miercuri, 29 august 2012

Balmosul copilariei mele


Cand Catalina ne-a dat ca tema la Provocarea Dulce Romanie un preparat care sa ne aduca aminte de copilarie nici n-am stat mult sa ma gandesc care este cea mai marcanta mancare dintre toate bunatatile pe care le-am mancat cand eram micuta....este balmosul pe care mi-l facea bunica si pe care il savuram cu o pofta de nestavilit.Acum,pentru a-l pregati am mers si am vizitat-o pe bunica mea.Daca il faceam acasa... n-avea acelasi farmec:-((.Bunica are acum 89 de ani,deci a fost randul meu sa-l pregatesc si sa o servesc eu pe ea.Acest balmos este o reteta incarcata de povesti si amintiri placute care ne intinereste sufletul,ne incanta papilele gustative si ne uimeste cu savoarea lui si in zilele de azi.Am depanat amintiri placute ale copilariei mele si ale tineretii bunicii.Nici dupa atatia ani nu m-am saturat de el,nu cred ca ma voi satura niciodata este mult prea bun:-))) si va purta mereu un loc special printre amintirile mele,de aceea,ma prezint lui Catalina cu balmosul copilariei mele,o reteta de neuitat.
Multumesc Catalina pentru ca m-ai provocat sa retraiesc acele clipe!!! 
Ingrediente:
-1.5 litri de jintuiala de oaie (sau jintita-fiecare cum ii spune)
-500 gr.faina de malai
-100 gr.cas copt de oaie
-sare
-250 gr.branza de oaie framantata
-250 gr.carnat de casa afumat
Nota:jintuiala o putem inlocui cu smantana
Mod de preparare:
  • Punem jintuiala(sau smantana)intr-o oala mai mare impreuna cu o lingura de sare.Punem oala pe foc si o lasam sa fiarba la foc potrivit cam 30 de minute.Amestecam din cand in cand sa nu se prinda de fundul oalei.
  • Dupa acest timp adaugam faina de malai si lasam sa fiarba.Unele gospodine nu amesteca deloc in oala numai dupa ce au luat-o de pe foc,insa eu am preferat sa-i mai dau cateva invartite ca sa fiu sigura ca nu se prinde de fund.Fierbem balmosul la foc undeva la 10-15 minute pana se ingroasa.
  • Il luam de pe foc,amestecam pana nu mai raman cocoloase,adaugam casul taiat cuburi mici si mai amestecam putin.Punem inapoi pe foc pana da un clocot dupa care luam oala de pe foc si rasturnam balmosul pe un platoru sau il punem in farfurii.
  • Servim bunatatea asta cu branza piscatoare de oaie framantata,carnat afumat de casa bine rumenit in tigaie si o salata de legume proaspete.
Pofta mare s-aveti!!

8 comentarii:

  1. Pfiu, de cand nu am mai mancat asa ceva! E chiar de pe vremea copilariei mele cand mancam in farfurii de tabla la bunici , ce bun mai era! Tot ce tine de farfuria prezentata de tine se intituleaza AMINTIRI DIN COPILARIE!!!!!!!! Ai reprodus perfect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos de toata aprecierea!
      Asta era ideea,sa incerc sa reproduc macar o parte din vremurile de atunci.
      Pupic:-)

      Ștergere
  2. Vai ce pofta mi-ai facut, as sparge monitorul dupa vreo doua bucati de carnaciori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi,hi,hi...ce simpatica ai fost:-)))
      Daca ti-am starnit pofta,atunci e musai sa pui oala pentru un balmos de asta:-)
      Pupic.

      Ștergere
  3. Delicios, si mie imi place balmosul mult de tot!! Frumoase poze, frumoasa prezentare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-ai facut o pofta de neinchipuit, nu am mancat niciodata balmos, dar cred ca este super bun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,este super bun!!!
      Trebuie neaparat sa te invarti sa faci rost de jintuiala si sa faci si tu macar odata,n-ai sa regreti:-))

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...