sâmbătă, 24 martie 2012

Inghetata cu sampanie cu sos de coacaze si capsuni

Cateva cuvinte despre inghetata.


Ideea de a ingheta un lichid dulce si a-l consuma rece in zilele fierbinti,a aparut cu cel putin 2500 de ani in urma.Chinezii,grecii si mai tarziu romanii aduceau gheata si zapada de pe cele mai inalte varfuri de multe si le amestecau cu lapte si sucuri de fructe,pt.a le servi imparatului.
Ulterior s-a descoperit ca apa salina are un punct de inghet mai scazut decat apa simpla,ceea ce a dus la inventarea masinii de inghetata.
Gheata se amesteca cu sare intr-un butoias de lemn,in interiorul careia se aseza o oala metalica,umpluta cu smantana si sucuri de fructe.Amestecul din recipientul metalic ere frecat multa vreme cu mana pt.a sparge cristalele mari de gheata,pana cand amestecul ingheta.
Inghetata a fost multa vreme un desert rezervat celor bogati,desi la Paris au fost infiintate cateva magazine de inghetata,cel mai faimos dintre ele fiind Procope,deschis in 1686.La sfarsitul secolulu XIX masinile pt.preparaea inghetatei au fost perfectionate,iar congelarea a devenit mai ieftina,astfel incat a crescut numarul acestor magazine,in special in SUA.
Inghetata a devenit treptat un desert larg raspandit si apreciat in zilele noastre,cu o foarte mare varietate de arome.


Ingrediente:

-125 gr.zahar
-200 gr.de smanatana pt.frisca foarte grasa(eu am folosit cu 30 % grasime)
-300 gr.de sampanie sau vin spumant(eu am folosit sampanie pt.copii cu gust de capsuni pt.ca au mancat si copiii din inghetata)

Pt.sos:
-200 gr.coacaze
-150-200 gr.capsuni
-100-150 gr.zahar(depinde cat doriti de dulce sosul)
-putina zeama de lamaie

Mod de preparare:

1.Inainte cu o zi de a incepe la treaba punem toate ingredientele le rece.Punem si cuva aparatului de inghetata la congelator.Reusita unei inghetate consta in faptul ca toate ingredientele trebuie sa fie foarte reci.

2.Incepem asa:scoatem de la rece sampania si o amestecam cu zaharul pana se dizolva.

3.Amestecam cu un tel pana se topeste zaharul.

4.Apoi adaugam si smantana si la fel omogenizam bine.

5.Pornim aparatul de inghetata si turnam incet lichidul obtinut prin orificiu in asa fel incat sa nu atinga marginile aparatului ca sa se lipeasca.Ar ingreuna mixarea.

6.Cat timp se face inghetata intr-un vas punem capsunii taiati in patru(daca sunt mai maruntei ii lasam asa)si adaugam zaharul si putina zeama de lamaie.Punem vasul la foc mic si lasam sa fiarba pana capata sosul o consistenta mai grosuta,gelatinoasa.Luam apoi vasul deoparte si il lasam sa se raceasca.

7.Cand toate sunt gata asezam intr-o cupa pt.inghetata sos de fructe.

8.Apoi globuri de inghetata.

9.Cine doreste poate pune si frisca.Eu am pus ca noua ne place.

10.Decoram dupa bunul plac si servim.

Pofta buna!

Note:
1.Cand pregatim inghetata cu alcool trebuie prelungim timpul de preparare cu 10-15 minute.
2.Inghetata se poate pregati cu orice sos de fructe,dar recomandarea mea este sa nu le puneti in inghetata ci separat,ca un sos,pt.a putea profita din plin de gustul savuros al inghetatei de sampanie.
3.Varianta fara aparatul de inghetata presupune acelasi mod de preparare,dar batem smantana spuma si apoi o amestecam cu sampania si zaharul omogenizate.Dam la congelator amestecand din cand in cand,pana toata compozitia pana este inghetata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...