joi, 25 aprilie 2013

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Am pregatit o prajitura...sau mai bine le zic prajiturele:-) cu ciocolata si zmeura exact pe gustul meu dupa reteta lui Lory(de la Bucataresele Vesele).Tare mult ne-au placut!!!
Au avut un gust perfect si racoros de ciocolata,zmeura si menta...ce mai???...combinatia perfecta!!!
Musai sa o faceti...e grozava!!!!
Pofta dulce tuturor!
Multumesc Lory!
Ingrediente:
Foi:
-9 oua
-9 linguri zahar
-7 linguri faina
-2 linguri cacao
-1 lingurita esenta de rom
Crema alba:
-200 gr. ciocolata alba
-170 ml. frisca lichida
-1 lingurita esenta de vanilie
Crema neagra:
-200 gr. ciocolata cu lapte
-200 ml. frisca lichida
- 1 lingurita esenta de vanilie
-4 linguri de lichior amaretto
Mai avem nevoie pentru umplut de:
-400 gr. zmeura
Sirop:
-150 gr. zahar
-250 ml. apa
-4 linguri esenta de rom
Glazura:
-150 gr. ciocolata
-zmeura intreaga
-frunzulite de zmeura cine doreste

Mod de preparare:
*Incepem prin a pregati cremele pentru ca au nevoie sa stea la racit mai mult timp:
1.In doua cratite punem separat ciocolata(fiecare cat scrie la ingrediente) adaugam frisca si punem cratitele la foc mic.
2.Amestecam usor in fiecare vas pana ciocolata se topeste, amestecul este omogen, dar avem grija sa nu dea in fiert.
3.Dupa ce s-a topit ciocolata, luam vasele de pe foc, lasam amestecul sa se tempereze, apoi le dam la rece pentru cel putin 3-4 ore, sau daca este posibil le lasam peste noapte.

*Pregatim acum siropul asa:
1.Punem intr-o craticioara la fiert apa cu zaharul si lasam sa fiarba cam 5-8 minute.
2.Luam craticioara de pe foc, lasam lichidul sa se tempereze, apoi adaugam esenta.
3.Amestecam bine si punem vasul deoparte.

*Acum ne apucam acum de foi:
1.Intr-un castron punem albusurile si le batem spuma cu 6 linguri de zahar pana devin o spuma tare.
2.In alt castron batem spuma galbenusurile cu restul de zahar si esenta de rom.
3.Turnam galbenusurile batute peste albusuri si le amestecam lejer cu un tel de sus in jos.
4.Turnam apoi faina cernuta amestecata cu cacao si amestecam, la fel cu miscari usoare de sus in jos, pana totul este bine incorporat.

*Compozitia rezultata o impartim 3parti;
1.Turnam fiecare parte pe rand pe o hartie de copt pe care am asezat-o intr-o tava de 25/35 cm.
2.Dam tava la cuptor la foc mediu pentru 15-20 de minute sau pana foaia este aurie.
3.Dupa ce s-a copt, scoatem tava, luam hartia din tava si lasam foaia de blat sa se racesaca pe hartie.Abia dupa ce s-a racit o desprindem cu grija.
4.Punem la copt si restul celor 2 foi.
5.Intre timp scoatem crema de la rece, o turnam intr-un vas, punem aromele si o mixam bine pana devine spumoasa si tare.Punem cam 5 linguri din care fel de crema dorim deoparte pentru ca vom avea nevoie sa decoram prajiturile deaspura.

*Acum dupa ce am terminat cu foile,cremele si siropul pregatim asamblarea:
1.Insiropam prima foaie, intindem crema alba.
2.Presaram deasupra zmeura, apoi punem ce-a de-a doua foaie.
3.Insiropam din nou, intindem al doilea strat de crema neagra, apoi din nou zmeura.
4.Punem si cea de-a treia foaie, le fel o insiropam dupa care dam prajitura la rece pentru 2 ore.
5.Dupa ce a trecut timpul si prajitura s-a racit, o scoatem si o taiem in patrate de 6-7 cm.

*Pregatim repede si glazura asa:
6.Punem ciocolata intr-un vas pe baie de abur si amestecam usor pana ciocolata se topeste si devine fluida.
7.Glasam fiecare patratel de prajitura cu ciocolata si decoram cu o avelina din crema, filigram de ciocolata, zmeura....si cine doreste frunzulite de menta.
Deliciu total!!!
Pofta dulce va doresc!

12 comentarii:

  1. Mama mia ce deliciu avem noi aici o bunatate ,am facut si eu ceva asemanator mai demult buna rau, ai facut blatul marmorat asa pare?o zi frumoasa. Gabriela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela asa-i ca sunt bune?Io ador tot ce este cu zmeura,tare mult imi place:-)
      O zi frumoasa si tie!
      Pup!

      Ștergere
  2. Vai de capu` meu ce bunatate ne-ai adus!!! Despre poze... ce sa zic.. imi vine sa ling monitorul :))
    Te pup fata frumoasa si harnica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona multumesc frumos!
      Ma bucr ca rezultatul iti este pe plac,asta ma face fericita!
      Pup1

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. E tare grozava prajitura asta...mie personal mi se pare atat de racoroasa:)
      Va pup!

      Ștergere
  4. hhhmmmm, deliciosss arata si foarte delicioase..as da iama in ele imediat :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))Aurica pofteste cu incredere!
      Te mai astept pe la mine!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...