duminică, 14 octombrie 2012

Tort de toamna cu arome fermecate

 
Ador simplitatea si eleganta acestui tort, dar cel mai mult imi place aspectul sanatos al cremei,
alaturi de avalansa de arome tomnatice care te izbesc de prima data ce te apropii de el.
Foile de blat dau o tenta  dau o nota moderna si densa, pe cand crema ne aduce un iz de moda veche, ca sa-i zic asa.Totul este mascat sub un nor matasos de bezea...deci, ce poate fi mai gustos
si mai potrivit pentru acesta perioada decat acest tort tomnatic cu iz de tara si tente moderne?
Daca v-am convins, savurati tortul toamnei cu arome traditionale aici, la mine ''acasa'' sau la concursul organizat 
de Teo's Kitchen in colaborare cu Afaf.ro, un site mirodenii ispititoare.
Pur si simplu aceste arome au fermecat acest tort. Am combinat scortisoara,cu anason,cuisoare,nucsoara cu....

cu .....mere dulci si gustoase de toamna:-)))
Rezultatul combinatiei este ...un tort absolut delicios!!!
O toamna superba s-aveti!!!
Enjoy!

Ingrediente:
Foile de blat:
- 4 oua mari la temperatura camerei
-120 ml. lapte la temperatura camerei
-2 lingurite esenta de vanilie
-200 gr.faina
-340 gr.zahar tos
-2 lingurite praf de copt
-3/4 lingurita sare de mare fina
-230 gr.unt fara sare moale,la temperatura camerei
Crema de mere:
-1.5 kg.mere
-0.75 ml. suc de mere
-200 gr.zahar brun
-1 lingurita scortisoara
-3 batoane de scortisoara
-1/2 lingurita nucsoara
-5 cuisoare
-3 stelute de anason
-1/4 lingurita sare de mare fina
-2 linguri coniac
-1 plic de gelatina(10 gr.)
Bezeaua:
-3 albusuri
-200 gr.zahar praf
-80 gr.sirop de artar
-2 lingurite de lichior de alune
-1/8 lingura cream of tartar
-1/4 lingurita sare fina de mare
Decor:
-felii de mere deshidratate
-putina scortisoara pudra(optional)

Mod de preparare:
1.Pornim cuptorul la cea mai inalta treapta si il lasam sa se incalzeasca.
2.Tapetam cu unt si faina o forma rotunda cu diametrul de 16 cm.

Foile de blat:
1.Batem bine ouale, laptele si esenta de vanilie cu un tel intr-un castron si punem apoi vasul deoparte.

2.Punem in alt bol faina si o amestecam cu zaharul,praful de copt,sarea.Mixam amestecul cu mixerul cu tel rar la viteza mica,cam 15 secunde.
3.Adaugam apoi untul,cate putin pe rand.Continuam sa mixam pana incorporam tot untul si amestecul incepe sa devina nisipos.Dupa ce am terminat de incorporat untul,mai mixam cam 30-40 de secunde.
4.Adaugam apoi 2/3 din compozitia de oua si batem 5-10 secunde la viteza mica.Marim viteza la mediu si mai batem cam 1 minut pana compozitia devine spumoasa.Adaugam si restul compozitiei de oua si batem acum din nou la viteza mica ,cam 20-30 de secunde pana aluatul devine oarecum...fluid si incretit.

5.Turnam o treime din compozitie in tava,o intindem uniform si dam tava la cuptor,la foc iute pana devine aurie si trece testul scobitorii...cam 10-15 minute.
6.Scoatem apoi blatul din tava ,il punem pe un gratar si il lasam sa se raceasca.Repetam operatiunea inca de doua ori.

7.Dupa ce s-au racit blaturile,le taiem in doua,in asa fel ne vor rezulta 6 foi.

Crema de mere:
1.Punem intr-o cratita merele curatate de cotor,coaja si taiate bucatele.Adaugam cuisoarele,scortisoara,batoanele de scortisoara,stelutele de anason,nucsoara,sarea,zaharul,coniacul  apoi sucul de mere.Acoperim cratita si potrivim la foc mediu.
2.Lasam sa fiarba si amestecam bine din cand in cand pana se dizolva zaharul ,apa scade si compozitia are aspectul unui gem.
3.Luam de pe foc,indepartam condimentele intregi si lasam sa se tempereze cam 10-15 minute.Intre timp pregatim si gelatina conform instructiunilor de pe plic si apoi o adaugam la crema de mere.Omogenizam totul usor.

