marți, 9 ianuarie 2018

Bulz Ardelenesc cu rosii Sun Food

Bulz ardelenesc...
Acest preparat este foarte popular in Ardeal, dar si in Moldova.
Pregatirea bulzului a plecat de la o simpla mamaliga, careia, mai apoi i s-au adaugat in plus diferite ingrediente.
Bulzul ardelenesc este aproape identic cu botul moldovenesc, cu diferenta ca cei din Ardeal il modeleaza sub forma unui bulgare ii adauga, 
pe langa nelipsita branza burduf, diferite afumaturi si mai apoi, il dau la cuptor, sau il prajesc pe plita.
Eu pot spune ca acest fel de mancare este ...de poveste.Este ispititor de-a dreptul, o mancare veritabila, asa, ca pe la tara.
Nu l-am pregatit decat o singura data impreuna cu bunica mea, acum muuuulti ani in urma.
Azi, odata cu provocarea Sun Food, l-am pregatit din nou, singura, singurica si am urmat cu strictete pasii pe care i-am invatat
de la bunica.
Secretul consta in fierberea mamaligii, asa, ca la carte.
Am adus un plus modern bulzului ardelenesc, si anume, rosii cuburi de la Sun Food pe langa afumaturile alese de mine:sunca de casa si 
carnaciori ardelenesti usor picanti.
Izul de usturoi a insotit sosul de rosii gros in care s-au ''scaldat'' bine afumaturile. 
Eu cred ca aveti cam toate igredientele la indemana pentru a pregati aceasta deosebita reteta.
Conservele de rosii cuburi le gasiti pe site-ul www.sunfood.ro,sau, pe pagina lor de facebook, 
carnatii si sunca, prin afumatoare, branza de burduf la fel prin pivnita, in borcane, ce va mai trebuie este doar...o 
pofta nebuna de mancare buna.
Enjoy!




Ingrediente:
*Umplutura:
- 1 conservă de roșii Sun Food
-100 gr. slanina afumata
-300 gr. cârnăciori ardelenești, usor picanti
-300 gr. sunca de casa
-2 căței de usturoi 
-sare și piper 
-300 gr. brânză burduf 
*Mămăligă:
-300 gr. făină de mălai 
-apă 
-sare
-60 gr. unt
Mai avem nevoie de:
-6 ouă 
*Pentru servire:
-smântână rece 
-ceapa

Mod de preparare:
*Pentru început;
1.Taiem slanina cubulete marunte si o punem la prajit intr-o tigaie.
2.Cand este bine rumenita, adaugam carnaciorii taiati rondele fine si sunca de casa taiata cuburi.

3.Rumenim bine afumaturile, apoi rasturnam conserva de rosii cuburi Sun Food si adaugam sare si piper după gust.Dăm focul la maxim și lăsăm să fiarbă până lichidul scade și se formează un sos gros.

4.Adăugăm cățeii de usturoi raşi, amestecăm bine și apoi tragem tigaia deoparte.Lăsăm să se răcească. 


*Pregătim mămăliga;
1.Punem apa la fiert împreună cu sarea.
2.Când dă în clocot, turnăm în ploaie faina de mălai.Amestecăm energic până se formează mămăliga nici prea tare, nici prea moale.
3.Amestecăm fără oprire primele 5 minute să nu se formeze cocoloașe, apoi o lăsăm la foc mic 10 minute fără a amesteca deloc.
4.Mai amestecăm energic din nou 1 minut, adăugăm untul, după care mai lăsăm să fiarbă alte 10 minute la foc mic, fără a amesteca deloc.
5.Tragem de pe foc oala, și răsturnăm mămăliga pe un fund de lemn.O lăsăm să se tempereze.

*Asamblam Bulzul:
1.Luăm o bucată de mămăligă și îi facem o adâncitură în mijloc.
2.Umplem cu carne cu rosii și brânză burduf. 
3.Închidem bine bila formată și punem bulzul format pe o farfurie până terminăm de format bile din toată carnea și toată mămăliga. 

4.Așezăm bulgării într-o tavă și îi dăm la cuptor, la foc iute, pentru 15 minute până sunt rumeniți frumos.Cine dorește îi poate praji într-o tigaie fără ulei.
5.Prăjim ouăle și servim bulzul cu câte un ouă alături (sau deasupra) cu smântână rece si ceapa.
Poftă mare vă doresc!

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...