duminică, 6 martie 2016

Placintele pescarului

Placintele pescarului sau,
un deliciu format din cruste de aluat fraged cu umplutura cremoasa de pastrav, somon si creveti acoperite cu un pufos piure de cartofi si mar, totul flambat cu coniac.
Perfect pentru orice ocazie, sau, daca doriti sa va impresionati musafirii acesta este antreul ideal.
S-avem spor si pofta mare!

Ingrediente:
Crustele de aluat fraged:
-250 gr. faina
-125 gr. unt rece
-o piscatura de sare
-apa foarte rece
-Umplutura plăcintelor:
-1 ceapa potrivita, sau 4 şalote
-1 morcov
-1 tija de țelină
-ulei de măsline
-50 gr. mazare
-1 cana apa
-50 gr. porumb boabe
-200 gr. file de păstrăv
-200 gr. file de somon
-100 gr. creveti decorticati
-sare de mare
-piper Kamis
-1 linguriță de muștar Dijon
-3 rondele de ardei chilli
-3 linguri crema se brânză cu verdeturi
-100 ml. smântână grasa
-1 lingura de faina
-zeama de la o lamaie
-20 ml. vin alb
-o mana tije de chives
Piureul de cartofi și mere:
-800 gr. cartofi fainosi
-2 mere
-puțin lapte cald
-1 galbenus de ou
-sare de mare
-piper boabe măcinat grosier Kamis
-1 cub unt                                    
Pentru flambat:
-80 ml. coniac
Decor:
-rondele de lamaie uscate
-crengute de cimbru

Mod de preparare:
*Pentru inceput pornim cuptorul și îl incalzim la 170 de grade.
*Acum pregătim crustele de aluat fraged.Procedam asa:
1.Punem faina într-un castron și o amestecam cu sarea.
2.Adăugăm untul tăiat cuburi și începem sa frământăm cu mainile foarte repede, cam 1 minut.
3.Când aluatul are un aspect nisipos, ca pesmetul, adaugam pe rand câte puțin din apa foarte rece.Continuam sa frământăm rapid pana aluatul incepe sa se lege.
4.Când este omogen, il modelam în forma de bila, il infoliem în folie alimentara și îl dam la rece pentru 20 de minute.
5.Dupa acest timp scoatem aluatul de la rece și îl intindem intr-o foaie potrivit de subțire.
6.Tăiem rondele din aluat și tapetam forme ceramice (vase ramekin) pe lateral si pe toată suprafața.Excesul de aluat îl tăiem cu un cutit bine ascuțit.
7.Asezam formele intr-o tava și dam tava la cuptor, la foc mediu, pana acestea sunt aurii.  
8.Scoatem tava din cuptor și lăsăm crustele de plăcintă sa se răcească complet.

*Intre timp pregatim umplutura placintelor:
1.Punem intr-o tigaie puțin ulei de măsline.
2.Adăugăm ceapa (sau şalotele) tăiate cuburi fine.                        
3.Calim pana ceapa este stavezie, apoi adaugam morcovii taiati fasii fine, tija de țelină tăiată rondele, apa și lăsăm legumele în tigaie pana se înmoaie.
4.Adăugăm apoi mazarea verde, vinul, sare, piper și fierbem înăbușit pana scade lichidul.
5.Adăugăm apoi rondelele de ardei chilli, somonul și păstrăvul taiate cuburi micute, crevetii si punem din nou capacul.Mai lasam 5 minute la foc înăbușit.
6.Adăugăm porumbul, crema de brânză, mustarul și amestecăm bine 1-2 minute.
7.Punem apoi smântâna cu faina amestecata separat intr-un castronel.
8.Când începe sa se lege sosul adaugam firele de chives taiate rondele fine, zeama de lamaie, tragem tigaia de pe foc și o lăsăm să se răcească complet.

*Intre timp pregătim piureul de cartofi și măr. Procedam asa:
1.Curățăm cartofii și merele de coaja.
2.Îi spalam bine, îi punem intr-o oala, adaugam sare și apa pana trece peste.
3.Punem oala pe foc pentru 20 de minute, sau pana cartofii sunt pătrunși.
4.Când sunt gata strecuram totul printr-o si ii facem piure adăugând untul, laptele, galbenusul si piperul macinat grosier.
5.Lasam sa se raceasca si il punem deoparte.

*Acum asamblam placintele;
1.Punem în crustele de aluat fraged câte 2 linguri pline de umplutura cremoasa de păstrăv, somon si creveti.
2.Deasupra umpluturii punem câte 2-3 linguri pline de piure de cartofi și mere.
3.Cu o furculiță aranjam piureul deasupra fiecarei tarte asemenea unui con, finisandu-l de jur împrejur.
4.Asezam formele de tarte intr-o tava.
5.Dam tava la cuptor, la foc iute pana capata o culoare rumen aurie foarte plăcută cam pentru 15-30 de minute.
6.Când sunt gata placintele, le scoatem cu grija din forme.
7.Le decoram cu cate o crenguta de cimbru si cate o rondea de lamaie deshidratata.
8.Punem coniacul intr-o tigaie, ii dam foc si tragem repepde tigaia de pe foc.
9.Cu o lingura luam si picuram cate putin coniac pe fiecare placinta.
10.Le servim fierbinți si cine doreste poate servi alături o salata verde si lămâie.
Pofta mare va doresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...