joi, 30 august 2012

Cea mai buna...zacusca de fasole!

Cea mai buna zacusca de fasole!...ehehe...poate va intrebati de ce tocmai asta-i cea mai buna?
Ei bine...pentru mine zacusca asta e cea mai buna deoarece mama o pregateste asa de ani de zile.
Va ramane mereu preferata mea pentru ca m-am obisnuit cu acest gust si il ador.
Voua nu vi se intampla la fel cu zacusca mamei?
Ingrediente:
-3 kg. ceapa
-3 kg. gogosari
-1 kg. de morcovi
-1.5 kg. fasole boabe
-1 l. ulei
-500 gr. de rosii
-sare dura
-piper boabe
-foi de dafin
-1 lingurita de cimbru uscat
-6 pastile de aspirina

Mod de preparare:
  • Punem intr-o oala la fiert fasolea.Dupa ce a dat primul clocot aruncam apa, punem alta apa fierbinte si ii mai dam un clocot.Aruncam si cea de-a doua apa apoi punem alta (tot fierbinte) si lasam la fiert pana fasolea este patrunsa.Cand este gata, o strecuram si o tocam cu un robot.Cine doreste poate sa toace doar jumatate din cantitatea de fasole si cea de-a doua sa o lase intreaga.
  • Cat timp fierbe fasolea spalam si curatam legumele de coaja si de cotoare.Le tocam pe toate in robot, dar separat.
  • Intr-o cratita punem jumatate din cantitatea de ulei, ceapa, morcovul si in alta cratita restul de ulei si  gogosarul.Punem ambele cratite pe foc la calit pana ceapa devine sticloasa, morcovul inmuiat si scade sosul format si pana gogosarul se inmoaie si pasta se ingroasa.Dureaza undeva in jur la o ora.
  • Intre timp rosiile le dam prin robot si apoi le pasam de seminte si pielite printr-o strecuratoare.Daca avem masina de rosii este si mai bine, le trecem direct prin ea.
  • Cand ceapa si gogosarii sunt caliti, impreunam cele doua compozitii intr-o cratita mai mare.Adaugam peste ele sucul de rosii, fasolea tocata, cimbrul, piperul si sare dupa gust.
  • Lasam sa mai fiarba impreuna inca 30 de minute timp in care amestecam mereu deoarece exista riscul sa se prinda de fund.La sfarsit adaugam si aspirina maruntita, mai fierbem 5 minute si apoi luam de pe foc.
  • Turnam zacusca in borcane, le sigilam bine si le punem intre paturi pana a doua zi.Cand s-au racit le punem la pastrat in camara.
                                                      S-aveti spor si pofta mare!

22 de comentarii:

  1. Interesanta! Cred ca am sa fac si eu cateva borcane!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am mancat jacusca cu fasole. Trebuie sa fie tare gustoasa, fasolea este buna oricum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot sa cred!Trebuie sa o incerci!
      La noi in Ardeal nu este camara fara zacusca de fasole,este tare buna.
      Incearca macar o jumatate de portie si vezi daca iti place.Dupa aia,sunt sigura ca vei mai face si a doua portie!
      Astept sa-mi zici daca ai facut!
      Pupic!

      Ștergere
  3. Recunosc, nu am gustat niciodata, trebuie sa o probez neaparat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo da!!!Trebuie sa o probezi,este nemaipomenit de buna!
      Sa-mi zici daca iti place.
      Pup.

      Ștergere
  4. Ador zacusca de orice fel,a ta arata grozav si stiu ca este delicioasa!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Anul trecut am mancat pentru prima data, absolut delicioasa!
    Superba prezentare, felicitari ! Pupici !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vio daca ti-a placut sper sa o mai faci,e tare bine sa o ai in camara iarna!
      Mersi de aprecieri!
      Va pup cu drag pe toti:-)))

      Ștergere
  6. Tare bine arata Zacusca ta. pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Waw ce zacusca minunata! Si e fara ardei copti! Bigg Like!

    RăspundețiȘtergere
  8. este delicioasa cel putin aceea de hribi este fenomenala iar acum o sa pun si cea de fasole dupa reteta ta felicitari

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna. Cam cate borcane ai obtinut din cantitalile de mai sus?:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!
      Nu mai imi amintesc exact, dar cred ca in jur de 15 borcane de 420 ml.
      Te mai astept cu drag pe blogul meu!

      Ștergere
  10. Gogosarii cum se taie? Se mai dau caliti prin robot?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Isabela si bine ai venit pe blogul meu:)
      Gogosarii se dau cruzi prin robot, apoi se pun la calit.
      Sa ai mult spor si te mai astept pe la mine.
      O zi buna!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...