vineri, 3 iunie 2016

Timpano~O reteta cu ce avem la indemana:)


Timpano, un gust unic si o prezentare de senzatie:)
Enjoy!


Ingrediente:
(portii 6)
Aluat: 
-250 gr. faina
-1/4 lingurita de sare
-3 oua mari, batute usor
-1 lingura ulei de masline
Umplutura:
-150 gr. spanac proaspat, sau congelat
-200 gr. paste tagliatelle din grau Baneasa
-350 gr. piept de pui
-100 gr. mozzarella (1 minge )
-8 felii de sunca
-100 gr. branza burduf
-150 gr. ciuperci oparite si taiate marunt, de care doriti (eu am folosit hribi)
-10 oua de prepelita
-1 ceapa
-2 catei de usturoi
-1 crenguta de cimbru
-1/2 legatura verdeata
-ulei de masline
-sare si piper
Mai avem nevoie de:
-1 ou pentru uns aluatul

Mod de preparare:
*Aluat:
1.Intr-un castron punem faina cernuta cu sarea si le amestecam putin cu o lingura de lemn.
2.Adaugam ouale, uleiul de masline si amestecam in continuare cu lingura pana aluatul incepe sa se formeze.
3.Rasturnam in acest moment aluatul pe masa pudrata lejer cu faina si il framantam cu mana pentru 10 minute.Dupa acest timp, aluatul ar trebui sa aiba o consistenta elastica, fina si omogena.
4.Infoliem intr-o punga aluatul modelat frumos in forma de bila si il lasam sa se odihneasca la temperatura camerei pentru cel putin o ora.

*Intre timp pregatim umplutura asa:
1.Punem intr-o oala apa cu sare si o punem pe foc.Cand apa fierbe adaugam pastele si le fierbem pentru 5-6 minute.Cand sunt fierte, le strecuram, le punem intr-un castron si le lasam deoparte.
2.Intr-o tigaie punem putin ulei de masline.Punem in ea la prajit pieptul de pui condimentat cu sare, piper si taiat in cuburi potrivit de mari.Lasam carnea in tigaie amestecand din cand in cand cu o lingura pana aceasta este bine rumenite. O scoatem, o punem intr-un bol si o lasam deoparte.
3.In tigaia in care am prajit pieptul de pui punem usturoiul tocat marunt.
4.Il prajim pana devine usor sticlos, apoi adaugam spanacul.Condimentam dupa gust cu sare si piper si il lasam la calit cam 3 minute.Luam tigaia de pe foc, punem spanacul intr-un castron si il dam deoparte.
5.In tigaia in care am pregatit pieptul si spanacul mai punem putin ulei de masline.Adaugam ceapa, o calim 1-2 minute, apoi adaugam ciupercile si crenguta de cimbru.Condimentam cu sare piper si apoi mai calim pentru inca vreo 8 minute.
6.Tragem tigaia de pe foc, rasturnam ciupercile intr-un bol si le punem deoparte.
7.Mozzarella o taiem in cubulete marunte.
8.Ouale de prepelita le spargem separat intr-un castronel.
9.Verdeata spalata o tocam marunt.

*Acum incepem sa pregatim aluatul si vasul pentru timpano:br
1.Pornim cuptorul la 250 de grade.
2.Gresam complet cu unt o forma rotunda.Eu am folosit o oala mai mica din inox.
3.Rasturnam aluatul pe masa pudrata cu faina si il intindem intr-o foaie subtirica, de preferat forma rotunda, caci asa este si vasul in care vom pregati timpano.
4.Rulam foaia de aluat rezultata pe o sucitoare si o punem deasupra vasului.Usor, cu mainile tapetam cu aluat tot interiorul.Partile de aluat care atarna pe margini vor ramane asa, mai incolo ne vom ocupa de ele.
5.Ne aducem langa vas toate ingredientele pregatite anterior ca sa ne fie mai la indemana.Impartim, asa, ochiometric, pastele in 3 parti si pieptul de pui in 2 parti.Restul ingredientelor le lasam asa.
6.Incepem sa stratificam umplutura asa:
-Pentru inceput asezam peste foaia de aluat un strat de paste si feliile de sunca rupte in bucati mai mari.
-Continuam cu un strat de piept de pui prajit.
-Apoi, iar unul de paste si deasupra urmeaza spanacul si apoi mozzarella.
-Iar un strat de paste, apoi ciupercile.
-Urmeaza un nou strat de piept de pui, peste care punem ouale de prepelita.
-Presaram peste tot verdeata si branza burduf.
7.Aducem aluatul care atarna pe margini catre interior si sigilam bine toata caserola.Ungem cu ou batut toata suprafata, apoi o acoperim suprafata cu o folie de aluminiu.
8.Dam vasul la cuptor, la foc mediu pentru cel putin 30 de minute.Dupa acest timp, scoatem vasul si inlaturam folia.Dam din nou la cuptor pentru inca 20-25 de minute, sau pana aluatul este rumen-auriu.
9.Cand timpano este gata, oprim focul, scoatem si vasul si il lasam sa se raceasca cam 10-15 minute.
10.Il rasturnam cu grija pe un platou, il intoarcem cu fata in sus, apoi il feliem si il servim.
O deliciosenie in toata regula.
Pofta mare va doresc!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...