miercuri, 9 ianuarie 2013

Placinte delicioase coapte pe lespede


Ieri am facut cele mai bune placinte,coapte in lespede cu putin ulei.Au fost atat de bune....yammyy,yammy.Le-am umplut cu de toate,fiecare si-a ales sa manance placinta cu ce ii place mai mult.Puteti sa alegeti si voi,sunt la discretie pentru toata lumea.
Traiasca placintele ca la mama acasa si Lia ,bucatareasa vesela 
care mi-a dat reteta exacta si super gustoasa.
Multumesc!
Ingrediente aluat:
-650 gr. faina alba
-30 ml. ulei
-100 ml. apa calduta
-100 ml.lapte caldut
-1 lingurita sare
-1 lingurita de zahar
-30 gr. drojdie proaspata
-inca 50 de ml.de apa calduta

 Ingrediente umplutura:
*Cartofi
-4 cartofi
-1 ceapa mica
-ulei,sare,piper
*Mere:
-5 mere potrivite
-100 gr.zahar
-1 lingurita scortisoara
*Branza sarata:
-100 gr.branza de oaie cat mai piscatoare
-1 lingura de marar tocat(optional)
Mai avem nevoie de:
-ulei pentru copt
-smantana pentru servit

Mod de preparare:
Incepem prin a pregati umpluturile asa:
Umplutura de cartofi:
1.Cartofii ii spalam si ii punem la fiert intr-o oala.
2.Ceapa o curatam si o taiem cubulete marunte.O punem la calit intr-o cratita cu putin ulei si cand este calita ,o luam de pe foc.
3.Cand cartofii sunt fierti ,ii curatam de coaja,ii dam prin razatoarea mare si ii adaugam peste ceapa calita.Punem cratita din nou pe foc,potrivim gustul cu sare si piper,calim putin toate ingredientele,dupa care tragem o de pe foc si o punem deoparte.


Umplutura de mere:
1.Curatam merele de coaja si de cotor,le dam prin razatoarea mare,le stoarcem bine de suc si apoi le punem intr-o cratita la calit cu zahar si cu scortisoara.
2.Cand scade lichidul ,merele sunt gata si tragem cratita deoparte.


Umplutura de branza sarata:
1.Branza de oaie o framantam bine cu mararul tocat.

Aluatul:
1.Punem faina intr-un castron mai mare.
2.In alt vas mai micut, amestecam drojdia cu sarea,zaharul si cu cei 50 de ml.de apa,pana se dizolva drojdia.
3.Facem un cuib in mijlocul gramezii de faina in care turnam amestecul de drojdie.Invartim usor cu o lingura,incecand sa incorporam si putina faina de pe margini, pana obtinem o maia mai grosuta.Acoperim vasul si lasam sa stea la dospit cam 30 de minute.
4.Dupa acest timp adaugam uleiul,apoi treptat 100 ml.de apa calduta,si 100 ml.de lapte caldut.Framantam bine pana ne rezulta un aluat usor elastic si potrivit de tare,nicidecum moale.Daca ni se pare prea moale ,mai adaugam putina faina pana ajunge la consistenta specificata.

5.Acoperim vasul cu un prosop si il lasam la dospit cam 30 de minute, pana aluatul isi dubleaza volumul.


6.Dupa ce a dospit aluatul ,va avea un aspect aerat,foarte placut.Il rasturnam pe masa pudrata lejer cu faina.

7.Rupem aluatul in mingiute potrivite,cam cat o mandarina.Le lasam sa stea asa la dospit pentru 15 minute ,dupa care incepem sa umplem placintele.


8.Pudram masa cu faina,intindem usor o mingiuta(poza 1),punem in mijloc o lingura de umplutura(poza 2),tragem de margini in mijloc, in asa el incat sa sigilam bine compozitia(poza 3),dupa care intoarcem bocceluta formata cu pliurile in jos.
Mai pudram masa cu putina faina daca este necesar si cu o merdenea intindem placinta foarte subtire dupa marimea tavii in care o sa o coacem(poza 4).
Lia spunem sa pregatim vreo 3-4 placinte inainte de a ne porni la copt caci merge repede,a avut dreptate,merge foarte repede coptul,deoarece sunt foarte subtiri.

9.Pentru placintele cu mar,am intins mingiuta de aluat foarte,foarte subtire.Pe o jumatate de parte am pus umplutura de mar,apoi am pliat in doua,gen portofel.
10.Cu o pensula ungem tava incinsa,punem placinta o lasam sa se coaca pana este aurie si inainte de a o intoarce pe cealata parte ,dam cu pensula din nou peste placinta.
11.Le coacem asa pe rand,daca aveti spor puteti pune doua tavi,merge mult mai repede.
12.Dupa ce sunt gata de copt,putem sa le savuram:-)))Calde sau reci,imbibate in smantana... sunt delicioase!!!
Puteti alege...***cu branza de oaie;

***cu cartofi;

***cu mere;
Va doresc pofta mare!!!!

18 comentarii:

  1. Mmmm eu tare as manca cu mere..Grozave!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti plac Rocsy:-)
      Cu mere le prefer si eu!
      Te pup!

      Ștergere
  2. Absolutely D e l i c i o u s!!! Imi ploua in gura. pacat ca nu poti livra la domiciliu :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai sta putin mai aproape...te-as invita cu mare drag:-)
      Te pup!

      Ștergere
  3. wawww...cum poate sa araaateee...

    RăspundețiȘtergere
  4. wow, cu placintele aste m ai atins unde ma doare, da rau de tot:) eu cel putin la doua saptamani fac asa ceva dar acum am sa incerc reteta ta -
    aurelia

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Cristina da-ti greata si fa rapid o portie...Stiu ca e ciudat sa zic asa,dar cele mai bune sunt placintele de-a gata,cand le fac alti:-)))
      Te pup!

      Ștergere
  6. Ah imi plac toate, toate, dar mai ales cele cu cartof si cele cu branza, mi-ai starnit o pofta de nedescris!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt super, eu as manca din toate ;) Promiti ca mai faci pe cand vin in vizita? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Promit Paula si promit ca fac si reteta ta!Arata ispititor de bine!!!!
      Te pup!

      Ștergere
  8. de cand cautam asa ceva. mersi fain!

    RăspundețiȘtergere
  9. Deci mi-a venit apa in gura

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la fel mi se intampla si mie de fiecare data cand imi aduc aminte de ele:-)))
      Va mai astept pe la mine!
      Cele bune!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...