el inca de anul trecut cum am putut,ba prin telefon,ba prin mess,caci ea este departe de mine:-(((
Ei bine,am intors pe toate laturile povestea lui,ne-am hotarat de mii de ori la un model si tot de atatea ori ne-am si razgandit.Intr-un final am stabilit si a iesit tortul ce o sa-l prezint azi.
Karina iubeste zanele foarte mult,nici nu ma mir pentru  ca ea insasi este o zana micuta,dragalasa,frumoasa si gingasa,fara exagerare(sigur daca ati cunoaste-o mi-ati da dreptate:-)))asa ca,tortul trebuia sa fie obligatoriu cu zane.Si nu una ,nici doua ,ci 7 zane,cati anisori implineste.Sapte zane,trei etaje...de ce? pentru ca,citez:''unul este pentru mami,unul pentru tati si unul pentru mine'' (bine ca nu mai are vreo 2-3 frati ca o incurcam:-)))glumesc bineinteles).
Deci am stabilit zane...bine,bine,dar cum sa le fac?si ce sa reprezinte ele pe tort?
Apoi bang...mi-a venit o idee: tot ce ii doresc eu sa fie asternut pe cate o placuta din pasta de zahar si aa reprezinte cadoul adus de fiecare zana in parte si anume:
-sanatate
-intelepciune
-implinire
-iubire
-noroc 
-bani 
-fericire
Poate nu este cel mai perfect tort din punct de vedere tehnic,dar cu siguranta ca a fost cel mai frumos si emotionanat  cadou pe care i-l puteam face,dar si cel mai frumos tort pe care l-a avut pana acum:-)))A fost foarte incantata,n-as putea descrie in cuvinte sentimentul si reactia,nu cred ca as gasi asemenea fraze.
Reteta nu am sa o mai scriu este aceeasi cu cea a tortului Dino,difera doar crema care a avut alta aroma.
Am sa fac doar mici precizari in ceea ce priveste realizarea lui.Sper sa va fie de folos:-)
Acestea find spuse,''LA MULTI ANI''!draga mea Karina,postarea asta este dedicata special tie,alaturi de toata iubirea si gandurile mele bune.
Mai e putin si vei pleca,imi va fi foooooarte dor de  tine,dar sper sa ne revedem curand.Tot pe aceasta cale sper ca taticul tau sa vada tortul inainte de a ajunge acasa...cica se vroia o surpriza:-))).Deci Adi,vizionare placuta:-)))
Voua tuturor va doresc numai bine si sa fiti inconjurati de tot atata iubire si fericire cu cata sunt inconjurata eu de minunea asta mica a mea,nepotica Karina.
Pupici!!!!

marți, 21 august 2012

Dulceata de kiwi

O dulceata exotica,atragatoare si perfecta intr-o zi geroasa de iarna.
La un mic dejun,unsa pe o felie de paine ,langa o cana de ceai  sau langa cateva prajiturele aburinde cu siguranta va fi un deliciu.Culoarea finala nu va fi de un verde intens la fel ca si fructul proaspat,va mai pali in urma tratametului termic,insa aroma va ramane intacta,ba mult mai plina,fiind completata de dulceata bananelor si aroma ghimbiului cu care fructul kiwi face o echipa  foarte buna.
Savurati si aceasta delicatesa.
Mi-a iesit doar un borcan,dar urmatoarele sunt pe rol:-)))
Enjoy!

Usturoi in ulei

Mi-ar placea sa am o camara fooooarte mare in care sa imi pot pune pentru iarna o multime de bunatati facute de mine si care sa astepte doar momentul potrivit ca sa fie servite.Am una,e suficient de mare,dar la cate idei imi tot vin,parca tot nu ajunge sa-mi  incapa toate borcanele.Asa ca,mai pun si la frigider:-)
De exemplu,aceasta reteta cere sa fie pastrata la frigider unde va rezista si luni intregi.Cu timpul o voi folosi la o gramada de preparate,le va da un gust grozav.
Uleiul care conserva usturoiul are si el un rol in toata povestea asta,nici vorba sa-l arunc...il voi folosi pentru gatit sau ca parte componenta a unui dressing.Este gustos si aromat merge de minune in salate,la ciupercute sotate,la ciorbe sau in orice alt preparat care necesita o tenta de usturoi.
Asadar,pentru ca-mi convine sa am la indemana tot timpul usturoi si un ulei aromat ,de fiecare data cand am timp liber, pun cate unul sau mai multe borcane potrivit de mari care ma tin o perioada lunga de timp si care ma scutesc de timp in plus la gatit...nu mai trebuie sa stau sa curat usturoi....ce comoda sunt nu-i asa:-)???
Reteta acestui usturoi conservat nu-i complicata tare,din contra este foarte simpla si practica.Ce vreau eu de fapt sa punctez este ideea de a-l pregati.
Curaj...pregatiti si voi,ingredientele sunt cele mai la indemana si e rapid de preparat:-)
Enjoy!

