Imi plac foarte mult clatitele!De fapt...cui nu-i plac?Exista oare cineva?
Dar ce ziceti de un tort cu clatite?
Un tort cu clatite, toate pregatite cu dragoste, un tort ca si cel pe care vi-l prezint acum.
Pot sa spun ca clatitele intr-un tort sunt alegerea suprema.De vis aceasta combinatie!Ciocolata, visine, arome subtile de cappuccino si cafea, totul perfect completat cu o frisca aerata.
Daca vreti sa ii uimiti pe cei drag cu niste clatite si mai mult intr-o zi speciala cum ar fi cea a iubirii, cea a femeii, eu zic ca aceasta este alegerea ideala.
De prezentare... nu mai zic nimic.
De prezentare... nu mai zic nimic.
Sectiunea perfecta si deosebita cu sigurata va scoate valuri de uimire de la oricine.
Cei dragi mie au adorat pur si simplu acest tort si au ramasi uimiti atat de prezentare, cat si de gust si aspect:)
Si cu toate ca am avut ceva de munca la el, sunt foarte multimita de rezultat si de aprecierile primite.
Sper sa va placa si voua, caci acum va prezint cu mare drag
"Tort de clatite...cu dragoste''.
Clatite:
-500 ml. lapte
-60 gr. unt
-5 oua
-30 gr. zahar
-200 gr. faina
-20 ml. rom
-o piscatura de sare
Crema de ciocolată neagră pentru straturi:
-400 gr. ciocolata neagra
-400 ml. frisca lichidă
-1 linguriță esență de vanilie
Crema de cappuccino si cafea pentru umplut clatitele:
-400 gr. ciocolată cu capucinno
-400 ml. frisca lichidă
-2 plicuri de capuccino (cu ce aroma doriti)
-2 plicuri de cafea ness
-1 linguriță esență de rom
Mai avem nevoie de:
-1 punga de visine congelate fara samburi ( aprox. 400-500 gr.)
-unt pentru uns tigaia cand prajim clatitele
Decor:
-350 ml. frisca lichida
-colorant galben
-colorant verde
-trandafiri naturali
Mod de preparare:
*Pentru inceput pregatim crema de ciocolata:
*Putem pregati ambele feluri de crema de ciocolata in acelasi timp.Vom folosi doua cratite potrivit de mari.
1.Intr-o cratita punem la topit frisca, esenta si ciocolata neagra.
2.In alta cratita punem frisca, ciocolata cu cappuccino, pulberea de cafea ness, esenta si pulberea de cappuccino.
3. Pornim focul si punem cratitele la foc domol pana se topeste ciocolata amestecând din când in când.Urmarim cratitele cu grija sa nu dea continutul in fiert.
4.In final cand ciocolata este topita si amestecul omogen, trebuie sa obținem o crema cu consistenta densa si cu o textura foarte fina.
5.Când cremele au acest aspect, oprim focul, tragem cratitele deoparte si le lasam sa se tempereze.
1.Punem laptele intr-o cratiță împreună cu untul.
2.Dăm cratita la foc iute si o lăsăm pe foc până untul este topit.Mai amestecăm ocazional in cratiță.
3.Când untul este topit, tragem cratita deoparte si lăsăm laptele sa se răcească complet.
4.Separat intr-un castron spargem ouăle si le batem bine cu zahărul si sarea.
5.Adăugăm treptat in castronul cu oua laptele cu untul si romul.
6.Amestecăm lejer cu un tel si adăugăm apoi treptat, în ploaie si faina cernuta.
Nota:
*Trebuie sa ne rezulte un aluat ca si o pasta fină si fara aglomerări.Când are acest aspect, aluatul de clatite este gata.
*Aluatul de clatite ideal are aspectul asemănător cu o frisca lichida.
*Daca consistenta este prea groasă, atunci mai putem adăuga puțină apă.
*Daca cumva este prea subtire, atunci mai putem adăuga putina faina.
7.Pregătim o tigaie cu diametrul de 20-24 cm. de preferinta antiaderenta.
8.Pensulam tigaie cu putin unt topit si o lasam sa se incinga.
9.Luam un polonic de aluat de clatitie si il turnam in tigaie.Rotim tigaia in asa fel încât aluatul sa acopere tot fundul tigaii.
10.Lasam 1 minut la prajit, apoi o întoarcem pe cealalta parte, unde o mai ținem tot 1 minut pana este frumos aurită si rumenita.
11.Procedăm la fel până terminam aluatul.
