miercuri, 28 martie 2012

Supa crema de ceapa cu iz frantuzesc


Initial mi-am zis ca la o masa festiva poate n-ar trebui sa inculd si o supa,mai ales o supa crema…dar ce tot vorbesc??!!…n-am cum pentru ca servirea ei sigur ar fi apogeul,cand si-ar revarsa aroma frantuzeasca asupra intregului festin.
O supa densa si cremoasa,plina de gust,de satisfactii,cu adevarat fistichie si de o rara prospetime in care textura catifelata se combina minunat cu accentele proaspat picante ale cepei si acid parfumate ale limetei,totul rafinat cu o smantana matasoasa.In spatele aparentei cremoase,blande,se ascund aprige parfumuri frantuzesti,arome de vin si note proaspete de ierburi provensale.Branza de un galben intens vine doar să competeze fericit acest festin.

O astfel de reteta care surprinde prin gust si consistenta,insist sa aiba loc de cinste la mijlocul meniului.Asadar, si aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor”   organizat de  doamna Laura Laurentiu in colaborare cu Bilancia.


Ingrediente(8 portii):
-5 linguri de unt
-1.5 kg.ceapa
-1 cartof mare curatat si taiat
-3 catei de usturoi curatati si taiati
-1 lingura de miere
-1.5 litri apa
-3-4 cuburi de vita
-500 ml.vin alb sec
-1.5 l apa
-1 linguri otet balsamic
-1 legatura de ierburi aromate
-zeama de la o jumatate de limetta
-1 foaie de dafin
-150 gr.smantana grasa

Pt.servit:
-grisine,paine prajita sau buseuri cu cascaval
-150-200 gr.cascaval sau branza de care doriti(eu am folosit felii branza Cheddar pt.ca imi place mult consistenta ei untoasa)

 Mod de preparare:
1.Punem intr-o cratita untul si sotam ceapa taiata pestisori mai mari,cartoful si usturoiul pana se inmoaie si devine totul maroniu,dar sa nu se arda.Acest procedeu ar lua cam 30 de minute.


2.Adaugam apoi mierea si mai lasam la foc mic-mediu inca 15 minute pana se caramelizeaza,amestecand constant sa nu se arda.
3.Stingem totul cu vinul,adaugam apa,cuburile de vita,foaia de dafin si plantele aromatice.Lasam sa mai fiarba cam 15 minute dupa care scoatem legatura de plante aromatice,punem smantana si mai lasam sa fiarba cam 5-10 minute.
4.Luam deoparte o treime din supa(sa ne ramana si fidelute intregi de ceapa),restul o turnam intr-un blender si mixam pana devine cremoasa.Amestecam crema formata cu treimea de supa pusa deoparte,adaugam,zeama de limetta,otetul si potrivim gustul cu sare si piper.


5.Punem deasupra farfuriei sau bolului in care servim supa feliile de branza,sau branza razalita si dam cu totul la cuptorul cu microunde pana se topeste putin.

Servim supa crema fierbinte cu grisine,crutoane de paine prajita sau chiar buseuri cu cascaval,cine doreste chiar cu creveti,alune prajite si taiate grosier,seminte de pin....etc.

Pofta mare va doresc!

6 comentarii:

  1. Buna seara doamna,
    Meniul dvs este intr-adevar frumos, de aceea va recomand sa corectati aceasta reteta conform regulamentului:
    "se vor publica retetele preparatelor ce alcatuiesc meniul, la redactarea retetelor tinandu-se cont sa se ilustreze etapele prepararii cu un numar de minimum 3 si maximum 5 imagini, plus 1-2 imagini ale preparatului finit (una de ansamblu si o sectiune, de exemplu)"
    Mult succes va doresc, Nico

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamna Nico multumesc frumos pentru sesizare.
    Cand am postat reteta nu am reusit sa inserez decat doua poze,dupa care nu a vrut sa mi le mai ia si pe restul..habar n-am de ce.M-am luat cu alte treburi si am uitat de ele.
    Acum cred ca e bine.
    Seara frumoasa s-aveti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pt savuoare si finete!
    Ps:cand ai spus ceapa razalita,imediat m-am gandit ca esti din Ardeal!Nu?
    Pusi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru aprecieri!
      Da sunt din Ardeal,mai precis din Baia Mare...cred ca accentul mi se cunoaste si in scris,nu-i asa:-)))?
      Pup si eu:-)

      Ștergere
  4. Cred ca este delicioasa. Singura reticenta pe care as avea-o ar fi in privinta mierii care devine toxica daca este incalzita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita:-)
      Daca sunteti reticienta in privinta mierii puteti sa renuntati la ea, sau sa o inlocuiti cu zahar.
      Parerile vizavi de toxicitatea mierii sunt impartite,pe mine nu ma prea complexeaza,sunt de alta parere.
      Va mai astept pe la mine!
      Cu stima:-)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...