luni, 20 august 2012

Dulceata de fructe cu ciocolata

Azi va prezint ceva dulce pentru la iarna de-a dreptul delicios.O combinatie reusita intre fructe si ciocolata si in plus o metoda mai sanatoasa as zice eu pentru copiii si adultii:-))) care sunt maaari amatori de ciocolata.
Pozele exprima cam putin din tot ce ne da dulceata asta...mare pacat :-( caci as vrea sa va conving cu adevarat ca este exceptional de buna.
Pentru cei temerari si in cautare de gusturi noi le doresc spor la treaba si la mai incolo.. pofta ciocolatoasa:-))))
Enjoy!

duminică, 19 august 2012

Dulceata de mure

Am facut dulceata de mure...ya-huuu!
Culegerea murelor a fost o grea misiune... sincer va zic ca parca ma urau sau... aveau ceva cu mine..(metoforic vorbind) caci spinii aia s-au incapatanat sa ma zgarie, parca erau neobositi.
Izbanda a fost totusi partial a mea, caci am ajuns acasa cu o galeata generoasa de mure mari si faine de toata frumusetea.
Am mancat cat am mancat si apoi m-am gandit in ce sa le ''transform'' si parca nimic nu mi se parea mai apetisant decat dulceata....dar cu samburi, caci asa ahtiata cum sunt sa iau vitamine de pe unde apuc, am lasat  si samburii in ideea ca si aia au inmagazinati ceva vitamine:-)))
Cat este de adevarat in cele gandite de mine habar nu am, insa stiu sigur ca am facut o dulceata bestiala care imi lasa apa'n gura si gandul ca abia la iarna o voi savura ma tine in tensiune.
Deci...dulceata de mure, cu sau fara samburi...asta ramane alegerea voastra, este ceva ce trebuie sa avem in camara la iarna.
Spor tuturor!!
PS.Sper ca cei care vor face pe temerarii si vor merge la cules de mure sa se intoarca acasa mai putin ''avariati'' decat mine:-)))
Enjoy!

sâmbătă, 18 august 2012

Summer dessert


Aceste desert este un adevarat spectacol!!!Un tort delicios de ciocolata dulce amar,imbatat cu cognac,si acoperit cu esenta pura de vara:afine,coacaze si zmeura si racorit cu o inghetata de zmeura care completeaza acest perfect dulce festin.
Am servit bunatatea asta unor musafiri si...calificativul a fost maxim,le-a placut foarte muuuult.Acu' am emotii ...oare voua cum vi se va parea?
Enjoy:-))!

vineri, 17 august 2012

Gemul meu de caise cu arome grozave

 Nu stiu daca reusesc sa redau in cuvinte cat de bine mirosea in casa cand am facut gemul asta de caise;Doamne... ma imbata aroma lui,dar eu am continuat sa fiu lucida:-))...trebuia sa-l duc la bun sfarsit pentru ca tare mult imi place:-)).Insist sa-l vad pe rafturi in camara,culoarea lui ma fascineaza...este atat de frumoasa!!
Sunt sigura ca toti ati facut varianta voastra de gem sau dulceata de caise,la fel o am si eu pe a mea,dar anu' asta,gemul meu de caise a capatat arome grozave care au adus un plus de finete si au completat intreg ansamblu:gust,culoare si aroma...per total,gemul perfect pentru mine.
Enjoy!

joi, 16 august 2012

Conserva de morcovi cu rosii

Asta'i o conserva pe  care o pui in cratita si este aproape gata un fel mancare.Mai adaugam o mana de orez,cateva legume si ne rezulta o garnitura in doi timpi si trei miscari....sau de ce nu, o ciorba.Peste o conserva de morcovi si rosii,punem putina supa de legume(sau carne ) cativa cartofiori si vom avea o ciorbita aburinda pe care sa o savuram in zilele geroase de iarna.Aceasta conserva o putem servi si ca atare,sub forma unei garnituri de morcovi.De ce ?Pentru ca este absolut delicoasa:-)))
Enjoy!!!

