sâmbătă, 21 iulie 2012

Ghebe marinate

Am primit aceste ghebe de la o vecina de la tara care deja este satula de ele.Cum se poate asa ceva????Eu cred ca n-as reusi sa ma satur de ghebe.N-am poza cu ele oentru ca le-a adus gata curatate (ce bine, mi-a usurat din treaba), dar aratau asa de bine:-))).
Sa le mananc pe loc nu m-am indurat, m-am gandit sa le pregatesc pentru la iarna cand le voi duce dorul cu siguranta.
Acum e sezonul lor ghebelor si voi mai avea ocazia sa mananc, asa ca, pe acestea le-am pregatit intr-un fel tare gustos.La iarna cand voi desface un borcan voi savura fiecare imbucatura pentru ca au iesit tare buuuune!!!
Acestea fiind zise va doresc spor la treaba si voua!!!
Ingrediente:
-2 kg. de ghebe
-3-5 linguri ulei de porumb
-2 cepe
-3 catei de usturoi taiati rondele, sau pisati
-8-10 linguri otet de vin alb
-putina sare (dupa gust)
-putin piper (la fel dupa gust)
-cateva boabe de piper

Mod de preparare:
1.Curatam ciupercile si le indepartam parte din codita, cea care este mai dura.Le spalam si le scurgem bine.Eu am sarit peste partea asta...a facut-o vecina in locul meu:-))
2.Intr-o tigaie punem putin ulei de porumb, adaugam ceapa taiata fideluta, ciupercile si le lasam sa se prajeasca putin.Nu amestecam ciupercile cu lingura ca sa nu le sfaram, ci doar le amestecam prin rotirea tigaii.Daca punem un capac atunci ciupercile vor lasa suc de-al lor si se vor inmuia frumos fara sa se prajeasca .

3.Punem sare si piper cat sa fie gustoase, dupa aceea punem si otetul si boabele de piper.Otetul il punem treptat, lasam ca 10 minute pana isi pierde din acreala, dupa care gustam din nou.
Daca este cazul mai punem cat ajunga la gustul dorit si sa fie usor acrisoare.Cine doreste poate pune si foi de dafin, eu nu am mai incarcat gustul.
Nota:In aceasta faza inca mai putem lucra la gust; putem pune mai mult otet daca dorim mai acru, mai multa sare daca dorim mai sarat si mai mult piper daca dorim mai picant.Este important sa le dam gustul dorit acum deoarece la iarna aceste ciuperci se vor manca ca atare fara sa mai fie gatite.Oricum pana in momentul servirii toate aceste gusturi vor fi usor diminuate.In ultima faza ,inainte de a lua tigaia de pe foc adaugam si usturoiul deoarece isi pierde din aroma daca il punem mai repede.

4.Dupa ce am terminat de pregatit ciupercile le punem in borcane, le inchidem si le sterilizam 30-40 de minute.Nici unul dintre ingredientele puse nu le asigura o conservare pentru iarna, asa ca trebuie sterilizate.Eu intotdeauna fac asta cu orice conserva pentru a fi sigura ca sta bine.
5.Aceaste ciuperci le putem consuma la iarna ca si o salata de intrare.
S-aveti pofta mare!

7 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...