duminică, 4 august 2013

Tort de bezea Pina Colada,cu afine si crema de cocos

Sun Food a lansat o provocare tare draguta pentru bloggerii culinari la care am dorit si eu sa particip.
Dintre cele doua teme date, salate si deserturi, eu l-am ales pe cel din urma.De ce?Pentru ca toti din casa suntem maaaari prieteni cu ananasul.
Imi amintesc cu drag cum pregateam copiilor in fiecare vara calduroasa muuult suc racoritor de ananas si afine.Nu intotdeauna aveam la indemana ananas proaspat, asa ca foloseam conserve sanatoase, 100% naturale, fara conservanti, fara coloranti si foarte aromate cum sunt cele de la Sun Food.Rezultatul era la fel de uimitor.
Intr-o prezentare atragatoare, aceste conserve pe langa faptul ca sunt foarte sanatoase, sunt si  foarte accesibile la pret, asa ca, mazarea, rosiile, pestele, toate sunt foarte apreciate pentru calitatea lor.Ah...si neaparat sa adauga un detaliu care imi place mult si anume, modul foarte facil de a le desface.
Azi, amintindu-mi de acele vremuri si avand ananasul la indemana, am fost ispitita sa pregatesc un tort cu aceleasi arome racoritoare si incantatoare, mai precis, un tort de bezea Pina colada cu afine si o pufoasa crema de cocos.
Mi-a rezultat un desert racoritor si deosebit de aromat si gustos pe care eu il consider un dulce perfect racoritor intr-o zi calduroasa de vara.
Sper sa va placa! 
Enjoy!


Ingrediente:
Bezea: 
- 4 albusuri de ou
-220 gr.zahar praf
-1/2  lingurita otet
-1 lingura amidon de porumb
Blat:
-2 oua
-4 linguri de zahar
-4 linguri de faina
-1 plic praf de copt
-100 gr.afine congelate sau proaspete
Ananas:
-1 cutie de ananas taiat bucati,sau rondele Sun Food 
-5 linguri de zahar
-sucul de la o lamaie
-1 lingurita de rom
Crema de nuca de cocos:
-200 ml. lapte de cocos
-5 linguri de zahar
-500 gr. branza mascarpone
-3 linguri de rom
-3 linguri lichior de cocos(optional)
Mai avem nevoie de:
-sirop de afine
-afine pentru umplut si pentru decor
-frunzulite de ananas pentru decor(optional)

Mod de preparare:
*Bezea:
1.Pentru inceput pornim cuptorul la 120 de grade.
2.Tapetam apoi cu hartie de copt trei tavi cu diametrul de 18 cm.
3.Intr-un castron curat si degresat punem albusurile cu mare grija pentru a nu ramane urme de galbenus printre ele.Incepem sa le batem bine pana ne rezulta o spuma tare.
4.Cand spuma s-a format incepem sa adaugam treptat cate o lingura de zahar.Batem bine in continuare pana se topeste tot zaharul si abia apoi punem urmatoarea priza.Cand am pus ultima lingura de zahar mai batem 3 minute.In acest moment trebuie sa avem o bezea densa,tare si lucioasa.
5.Adaugam apoi si amoidonul,otetul si mai batem 1 minut.
6.Apoi cu o lingura intindem pe tavi compozitia,fiecare dupa cum doreste.Eu am asezat-o haotic cu o lingura.
7.Dam tavile la cuptor pentru 30 de minute la 120 de grade si apoi reducem focul la 100 de grade unde lasam bezeaua pentru 1.30-2 ore pentru a se usca.La final trebuie sa fie crocante la exterior si usor gumate pe dinauntru.
8.Le scoatem si apoi le lasam sa se raceasca.

*Acum pregatim blatul de afine asa:
1.Punem ouale intr-un castron si le batem cu zaharul pana devin o spuma tare.
2.Adaugam apoi faina(minus o lingura pe care o punem deoparte) ,praful de copt si afinele tavalite prin lingura de faina pusa deoparte.
3.Omogenizam totul bine si apoi turnam compozitia in tava tapetata anterior.
4.O dam la cuptor,la foc mediu pana trece testul scobitorii si blatul este auriu.

*Acum pregatim ananasul asa:
1.Taiem cubulete marunte ananasul din conserva bine scurs de apa.
2.Punem cubuletele intr-o cratita impreuna cu zaharul,zeama de lamaie,romul si lasam sa fiarba pana scade toata zeama si ananasul are un aspect sticlos si lipicios.Cand este gata,tragem cratita deoparte.

*Pregatim crema de cocos asa:
1.Agitam foarte bine cutia de lapte de cocos ,dupa care punem laptele intr-o cratita impreuna cu zaharul si lichiorul de cocos.
2.Lasam sa fiarba acoperit pentru 30 de minute amestecand din cand in cand pana lichidul scade si ne rezulta un sirop gros.
3.Punem branza mascarpone intr-un vas si turnam siropul fierbinte peste.Mixam doar 15 secunde,nu mai mult,dupa aceea dam vasul la rece pana in momentul ansamblarii tortului.

*Asamblare tort:
1.Taiem blatul cu afine in doua si asezam o parte pe un blat de lemn.
2.Il insiropam generos cu sirop de afine ,il ungem cu crema,presaram deasupra ananas si afine si apoi punem o foaie de bezea.La fel o ungem cu crema si o presaram cu ananas si afine.
3.Urmeaza sa procedam din nou la fel cu foaie de blat cu afine si o foaie de bezea ramasa.
4.Deasupra si pe lalteral ungem cu putina crema si decoram cu frunzulite de ananas,cubulete de ananas si afine.
5.Dam la frigider si apoi il servim foooarte rece.
Pofta mare va doresc!

8 comentarii:

  1. Wow, felicitari, ai creat un tort spectaculos!!
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Alexandrina!
      A fost delicios de racoritor si bun:-)
      Te puuuup!

      Ștergere
  2. Vai cat de frumos arata, de gust nu mai spun cred ca e o nebunie,poate o sa ma incumet si eu candva poate de ziua sotului meu,asta ca sa trecem de la ciocolata la altceva racoritor,consrvele astea Sun food unde le gasesc,am asa o vaga idee dar nu sunt sigura,ce sa mai inca o data felicitari.pupicei Gabriela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela multumesc frumos pentru aprecieri!
      Eu am gasit conserva Sun Food la Metro.Se mai gasesc in Auchan,Cora si pe site-ul lor(http://sunfood.ro/)de unde poti comanda.Sunt tare bune:-)
      Te pup!Multumesc pentru vizita si te mai astept cu mare drag!

      Ștergere
  3. Superb Angelica!!!!! Bafta!
    Te pup :*

    RăspundețiȘtergere
  4. arata demential,iti vine sa musti din monitor:P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vero multumesc frumos!
      A fost tare bun si aromaaaaat:-)
      Pup!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...