Bezeaua:
1.Punem intr-un bol pentru mixer albusurile cu sarea si le batem pana ne rezulta o spuma tare.Adaugam apoi zaharul praf ,cream of tartar,lichiorul si siropul de artar.
2.Continuam sa batem bine la viteza mare cam 6-8 minute pana ne rezulta o spuma sclipitoare tare si ferma.

Decor:
Feliile de mere deshidratate le pregatim asa:
1.Incalzim cuptorul foarte bine la 250 de grade.
2.Spalam bine merele si le feliem foarte subtire.Le asezam intr-o tava in care am pus hartie de copt si cine doreste poate pudra deaspura pudra de scotisoara.
3.Reducem focul la minim si punem tava in cuptor unde o lasam cam 5 minute.Urmarim mereu tava ca nu cumva sa se arda feliile de mere.Cand au inceput sa se onduleze si s-au uscat le scoatem,le asezam pe un  gratar si le lasam sa stea intr-un loc aerisit pana in momentul servirii.

Asamblare:
1.Pe fundul tavii in care am copt blaturile asezam o foaie,intindem deasupra crema de mere,asezam alta foaie,punem din nou umplutura si tot asa pana terminam toate foile si crema,dar ultimul strat sa fie foaie de blat.
2.Imbracam in bezea tortul de mere si cu un pistol de gaz caramelizam usor glazura.

Tortul este gata.L-am finalizat prin a personaliza totul dupa evenimentul la care urma sa participe...si anume,concursul organizat de Teo's kitchen.ro si Afaf.ro
am pregatit si decorul asa:

Acum este gata!!!Pana in momentul servirii dam tortul la rece,asa este cel mai bun:-))))

charmed with....very tasty spices:
                                                              S-aveti pofta mare!!!

40 de comentarii:

  1. N-am vazut in viata mea o prezentare mai frumoasa. Sper ca Teo va fi fericita cand va vedea ce frumusete i-ai pregatit pentru aniversarea blogului.
    Iti tin pumnii, desi sunt sigura ca premiul va fi al tau. Sa ai o seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rita ma simt asa de flatata!!!Multumesc frumos pentru toate cuvintele de apreciere!
      Sper si eu sa ii placa lui Teo..l-am facut cu mare drag:-))
      Te pup si multumesc frumos inca o data!
      Seara frumoasa si tie.

      Ștergere
  2. Tortul.. sunt sigura ca e un deliciu, dar pozele m-au fermecat instant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au placut pozele,si da,ai dreptate...tortul este un deliciu.
      Multumesc pentru apreciere.
      O seara frumoasa iti doresc:-)

      Ștergere
  3. BUeyyyyyyyyy...deci...ma lasi?!!! Cand iti deschizi cofetarie?? :)) pupppp

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaaa,te las mai Alice!!!!
      De cofetarie nu stiu sa iti zic nimic pentru ca nici nu m-am gandit la asta:-(
      Te pup.Trimite un pusi si la Albinuta mica!!!!
      Paaa!

      Ștergere
  4. Wooooooooooow, m-ai dat pe spateeee! Nici nu gasesc cuvinte de lauda, prezentarea e de nota ... pfuuuu, nu cred ca s-a inventat nota ptr asa minunatie!
    Felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vio multumesc tare mult!Io cred ca m-ai laudat mai mult decat as merita!
      Te pup cu drag:-)))

      Ștergere
  5. SENZATIONAL!
    Esti extrem de talentata!
    Stii ca pt mine esti cea mai tare bloggerita,nu?
    Te pup!
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pot sa mai intervin? Cea mai tare bloggerita, 100%! M-am intors si azi, sa mai admir odata tortul asta minune. Felicitari din toata inima!

      Ștergere
    2. Stiu Alina si iti multumesc din nou pentru toata aprecierea!
      Rita,ma bucur tare mult ca iti place.Ma onoreaza laudele tale!
      Va pup fete dragi:-)

      Ștergere
  6. Waw.....este SUPERB !!!
    Nici nu mai pot comenta nimic....am ramas fara grai....
    O prezentare de nota 10 , iar de gust nici ca mai pot spune altceva decat ca este savuros !
    Mult succes la concurs....
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sidy multumesc tare mult!
      Sa sti ca este si foarte gustos.Al meu sot nu mananca dulciuri,dar a gustat tortul asta si a mai cerut...ceea ce-i minune mare pentru mine:-))))
      Te pup cu drag!

      Ștergere
  7. Ahhh, era sa lesin cand am vazut minunatia de tort si prezentarea fabuloasa pe care ai facut-o!!!! Estim mortala ce mai...pericol public!!! :))))
    Deci iti dai seama ca mi-a placut la nebunie!!! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi,hi,hi ce figura ai fost Paula...pericol public:-))))
      Multumesc pentru aprecieri si ma bucur tare mult ca iti place:-)))
      Pupici si de la mine!

