Ca ingredient al antreului,fructele de mare adopta stilul culinar Cajun care combina parfumuri potente de chilli cu o intreaga suita de condimente aromate si cu dulceata zaharului brun.Conceput pentru acest meniu,antreul epateaza prin gust si consistenta.Textura fina,cremoasa a fructului avocado si notele tari,se amesteca armonios in aceasta bavareza rafinata care confera o continuitate gustari tocmai servite.Consistenta pufoasa este echilibrata de blatul crocant din biscuiti sarati si touch-ul final al acestui antreu il reprezinta reductia de otet balsamic pentru un plus de aciditate.
Antreul este cu adevarat deosebit,deci,un experiment fericit si cu mandrie spun ca si aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor'' organizat de doamna Laura Laurentiu in colaborare cu Bilancia.
Blat de biscuiti:
-100 gr.de biscuiti Tuc(sau orice altfel de biscuiti sarati)
-60 gr.unt
-piper dupa gust cat sa fie mai picant
Nota:
Eu am folosit biscuiti Tuc cu paprika si amestecul a avut un gust si mai plin.
Bavareza de avocado:
-200 gr.pulpa de avocado bine coapte(echivalentul a doua avocado)
-150 ml.smantana lichida
-1 lingurita de curry
-20 ml.lapte
-sucul de la o jumatate de lamaie
-1 plic de gelatina
-sare si piper dupa gust
Oglinda balsamica:
-50 ml.otet balsamic
-1/2 plic de gelatina
-30 ml.apa
Fructele de mare:
-8 caracatite mici(pui)
-12 bucati de creveti rose(eu am pus cate 3 la portie)
-200 gr.carne de scoici
Condimentul cajun:
Condimentul cajun:
-1/4 lingurita piper cu lamaie
-1/4 lingurita paprika
-1/4 lingurita chimin
-1/4 lingurita fulgi de ceapa
-1/4 lingurita fulgi de ceapa
-1/2 lingurita zahar brun
-1/2 ardei chilli taiat foarte marunt
-1 catel de usturoi zdrobit
-1/2 lingurita de ghimbir proaspat razalit
-1 lingura ulei de masline
-1/2 lingura pasta de tomate
-sucul de la o jumatate de lamaie
Reductia de otet balsamic:
-100 ml.otet balsamic
-1 lingurita de miere
-putina sare
Mai avem nevoie la servire de:
-paine crocanta(cate o feliuta)
-germeni de praz
Mod de preparare:
Baza de biscuiti:
1.Sfarmam biscuitii bine cu o merdenea, ii punem intr-un castron si adaugam untul(poate fi si topit).
2.Potrivim gustul cu piper si amestecam pana totul devine o compozitie omogena.
3.Pe o tava asezam 4 inele de inox de marime potrivita si impartim blatul de biscuiti in fiecare.Presam foarte bine cu un pahar de sticla sau cu o lingura si apoi dam inelele la rece.
Bavareza de avocado:
1.Punem intr-o craticioara la inmuiat in lapte caldut gelatina si lasam 10 minute pana se umfla.
2.Intre timp,intr-un castron punem pulpa de avocado,o zdrobim bine si o amestecam cu sucul de lamaie,curry,sare si piper dupa gust.
3.Punem gelatina la incalzit pe foc mic cat sa se topeasca granulele si amestecam cu grija sa nu dea in fiert.Luam craticioara de pe foc,o lasam sa se tempereze,dupa care adaugam gelatina amestecului de avocado.Adaugam smantana foarte rece si amestecam bine.
4.Scoatem inelele de la rece si impartim compozitia obtinuta in cele 4 cercuri de inox.Presam usor incercand sa nu lasam goluri.Punem apoi inelele inapoi la rece.
Oglinda balsamica:
1.Punem intr-o craticioara la inmuiat gelatina si apa.Lasam sa stea cam 10 minute pana se umfla,apoi punem craticioara pe foc si lasam pana se topesc granulelele.
2.Tragem deoparte,lasam sa se tempereze si adaugam otetul balsamic amestecand usor.
3.Scoatem inelele de la rece si turnam deasupra fiecaruia din compozitia rezultata.
Dam din nou la rece pana in momentul servirii.
Fructele de mare:
1.Daca fructele de mare nu sunt curatate le curatam si le spalam bine.Trebuie sa fim atenti cand curatam caracatita si sa ii indepartama punga cu cerneala (adica melamina,o substanta care ii serveste doar pentru aparare)doar atunci carnea poate fi preparata.
2.Amestecam toate fructele de mare cu ingredientele uscate si le punem deoparte.
3.Intr-un castron omogenizam bine si ingredientele umede dupa care le turnam peste fructele de mare.
4.Punem totul intr-o punga alimentara(sau le putem lasa si in castron pe care sa-l acoperim bine )si dam totul la rece pentru doua ore.
5.Cand sunt gata le prajim intr-o tigaie cu putin ulei sau chiar pe un gratar sau grill.Le scoatem pe un prosop de hartie .
Reductia de otet balsamic:
Punem intr-o craticioara la fiert la foc mic otetul balsamic pana apa se evapora si scade mai mult de jumatate.Mai verificam din cand in cand si lasam pe foc pana consistenta devine ca si o crema,vascoasa,dar sa tinem cont si de faptul ca dupa ce se raceste reductia de otet devine mai tare.
Montare:
1.Scoatem usor din inel cate o portie de bavareza de avocado si o asezam pe o farfurie.Langa bavareza asezam fierbinti pe o felie de paine crocanta,fructele de mare.Contrastul rece-cald va fi de foarte mare efect.
2.Servim totul alaturi de putina reductie de otet balsamic si germeni de praz.
Pofta mare va doresc!!!
Nota:Avantajul acestei retete este ca se poate pregati si in avans,atat bavareza cat si marinarea fructelor de mare.
Prezentarea produsului final e dincolo de cuvinte. Super!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos pentru aprecieri!
ȘtergereVa mai astept pe la mine:-)