sâmbătă, 26 septembrie 2015

Painisoare

Eu zic ca nu ne ia mult timp sa ne facem noi o paine sanatoasa.
Dar daca in plus ii mai dam si o forma dragalasa, atunci efectul final va fi si mai mare.
Pentru voi, painsisoare pe care sigur copiii le vor adora.
Enjoy!

Ingrediente:
-500 gr. faina alba
-25 gr. drojdie proaspata
-1 lingura de zahar
-250 ml. apa calda
-½ lingurita de sare
-50 ml. ulei

Mod de preparare:

  • Punem faina cernuta intr-un vas mare.
  • Intr-un castronel dizolvam cu putina apa calda drojdia si zaharul.
  • Facem in faina o adancitura si turnam in ea drojdia dizolvata.
  • Amestecam cu o furculita foarte usor incorporand si putina faina.Cand avem o maia mai moale, lasam totul sa stea putin la dospit.
  • Punem apoi punem sarea, turnam uleiul si treptat turnam si cate putina apa.Framantam pana ce aluatul devine elastic, este matasos si se desprinde usor de pe vas.
  • Dam aluatului forma unei bile mari pe care o asezam intr-un castron.Acoperim castronul cu o folie si il lasam la dospit, la loc cald, pentru 50-60 de minute sau, pana aluatul isi dubleaza volumul de 1.5 ori.
  • Dupa ce timpul de dospire a trecut, rasturnam aluatul pe masa pudrata cu putina faina.Pudram cu faina si aluatul ca sa nu se prinda de maini.
  • Cu mainile incepem incet sa presam aluatul si sa il dam o forma de rulou gros cam cat un baton de salam si apoi il taiem in bucatale cam de 10 cm. fiecare.
  • Luam fiecare bucatica si o modelam intre palme pana are o forma asemenatoare unei mingi de tenis.
  • Acoperim mingiutele rezultate cu un prosop si le lasam la dospit pentru alte 40 de minute.
  • Apoi luam fiecare mingiuta si incepem sa o modelam asa:
  1. -punem pe masa bila de aluat si o aplatizam usor cu degetele apoi, aducem partea de jos putin catre centru  si presam usor;
  2. -aducem apoi partea de sus in jos, spre centru si inchidem bine presand cu degetele pana ruloul mai mic format are un aspect rotund.Acesta va fi partea de jos a painisoarei;
  3. -luam painisoarele formate cu mana si le alungim usor;
  4. -cu o foarfeca de bucatarie, sau cu un cutit bine ascutit crestam de vreo 3-4 ori suprafata fiecarei painisoare, dar nu prea adanc;
  5. -asezam painisoarele in tavi mari de cuptor in care punem cate o bucata de hartie pergament pudrata cu putina faina alba.
  6. -le lasam apoi sa se odihneasca putin cam 15 minute.
  • Dupa acest timp, dam tavile la cuptor si coacem painisoarele pentru 30 de minute sau, pana au o culoare rumena, aurie.
  • Cand sunt gata, le scoatem si le lasam sa se raceasca, sau daca nu le servim calde alaturi de un pahar de lapte...ca pe vremuri!!!
  • Ce avem aici ?...painisoare sanatoase!!!

Pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...