marți, 14 august 2012

Afine uscate

Ce  va prezint azi nu este de fapt o reteta, nici macar nu este ceva ce-am gatit eu, as putea spune ca ...s-au ''gatit'' singure:-)
Este vorba despre afine uscate.Cu aceasta postare vreau doar sa reamintesc celor care au uitat de varianta asta de pastrare a afinelor pentru la iarna.
Mie deja mi s-a uscat prima tura pe care am pus-o la soare cam de o saptamana :-)
Spor!!!

duminică, 12 august 2012

Sos de rosii facut in casa-Homemade tomato sauce

Un sos de rosii facut in casa special pentru diferite preparate este ceva ce la iarna imi doresc sa am in camara.Mi se pare asa de practic si rapid!
Asta este super si io zic ca secretul unui sos de rosii bun este timpul de gatire, care, din punctul meu de vedere ar trebui sa fie undeva la 3-4 ore, o fierbere lenta, deoarece in acest fel sosul va fi mult mai cremos si mult mai delicios.
Ca sa complimentez toate astea am folosit rosii proaspete coapte, zemoase si plante aromatice proaspete si parfumate.Cand deschidem borcanul sosul il putem folosi la paste, pizza, sos bolognez, ratatouille…sau, inca ceva, il putem chiar portiona si ingheta in pahare potrivite pentru o portie de mancare.
Incercati cu incredere:-)

Alifie de galbenele facuta in casa

Alifia aceasta face parte dintr-o categorie non-food, n-are legatura cu mancarea, dar tin neaparat sa v-o prezint.
Ideea si reteta mi-a dat-o Lia, cand am avut o arsura de la soare si nu stiam cu ce sa ma ung sa-mi treaca mai repede.Dupa ce Lia mi-a zis de aceasta minune de planta, am tras un ochi in gradina si am zarit randurile intregi de galbenele care se scaldau la soare.Eu de fapt le culegeam si le puneam la uscat pentru ceai, dar acum, stiam ce am sa fac din ele:alifie de galbenele.... si sincer va zic n-am stat mult pe ganduri pana m-am pus pe treaba.
Cu totii stim cat sunt de folositoare galbenelele si cat de bine trateaza  multe afectiuni ale pielii si nu numai.Zic nu numai, deoarece aceasta alifie este un inamic de temut si pentru varice.Se pun cataplasme pe locul afectat si in timp...cam o luna, doua de tratament perseverent, varicele se reduc.
Ar mai fi multe de spus, dar netul ne da toate informatiile de care avem nevoie, nu mai e cazul sa le rescriu.
M-am documentat si eu mai bine cu privire la beneficiile acestei alifii si conclud ca este obligatoriu sa am alifia de galbenele in casa de acum inainte tot timpul.
La fel va propun si voua:-)

sâmbătă, 11 august 2012

Rosii cu telina pentru ciorbe

                         Reteta asta o face mama si este ingredientul secret al ciorbelor ei delicioase si nu numai.Se poate pune si in tot felul de tocanite,ghiveci sau fripturi,caci gustul de telina nu este exagerat,ci moderat.O fac si eu in fiecare an si pun in ciorbe una ,doua ,trei linguri,depinde...Va spun sincer ca ii da un gust grozav,ciorba are o aroma proaspata si un gust delicios.
Sta foooarte bine pe iarna.Eu mai am rosii cu telina si de doi ani,deci n-am probleme cu ele.Cand pregatesc conserva asta nu folosesc conservant,ci pastile de acid acetisalicilic,este suficient.
O recomand cu mare drag:-))S-aveti spor!

vineri, 10 august 2012

Ketchup bio facut in casa~Homemade ketchup

Azi va propun cel mai bun ketchup pe care l-am gustat vreodata.E homemade, e bio, e strasnic de bun si reteta este de la Lia (Bucataresele vesele) .Multumesc Lia pentru recomandare, rezultatul este delicios.Am scris reteta ca si tine deoarece este perfecta:-))Te pup.
Voua tuturor va doresc spor la treaba.Astept impresii despre cum a iesit productia voastra.
La mine in acest moment ruleaza pe foc cea de-a doua tura:)

joi, 9 august 2012

Ciuperci la borcan cu usturoi

E faina tare reteta asta si partea buna este ca se poate face cu orice fel de ciupercute aveti.Eu am avut bureti de borta,la noi asa le spune.N-as sti sa va spun care este denumirea lor reala pentru ca eu cred ca in fiecare regiune le spune in alt fel....sau poate tot asa,nu stiu:-)
Am mai facut aceasta reteta o singura data cu ciuperci champignion ,le-am gasit cel mai usor ...dar in supermarket, si a iesit foarte buna.Varianta asta cu bureti de borta(eu i-am cules:-))a iesit....si mai buna.Cat despre aspect... e demential.Faptul ca am asociat ciupercutele cu ulei de porumb a imbogatit gustul si dat conservei si o culoare aurie ,superba,de toata frumusetea.
Din ingredientele date mi-au iesit doua borcane mari.