      Ștergere
  8. Superba prezentarea, jos palaria, felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Anca!
      Bine ai venit in casuta mea virtuala:-)

      Ștergere
  9. No Comment !!! Alte cuvinte sunt de prisos! Esti the best !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Really????
      Oh,Alex...mersi tare mult,nu-i nici chiar asa,dar ma bucur ca iti place.
      Te pup cu drag fata scumpa:-)))

      Ștergere
  10. Draga mea , tortul sunt sigura ca e fenomenal , dar prezentarea , prezentarea este de POVESTE !!!! Nici nu am stiut ce sa fac , sa citesc reteta sau sa ma uit mai intai la pozele minunate !!! Bravoo si bafta la concurs !! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult Magda!
      Ce bine imi pare ca munca nu a foat in zadar si ca este si pe placul tau:-)
      Te pup!

      Ștergere
  11. Felicitari! Meritai sa castigi! Creativitatea si pasiunea se vad in ceea ce ai expus mai sus!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru toata aprecierea!
      Te mai astept pe la mine:-)

      Ștergere
  12. Tortul ca tortul,nu ma indoiesc ca este bun,dar fotografiile sunt absolut superbe.Bafta multa la concurs!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  13. Felicitari,ai meritat pe deplin premiul I,tortul si prezentarea sunt absolut superbe!Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult Flory!
      Te felicit si eu la randul meu.
      Pupici si de lamine:-)

      Ștergere
  14. Ca si toate fetele care ti-au comentat postarea si eu am ramas fara cuvinte...ULUITOR!
    Felicitari Angelica, deschide-ti cofetarie! :D Esti cea mai tare!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angela multumesc,sunt onorata!
      Cofetarie nu stiu cand o sa pot sa imi deschid,dar tot ce voi gati,voi asterne aici...sper sa va placa in continuare:-)
      Pupic si de la mine!

      Ștergere
  15. Nici nu-mi vine sa cred ca e tort, eu nu m-as fi indurat sa-l tai, arata incredibil de bine si te face sa te simti excelent numai uitandu-te la el, imi imaginez cum e sa-l gusti!

    RăspundețiȘtergere
  16. Sincer sunt socata de ceea ce vad!!! Am blog culinar de 3 ani si sunt in tema cu blogurile din Romania as putea spune dar asa prezentare nu am vazut in viata mea!!! Esti bestiala!! Jur...
    Te-am vazut pe Fb si am vrut sa iti dau cerere de prietenie dar sunt blocata... daca doresti sa imi dai tu pentru chiar as dori sa te urmaresc...
    Paginii tale am dat like deja..
    Eu pe FB sunt cu Bianca Sima.. o poza cu un tort roz..
    Ma gasesti si la www.IspiteDulci.ro
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Bianca!
      Ma bucur sa te cunosc...am rezolvat problema cu Fb!Pup!

      Ștergere
  17. Sa ati ca as vrea sa transform minunatia asta in prajitura crezi ca as putea, cred ca trebuiesc marite cantitatile nu?un deliciu nici nu mai stiu ce as vrea sa fac mai repede ,totusi as vrea sa fac pt ca mere din gradina mea adica bio.pupiceiii.Gabriela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela ma bucur ca iti place!Sa sti ca este super bun!
      Eu zic ca daca folosesti o tava micuta pan' la 20 cm. in diametru nu ar trebui sa dublezi cantitatile,dar, daca depaseste, atunci fa portie dubla sa vina mai multe straturi:)
      Sa ai spor si sa vi sa-mi spui cum ti-a iesit!
      Pupik!

      Ștergere
  18. Draga Angi numai tu puteai sa faci asa ceva cu un tort simplu cu crema de mere.
    Din ceva banal....l-ai transformat in basm ! Dar nu orice fel de basm....ci unul care se va povesti si peste sute de ani !
    Felicitari inca o data ! Bravo tie....
    Te tzuc cu mult drag.

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce bine ca l-ai adus in atentie pe FB ca nu e timp sa rasfoim toate blogurile in arhiva asa cum ne-am dori. Angi, esti un monument de talent ! Ai muncit enorm la prezentarea asta, eu imi dau seama. Minunat ca beneficiezi de o curte, eu trebuie sa imi aleg unghiuri in care sa nu iasa borcanele de muraturi din balcon in cadru :(. Bravo inca o data. Te voi urmari indeaproape cu cel mai mare interes.

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu am cuvinte sa-mi exprim admiratia pentru aceast tort ! Felicitari din toata inima ! Ceva banal transformat in arta !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...