O prajitura potrivita pentru sarbatorile care se apropie:)
Ingrediente:Blatul cu mac:
-3 oua
-100 gr. mac macinat
-1/2 cana cu lapte
-1/2 cana cu ulei
-1 cana de zahar
-1 cana de faina
-1 praf de copt
-3 plicuri de zahar vaniliat
Nota:Cana cu care masurati un ingredient, sa fie aceeasi pentru toate.
Foile albe:
-6 oua
-8 linguri zahar
-6 linguri faina
-1 lingurita esenta de rom
Crema de cafea:
-450 ml. smantana pentru frisca(30-32 % grasime)
-2 galbenusuri de ou
-100 gr. zahar brun
-2 linguri de cacao
-1 lingura amidon
-1 lingura cu varf granule de cafea ness
-1/2 lingurita de nucsoara macinata
-2 linguri lichior Bailey’s
-1 lingurita rasa de gelatina
Caramel:
-200 gr. zahar
-70 gr. unt
-150 ml. smantana pentru frisca(30 % grasime)
-1/2 pastaie de vanilie
Mod de preparare:
*Blatul cu mac:
1.Intr-un bol punem galbenusurile si le batem bine cu uleiul adaugat treptat ca si la maioneza.
2.Punem apoi jumatate din cantitatea de zahar si continuam sa batem pana devine totul spuma.
3.Adaugam laptele, macul si zaharul vaniliat amestecand usor.
4.Separat batem albusurile spuma si adaugam jumatate din cantitatea de zahar ramasa.Continuam sa batem pana se topeste tot zaharul si spuma devine sticloasa si teapana.
5.Combinam cele doua amestecuri, adaugam praful de copt amestecat cu faina si cu miscari de jos in sus omogenizam bine compozitia.
6.Turnam totul intr-o tava tapetata (40/28 cm.) si dam tava la cuptor la foc mediu pana prajitura este patrunsa.Facem testul scobitorii.
7.Cand este gata, scoatem tava din cuptor, lasam prajitura sa se raceasca si apoi rasturnam usor pe un blat de lemn sau gratar.
*Acum incepem sa pregatim foile albe.Procedam asa:
1.Intr-un castron punem albusurile si le batem spuma cu jumatate din cantitatea de zahar pana devin o spuma tare.
2.In alt castron batem spuma galbenusurile cu restul de zahar si esenta de rom.
3.Turnam galbenusurile batute peste albusuri si le amestecam lejer cu un tel de sus in jos.
4.Turnam apoi faina cernuta amestecata cu cacao si amestecam, la fel cu miscari usoare de sus in jos,pana totul este bine incorporat.
5.Compozitia rezultata o impartim 2 parti.
6.Turnam fiecare parte pe rand intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
7.Dam tava la cuptor, la foc mediu pentru 15-20 de minute, sau pana foaia este aurie.
8.Dupa ce s-a copt, scoatem tava, luam hartia din tava si lasam foaia de blat sa se racesaca pe hartie.Abia dupa ce s-a racit o desprindem cu grija.
9.Punem la copt si ce-a de-a doua foaie.
*Pregatim crema de cafea asa:
1.Punem smantana pentru frisca intr-o cratita si o punem la foc mic si o lasam pana se infierbanta, dar avem grija sa nu dea in fiert.
2.Intr-un castronel dizolvam cafeaua intr-o lingura de apa clocotita, adaugam nucsoara, lichiorul, cacaua si amestecam lejer pana obtinem o pasta.Daca amestecul vi se pare prea gros mai adaugati putin lichior, sau putina apa fierbinte pana ne rezulta un aspect cremos.
3.Adaugam continutul castronului la amestecul din cratita si amestecam usor cu un tel.
2.Intr-un alt castron batem galbenusul cu zaharul si cu amidonul de porumb.
3.Turnam si amestecul de galbenus in cratita cu smantana in fir subtire si amestecam.
5.Lasam pe foc amestecand constant pana compozitia se ingroasa si devine neteda.Cand are acest aspect o luam de pe foc.
6.Dizolvam gelatina in putina apa pana lichidul absoarbe apa si o adaugam la crema de cafea.Amestecam bine cu un tel pana aceasta este bine dizolvata, dupa care dam crema la rece cam o ora.