marți, 7 august 2012

Rosii pitice(cherry) cu usturoi si busuioc

Reteta asta-mi place ca-i aspectuoasa tare.Imi vine sa o mananc din priviri.E asa de usor de facut, culoarea rosiilor e asa de jucausa incat am avut ca ajutor tocmai pe copiii mei.Le-a placut sa lucreze cu micutele rosioare.
E ceva ce imi doresc in camara pentru la iarna si sunt sigura ca si voi la fel, asa ca, spor la treaba va doresc!

sâmbătă, 4 august 2012

Ciolomada

In fiecare an fac aceasta ciolomada, imi place muuult.
Noi asa ii spunem, nu stiu, cred ca dupa denumirea din limba maghiara csolomade.Mai toate cunostintele mele fac aceasta ciolomada.Reteta o stim de la tanti Iby care e tare priceputa la din astea. Eu am inbunatatit-o sa-i zic asa, mai dupa gustul meu si am adaugat si morcovi si ceapa.Sunt tare bune murate.Aceasta ciolomada merge de minune langa multe preparate cu carne chiar si langa o mamaliguta cu tochitura.
Ce am pregatit eu acum nu este pentru iarna, este ca sa o mancam peste 5-6 zile, reteta insa e scrisa pentru iarna.Ciolomada pentru iarna am sa pregatesc mai incolo cand o sa fie si gogonele.Acum eu am inlocuit gogonelele cu dovlecel.
Din aceasta reteta ies aproximativ cam 10 borcane de 800 gr.Eu intotdeauna o pun o tot felul de borcane mari sau, mici asa ca nu e ceva fix.De asemenea ingredientele pot varia dupa placul fiecaruia, mai luati din ele sau mai puneti.
Oricare ar fi varianta va fi la fel de gustoasa.
Spor!

vineri, 3 august 2012

Sirop de catina

Nu este an fara siropul de catina:-)
Pentru mine si familia mea este ...o maaaare portie de sanatate!
Sanatate si voua!!!

miercuri, 1 august 2012

Dulceata de pepene galben cu migdale

Gustul pepenelui galben l-am apreciat abia acum... cand sunt mare.Cand eram tanara si aveam din abundenta (la tara la bunici la 300 de metri de noi era o pepiniera )nici nu vroiam sa aud de el.
Cu timpul am inceput sa-l indragesc;miroase asa de bine,si mai apoi si gustul ...minunat.Doamne ce-am pierdut,ani buni din viata cand puteam sa ma bucur de acest minunat fruct.Dar nu-i nimic, nici de acum timpul nu-i pierdut. Pentru ca la iarna imi va fi dor de aroma si gustul lui delicat ,am pregatit dulceata de pepene galben la care i-am mai adaugat ceva la fel de aromat:migdale.Multora nu le plac migdalele,dar eu am luat partea buna a acestora si anume calitatile si valorile nutritive pe care le aduce organismului.Sunt foarte sanatoase, asa ca ,de ce sa nu profit si eu de tot se imi ofera?
Combinatia este una reusita, gusturile ambelor sunt compatibile si mi-a iesit o dulceata grozava...la gust..de aspect nu sunt prea multumita:-( Tipul de la care am luat pepenele m-a asigurat ca este galben auriu,dar m-a fraierit ...a fost alb ,nici vorba de culoarea garantata.In fine, nu-i o uriasa problema,dar m-a deranjat putin caci imi doream culoare aia aurie pe care o are dulceata cand e gata.Asa mi-a iesit un alb usor galbui, mai spalacit,dar o textura fina- dura grozava.Deci ,nu va lasati influentati negativ de culoarea dulcetii mele si puneti-va pe treaba....merita sa o aveti si voi in camara la iarna ;-)))
Din ingredientele date mi-au iesit doua borcanele ca si cele din imagine,fara sa pun la calcul ce s-a mancat pe loc cu piscoturi.Poate voi aveti norocul la trei:-)))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...