joi, 17 mai 2012

''Ciupercute''



O gustare calda rapida cu care puteti incanta orice musafir.

Ingrediente:

-6 cartofi mari(alungiti)
-6 cartofi mai micuti(alungiti)
-6 ciuperci champignion mari(pt.palarie)
-6 ciuperci champignion potrivite(pt.palarie)
-1/4 pachet de unt
-sare si piper

Pentru sos:
-4 ciuperci champignion potrivite
-500 ml.smantana grasa
-cateva fire de patrunjel
-1-2 lingurite de amidon
-sare
-piper boabe

Pentru umplutura:
-1 ceapa mare
-1 catel de usturoi
-putin usturoi granulat(un varf de cutit)
-1 cana supa de legume
-6 ciuperci(mie mi-ar fi placut brune,dar exact cand am pregatit reteta nu am gasit)
-100 ml.de lapte
-sare si piper
-ulei
-putin patrunjel tocat marunt


Mod de preparare:


Sos:
1.Taiem ciupercile in bucati potrivit de mari,le punem intr-o cratita,adaugam cateva fire de patrunjel verde pt.aroma,si smantana.Potrivim cu sare si piper si punem cratita la foc moale,amestecand din cand in cand.

2.Lasam pana scade sosul cam la jumatate.Adaugam apoi si amidonul dizolvat in putina apa rece,mai dam un clocot si dupa aceea luam cratita de pe foc si strecuram.Eu de alte ori am pasat sosul cu un blender cu o parte din ciupercile care au dat sosului aroma.Are in acest caz o consistenta mai ''plina''sa-i zic asa.
3.Intre timp pregatim cartofii.Ii curatam,le taiem capetele sa poata sa stea drepti si sa aiba un aspect egal,placut,dupa care ii scobim cu o lingurita(eu am folosit-o pe cea de pepene),fara sa gaurim partea de jos,sa fie ceva de genul unui butoi.

4.Dupa ce am terminat,punem cartofii la fiert in apa cu sare.Acest pas e important:sa nu ii fierbem prea tare pt.a-si putea pastra forma.

Umplutura:
5.Taiem ceapa cubulete,o punem la calit in putin ulei si apoi adaugam ciupercile taiate cubulete marunt,sau puse intr-un robot si maruntite,usturoiul pisat,usturoiul granulat,calim cam 3 minute apoi adaugam o cana de supa de legume(daca nu avem,punem doar apa)si le lasam sa fiarba pana scade de tot sosul format.Potrivim gustul cu sare si piper,turnam la final si laptele,ii mai dam cateva clocote,adaugam verdeata dupa care tragem cratita deoparte.
Palariile:
6.Topim la microunde untul si punem intr-o tava doar lichidul limpede rezultat.Punem la calit doar palariile celor 12 ciuperci(le indepartam piciorusele) in untul nu foarte incins,la foc usor.Le dam cu sare si cu piper si le lasam pana se rumenesc.Le punem apoi pe un prosop de hartie sa se scurga.
7.Cand toate sunt gata incepem sa formam ciupercutele asa:in fiecare cartof punem cate 1-2 lingurite din umplutura,apoi asezam deasupra palarioara.

8.Punem putin sos in farfurie si asezam cate o ciupercuta mare si una potrivita.Decoram si servim.

Pofta buna!

Note: Umplutura acestui fel de mancare poate fi pregatita din orice mix de ciuperci.Exceptie fac palariile care sunt mai aspectuoase pregatite din ciuperci champinion. Palariile ciupercilor le puteti pregati si simple la gratar,cum va plac mai mult.

4 comentarii:

  1. Sunt minunate ca aspect.De gust nici nu mai spun.Ador ciupercile.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi frumos.
      Le-am pregatit pentru niste musafiri si au fost foarte incantati la fel ca si tine in primul rand de aspect.Le-a placut mult si gustul...e grozav.
      Puszic si de la mine ;-)

      Ștergere
  2. Foarte dragut si cred ca si foarte delicios.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...