*Pregatim si caramelul asa:
1.Punem zaharul intr-o craticioara la foc mediu amestecand ocazional cu o spatula.
2.Cand incepe sa se inchida la culoare,incepem sa il amestecam de la margine catre mijlocul cratitei pentru a evita arderea lui.Continuam sa lasam pe foc pana pana toate bucatile de zahar se topesc,dar avem grija sa nu il caramelizam prea tare, doar pana culoarea incepe sa devina una aurie si amestecul foarte fluid.
3.In acest moment luam cratita de pe foc si adaugam frisca amestecata cu semintele pastaii de vanilie.Procedam cu atentie deoarece zaharul caramelizat va fierbe si va imprastia balonasele si aburi care sunt fierbinti.
4.Punem inapoi pe foc mic si amestecam din cand in cand pana zaharul se topeste complet, consintenta caramelului devine una mai groasa moment in care il luam de pe foc.
*Asamblare:
1.Punem pe un blat de lemn o foaie alba si o ungem cu o jumatate din cantitatea de crema.
2.Asezam cu grija blatul cu mac si deasupra intindem cel de-al doilea strat de crema.
3.Punem ultima foaie alba si turnam deasupra caramelul.Il intindem in strat foarte subtire pe toata suprafata prajiturii si netezim usor cu o spatula.Cine doreste poate presara pentru decor si putin mac intreg, sau macinat.
4.Dam prajitura la rece pentru cel putin 1 ora, apoi o taiem si servim.
Pofta mare tuturor!
Ce fain arata! :)
RăspundețiȘtergereCe ai folosit, hartie sau material textil? Nu la compozitia prajiturii ma refer, iti dai seama :))
Multumesc Claudia!
ȘtergereEste hartie:)
Te mai astept cu mare drag pe la mine.Pup!
Foarte bine arata praji cred ca e tare buna, gelatia o punem asa decat hidratata? sau o mai topim pe baie de aburi ?Gabriela.
RăspundețiȘtergereBuna Gabriela.
ȘtergereNu , nu o mai topim pe baie de aburi, deoarece crema inca este fierbinte cand vom pune gelatina si se va dizolva acolo.
Am modificat putin prepararea cremei ca sa fie mai explicita, sper sa fie bine acum.Dar, daca mai vrei sa ma intrebi ceva sunt aici si iti rapsund cu mare drag!
Te pup, o zi frumoasa sa ai si te mai astept cu drag pe la mine!
Multumesc tare mult o sa o prepar de Pasti!! Gabriela .
RăspundețiȘtergereCu mare drag:)
ȘtergereO parere iti mai cer, crezi ca in loc de mac merge sa pun nuca, nu iese uscat blatul nu? Gabi.
RăspundețiȘtergereGabriela cu nuca nu am facut inca, nu stiu ce sa zic.
ȘtergereMarea mea frica ar fi ca aluatul contine la ingrediente ulei si daca mai adaugam inca 200 gr.de nuca care este si ea foarte uleioasa, eu personal cred ca ar fi putin prea gras blatul.
Poate ma insel, nu stiu ce sa zic, poate chiar ar iesi bine, uscat nu cred ca ar fi, din contra mai gras...mai plin la consistenta ca sa-i zic asa.
Si eu fac reteta asta de Pasti, dar am sa inlocuiesc crema de cafea cu o crema alba mai usoara, ca si asta http://angi-food.blogspot.ro/2013/04/prajitura-cu-ciocolata-si-zmeura.html
Daca faci cu nuca sa imi spui si mie cum este.
Te pup si sa ai spor.
Atunci o sa fac cu mac nu vreau sa fac greseli ,da prajitura cu zmeura e preferata casei oun deliciu !
RăspundețiȘtergereGabriela sa ai spor!
ȘtergereTe pup!
Ce dimesiuni are tava?prajitura arata super bine. Sarbatori fericite!!!
RăspundețiȘtergereBuna Raluca!
ȘtergereTava are dimensiunea de 40/28 cm.
Sa ai spor si te mai astept cu drag pe la mine!
Pup!