Nota:
*Noua ne vor trebui 16 bucăți de clatite.Restul le putem servi pe loc:)
*Pregatire si asamblare tort:
1.Ungem fiecare clatita cu cate o lingura plină cu vârf de cremă de cappuccino si cafea.2.Asezam pe mijlocul clatitei un rand de vișine intregi congelate.
3.Începem sa rulam strangand usor de clatita in asa fel încât sa fie rulată cât mai strans.
4.Asezam pe un blat de lemn 8 clătite una langa alta.In timp ce le asezam, ungem fiecare clatita si pe margini cu putina crema de capuccino.Eu am folosit o pensulă.
5.Când terminat de format foaia de clatite rulate, dăm blatul de lemn la congelator pentru 15-20 de minute ca sa se intareasca crema mai repede.
6.Mai procedăm la fel încă o data:ungem din nou 8 clatite cu crema de cappucciono, le asezam una langa alta pe un blat de lemn si il dam la rece.Deci, in final trebuie sa avem doua tăvi cu clatite rulate.
7.Cât timp stau clatitele la congelator tapetam o tava in forma de inimioară cu folie de care dorim.
8.Decupam din foile de pandispan doua inimioare exact dupa mărimea tavii.
Nota:
*Eu am asezat tava pe foaia de pandispan si cu un cutit bine ascutit am taiat de jur imprejur.
9.Punem cele doua inimioare deoparte si începem sa tăiem si lateralele tavii.
10.Măsurăm cu un liniar înălțimea tavii.Taiem fasii dintr-o foaie de pandispan care sa aibă lățimea atât cat inaltimea tavii.Mie mi-au trebuie 3 fasii cu latimea de 5 cm.
11.Asezam pe fundul tavii îmbrăcată in folie o bucata de inimioară de pandispan.
12.Asezam apoi de jur imprejur fasiile laterale.Le fixăm foarte bine si taiem eventuala bucata de surplus care va ramane in plus.Presam si asezam totul ca sa fie fie perfect sigilata tava.
13.O punem deoparte.
14.Scoatem cele doua blaturi cu clatite umplute de la rece.
15.Decupam o hartie pe care am desenat forma de inimioara a tavii.
16.Asezam hârtia deasupra fiecarui strat de clatite si decupam exact forma acesteia.Le punem deoparte.
Nota:
*Bucățile care vor cădea la taiat nu le vom mai folosi, deci, putem trece deja la degustat:)
17.Punem pe fundul tavii inimioara, peste foaia de pandispan, un strat de crema de ciocolata neagra gros cam de 1 cm.
18.Așezăm cu mare grija un strat de clătite. Eu m-am ajutat de o spatulă mare si un cutit gros ca sa le pot lua pe toate.Daca nu reusiti, le puteti pune din doua miscari.
19.Presam bine cu mana stratul de clătite.
21.Apoi, cu mare grija punem un alt strat de clătite.La fel presam usor.Putem chiar sa scuturam putin tava sa se aseze bine crema.
22.Urmează sa punem un ultim strat de crema de ciocolată.Nivelam din nou frumos ajutandu-ne de o lingura.
23.Inchidem tortul asezand deasupra ce-a de-a doua inimioara decupata din foaia de pandispan.Presam foarte ușor.
24.Acoperim totul cu o folie, asezam un blat de lemn deasupra pentru presa tortul cat mai bine si dăm tava la rece pana a doua zi.
*A doua zi scoatem tava de la rece si incepem sa decoram tortul.Eu am procedat asa:
1.Batem frisca spuma, o intindem pe toata suprafata tortului si o nivelam sa fie cat mai perfecta si fara riduri.
2.Umezim o pensula in colorant verde diluat cu putin alcool.
3.O alta pensula o inmuiem in colorant galben diluat cu putin alcool.
4.Stropim tortul pe toate partile cu ambele culori pe rand.
5.Asezam de jur împrejur (sau deasupra tortului) trandafiri naturali.Sau, puteti sa ii asezati fiecare dupa cum doreste.
6.Dăm tortul la rece pana în momentul servirii.
FA - BU - LOS!
RăspundețiȘtergereAngi, esti fenomenala!
Te admir sincer, din tot sufletul si te urmaresc cu drag.
Sa fii iubita si fericita!
Este un tort de-ti taie respiratia!
RăspundețiȘtergereNu am inteles de unde a aparut foaia de pandispan....facuta sau cumparata?
Si inca ceva Angelica.. de unde iei colorantul alimentar?
RăspundețiȘtergereSpor in bucatarie!
Opera de arta,am mai zis.
RăspundețiȘtergereLa multi ani Angelica!