sâmbătă, 27 aprilie 2013

Beigli cu mac si Beigli cu nuca

Un alt fel de Beigli cu mac si nuca facuti tot dupa reteta lui Lia(Bucatareasa Vesela).
La fel de buni,la fel de ispititori.
Din ingredientele date ies doua bucati de beigli cu mac si una cu nuca.La cat sunt de buni eu am facut portie dubla, ca doar suntem neam mare:-)
V-am facut pofta?Daca da,spor la treaba tuturor si mai apoi,pofta mare!!!!
Enjoy!
Ingrediente:
 Aluat: 
-1.100 kg.faina
-250 gr. unt sau margarina
-2 galbenusuri de ou
-1 ou intreg
-20 gr. drojdie proaspata
-200 ml. lapte
-1/4 lingurita sare
-3 linguri zahar
 Umplutura de mac:
-300 gr. mac macinat
-zahar dupa gust
-coaja rasa de la o lamaie
-2 linguri dulceata caise sau piersici
Umplutura de nuca:
-150 gr. nuca macinata
-zahar dupa gust
-coaja rasa de la o lamaie
-30 ml. lapte
Mai avem nevoie de :
-1 galbenus de ou pentru uns beigli

Mod de preparare:
Aluat:
1.Punem intr-un castronel drojdia,sarea,zaharul,turnam peste laptele caldut(nu fierbinte!)si amestecam usor pana drojdia se dizolva.
2.In alt castron punam faina cernuta,adaugam margarina sau untul topit,galbenusurile si oul intreg.Turnam si laptele amestecat cu drojdia si incepem sa framantam bine, pana aluatul devine elastic si se desprinde de pe peretii vasului.
3.Cand aluatul are acest aspect,acoperim vasul cu un servet si il lasam sa dospeasca cam 40 de minute pana isi dubleaza volumul.


*Intre timp pregatim Umpluturile asa:
Umplutura de mac(pentru 2 bucati de beigli):
1.Punem intr-un castron macul cu zaharul dupa gust(fiecare cat doreste sa fie de dulce)adaugam coaja de lamaie si dulceata de caise sau piersici.
2.Amestecam energic pana obtinem o compozitie omogena,dar cu o consistenta mai pastoasa.Punem deoparte.
Umplutura de nuca(pentru 1 bucata de beigli):
1.Amestecam nuca macinata intr-un castron impreuna cu zahar dupa gust,coaja de lamaie si laptele fierbinte pana obtinem o compozitie omogena.
2.Punem deoparte.


*Acum ne pregatim sa facem beigli:
1.Dupa ce aluatul a dospit, il rasturnam pe o masa pudrata cu faina si il impartim in 3 bucati.
2.Dam fiecarei bucati forma unui sul pe care o intindem in foaie subtire dreptunghiulara cam de 3 mm.
3.Punem pe doua dintre cele 3 bucati umplutura de mac si intindem uniform.
4.Pe a treia bucata punem umplutura de nuca si la fel intindem uniform.


5.Rulam strans si asezam fiecare bucata si apoi le asezam intr-o tava in care am pus hartie cerata.
6.Il mai lasam in tava la dospit cam 15 minute in tava.Acum este momentul sa pornim si cuptorul sa se incalzeasca.
 7.Dupa ce au trecut cele 15 minute,ungem fiecare beigli cu galbenusul batut si ii intepam ici colo cu o furculita ca sa nu crape.
8.Dam tava la cuptor,la foc mediu pana beigli se rumenesc si devin aurii.
9.Cand scoatem tava ii lasam sa stea putin sa se tempereze si abia apoi il luam si ii punem pe un gratar sa sa raceasca de tot.Cine nu are rabdrare poate sa-i servesc si  calzi:-)
Atat a fost...asta este reteta de Beigli cu mac si beigli cu nuca!
Pofta mare va doresc!

13 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...