duminică, 6 mai 2012

Mini tarte cu lamaie si bezea

Asta este a doua data cand fac aceste mini tarte cu bezea .Prima tura n-a apucat sesiunea foto,dar acum sunt happy ca pot spune :am facut-o!!Aceste mini tarte cu bezea si crema de lamaie au un miros divin,ceva gen prajitura ''angel's cake'', dar credeti-ma pe cuvant ca nici gustul nu este mai prejos:-).Crema de lamaie este perfecta, nu prea densa,nu prea cremoasa si in plus,tot acest dezmat este incununat de o bezea pufoasa si aromata  .
Aceasta reteta poate fi usor adaptata si la o singura tarta.Lasati imaginatia sa-si faca treaba ,intre timp eu voi descrie varianta aleasa de mine,cea in forme individuale.
Enjoy!
Ingrediente:
Aluat:
-220 gr.faina
-170 gr.unt foarte rece
-55 gr.zahar tos
-1/4 lingurita de sare
-50 ml.apa foarte rece
Crema:
-470 ml.apa
-200 gr.zahar
-60 gr.amidon de porumb
-5 galbenusuri batute
-60 gr.unt
-150 ml.suc de lamaie
-1 lingura de coaja de lamaie rasa
-1 lingurita esenta de vanilie
Bezea:
-5 albusuri de ou (la temperatura camerei)
-1/2 lingurita cream of tartar
-1/4 lingurita sare
-1/2 lingurita esenta de vanilie
-200 gr.zahar
Mai avem nevoie de:
-unt pentru uns forme

Mod de preparare:
Aluat:
1.Intr-un castron punem faina ,untul ,zaharul si sarea.Framantam pana incepe sa devina un aluat omogen si elastic.Picuram pe rand apa si mai amestecam pana aluatul incepe sa se dezlipeasca de marginile vasului.

2.Luam aluatul din vas ,il intindem pe masa si ii dam forma unui baston pe care il impartim apoi in 6-8 bucati egale.Pudram fiecare bucata cu faina ,o invelim in folie de plastic si o dam la rece pentru cel putin 20 de minute.

3.Cand scoatem aluatul de la rece,il lasam sa stea 5-10 ,apoi incepem sa intindem fiecare bucata in forma de cerc cu diametrul de 15 cm.


4.Imbracam formele de tarte unse cu unt,inclusiv peretii,taiem surplusul cu un cutit bine ascutit,dupa care intepam aluatul din loc in loc.Dam formele la rece pentru 30 de minute.


5.Asezam pe fiecare tarta cate o bucata de hartie si cateva boabe de fasole(sau macaroane).Punem formele intr-o tava mai mare si dam tava la cuptor, la foc mediu pentru 10 -15 minute .Dupa aceste timp le scoatem,indepartam foaia si boabele de fasole si le mai dam la foc pentru 10-14 minute sau pana devin aurii.

Crema:
6.Punem apa si zeama de lamaie intr-un vas pe foc si o lasam pana incepe sa fiarba.In acel moment tragem cratita de pe foc ,o lasam stea 5 minute,dupa care turnam treptat zaharul amestecat cu amidonul.Amestecam energic pana totul este omogen.Punem vasul inapoi pe foc,la treapta medie ,lasam sa dea 2-3 clocote.La inceput amestecul va fi subtire,si apoi se va ingrosa incet .

7.Din acest amestec adaugam peste galbenusuri cateva linguri,amestecam pana ne rezulta o crema matasoasa,pe care o adaugam apoi la compozitia de pe foc lasand sa dea impreuna inca 2-3 clocote ,apoi tragem apoi vasul de pe foc.
Mai avem de adaugat untul,vanilia si coaja de lamaie .

8.Amestecam usor pana toatul este bine incorporat ,apoi acoperim vasul cu o folie de plastic pentru a nu face pojghita si lasam sa se raceasca.

9.Cand crema este rece umplem tartele:


Bezea:
10.Batem spuma albusurile cu cream of tartar,sare si vanilie pana ne rezulta o spuma tare adaugand zaharul treptat.
11.Imbracam tartele cu bezea in asa fel incat sa inchida toate marginile ,le asezam intr-o tava si le dam la cuptor ,la foc foarte iute pana capata deasupra o culoare aurie,sau ardem bezeaua cu un pistol de gaz.

12.Lasam sa se raceasca ,dupa care le servim.Un deliciu racoros pentru pentru un sfarsit de masa:-)
Pofta mare!

14 comentarii:

  1. Ce mult imi place combinatia de lamaie si bezea: nici prea dulce, nici prea acra.

    O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bezeaua e preferata mea ;-),si da,ai dreptate face echipa buna cu lamaia.
      Saptamana frumoasa si tie.
      Pup.

      Ștergere
  2. super delicioase!
    Te pup si-ti doresc sa ai o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata tare bine si sunt apetisante. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tu zici ca logul meu e fain ...Hm .
    Pai nici cu tine nu mi-e rusine .:)
    Ai talent si simt artistic innascut .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lia mersi de laude...m-am rosit :-)
      Te mai astept.
      Zi frumoasa sa ai!

      Ștergere
  5. ah, de ce nu stai tu mai aproape de mine? Minunate taretele tale. si crema aia... buuuunaaaaa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah...de asta si mie mi-e ciuda,tocmai in capat de tara a trebuit sa fim una de alta.
      Bine macar ca exista netul,asa suntem mai aproape si ne ospatam virtual ,nu?
      Te tzuc Brandu'.
      Zi faina sa ai!!!

      Ștergere
  6. Combinatia perfecta!! Ce as mai gusta (a se intelege manca cu toata gura :)))) din tarta asta :D
    Totusi trebuie incercate :)
    Pup :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi,hi...ce figura ai fost :-)
      Cand ziceai c-am stabilit sa incercam tartele astea impreuna...?
      Te pup si eu!

      Ștergere
  7. Delicate si cu siguranta si delicioase!
    O singura data am incercat sa fac tarte, dar cred ca am intins aluatul prea subtire, deoarece s-au inmuiat prea tare ulterior :(
    Felicitari, pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine n-au apucat sa stea prea mult,s-au servit imediat dupa ce le-am umplut si contrastul dintre crema fina si blatul usor crocant a fost deosebit de atragator.
      Si da,ai dreptate,sunt foarte delicioase:-)
      Te pup si eu!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...