vineri, 22 iulie 2016

Tort de vara cu zmeura, cirese, afine si bezea



O ispita de vara absolut senzationala!!!





Ingrediente:
Blat negru (2 bucati):
-170 gr. unt la temperatura camerei
-250 gr. zahar praf
-2 oua
-140 gr. faina tip 000
-1/2 lingurita bicarbonat
-1/4 lingurita de sare
-125 gr. iaurt
-40 gr. cacao neagra
-1 lingurita esenta de vanilie

Blat alb (3 bucati):
-5 oua
-5 linguri de apa
-10 linguri de zahar
-10 linguri de faina
-1 plic praf de copt

Crema de oua:
-750 ml. lapte
-4 galbenusuri
-90 gr. amidon
-1-2 linguri de faina
-150 gr. zahar praf
-1 lingurita esenta de rom
-200 ml. frisca lichida
La crema de oua vom avea nevoie de:
-50 gr. afine
-50 gr. zmeura
-50 gr. cirese

Crema de ciocolată neagra:
-400 gr.ciocolata neagra
-350 ml.frisca

Bezeaua:
- 4 albusuri de ou
-220 gr. zahar praf
-1/2  lingurita otet
-1 lingura amidon de porumb

Mai avem nevoie pentru umplutura de fructe:
-150 gr. cireșe+30 gr. zahar
-100 gr. afine+30 gr. zahar
-100 gr. zmeură+30 gr. zahar      
  
Decor:    
-afine
-zmeura
-cireșe                
-crenguțe proaspete de menta

Mod de preparare :
*Pentru inceput pregatim crema de ciocolata neagra deoarece trebuie sa stea la rece:
1.Intr-o cratita punem la topit frisca si ciocolata.Lasam la foc domol pana se topeste ciocolata, dar avem grija sa nu dea in fiert.
2.Cand ciocolata incepe sa se topeasca si frisca sa se infierbante, luam cratita de pe foc si amestecam energic cu un tel pana ciocolata este perfect topita si aspectul final este asemanator unei paste.
3.Lasam amestecul sa se tempereze putin si apoi dam vasul la rece pentru 3 ore.
4.Dupa ce timpul de racire a trecut scoatem crema, o punem in vasul unui robot si o mixam  foarte bine pana crema devine spumoasa.
5.O punem deoparte la rece pana in momentul asamblarii tortului.

*Acum pregatim blaturile negre(2 buc) :
1.Incalzim cuptorul la treapta cea mai inalta.Tapetam cu hartie cerata 1 tava (sau doua daca aveti) cu diametrul de 18 cm.Le punem deoparte.
2.Intr-un bol punem untul, zaharul, esenta si le mixam bine pana devin spuma, cam 5-8 minute.
3.Adaugam apoi pe rand ouale, batem bine pana se incorporeza fiecare ou si abia apoi il adaugam pe urmatorul.
4.Amestecam separat intr-un bol faina si bicarbonatul.
5.In alt bol omogenizam bine iaurtul si cacaua pana devin ca si o pasta.
6.Incepem sa adaugam ambele compozitii la spuma de unt alternandu-le; incepam cu ingredientele uscate si terminam tot cu cele uscate....Deci o sa punem 1-2 linguri din amestecul de faina...1-2 linguri de cel de cacaua.Mixam pana cand toate sunt bine incorporate.
7.Impartim compozitia in doua parti si apoi le turnam in tavile pregatite anterior.Daca veti numai o tava, in acest caz o o sa coaceti pe rand ambele blaturi.
8.Dam tavile la cuptor la foc iute pana blaturile sunt patrunse si trec testul scobitorii.Incercam sa urmarim blaturile si sa nu le tinem prea mult la cuptor deoarece se usuca si se amaresc.
9.Cand blaturile sunt coapte le scoatem din tava si le lasam sa se raceasca complet pe un gratar.

Nota:Daca doriti puteti sa coaceti toata compozitia o singura data si apoi sa taiati blatul in doua.
Daca optati pentru aceasta varianta atunci cuptorul trebuie sa fie potrivit la treapta medie si sa verficati constant ca blatul sa fie bine patruns si la mijloc.

*Acum pregatim blaurile albe(3 buc.):
1.Pregatim din nou tavile de 18 cm.-3 buc.
2.Cernem intr-un vas faina impreuna cu praful de copt si putina sare.
3.Punem intr-un castron albusurile de ou, adaugam apa si batem totul bine pana obtinem o spuma.
4.Adaugam zaharul.Continuam sa batem pana zaharul se topeste de tot si spuma este tare, lucioasa si sta pe tel.
5.Adaugam galbenusurile, amestecam usor, apoi punem pe rand amestecul de faina si cu un tel, cu miscari usoare de sus in jos, omogenizam totul.
6.Impartim compozitia in 3 parti.
7.Turnam o prima parte intr-o tava.Daca avem 3 tavi punem toate cele 3 parti in tavi.Nivelam usor cu o spatula.
8.Dam tavile la cuptor la foc mediu spre iute pana blaturile sunt aurii si trec testul scobitorii.
9.Cand sunt gata le scoatem si le lasam sa se raceasca.

*Acum pregatim crema de oua:
1.Punem cratița cu laptele pe foc la fiert.
2.Separam albusurile de galbenus.Albusurile le punem deoparte deoarece ne vor trebui la bezea.
3.Galbenusurile le punem intr-un castron si le amestecam cu amidonul, faina, laptele, zaharul si esenta.
4.Le omogenizam bine cu un tel dupa care luam pe rand 2-3 polonice din laptele fierbinte și le punem peste amestecul de oua încercând sa le aducem la aceeași temperatura.Amestecam energic.
5.Turnam tot continutul castronului in cratita cu laptele care fierbe.
6.Amestecam foarte energic cu telul pana crema incepe sa se ingroase.
7.Din momentul in care consistenta este densă, mai lasam pe foc 3-4 minute sa fiarba, dar cu mare grija sa nu se afume.
8.Tragem cratita deoparte, o acoperim cu o folie alimentara ca sa nu faca pojghita si o lasam sa se racesca complet.Din cand in cand indepartam folia si mai amestecam putin pentru a ''desface'' amestecul si sa nu fie prea compact.Cand terminam de amestecat punem folia alimentara din nou la loc.
9.Intre timp batem frisca spuma si cand crema de oua este rece, adaugam frisca la crema, dar pe rand.
10.Amestecam lejer pana obtinem o crema fina si pufoasa.
11.Cand este gata o punem deoparte la rece pana asamblam tortul.

*Acum pregatim bezeaua:
1.Intr-un castron curat si degresat punem albusurile cu mare grija pentru a nu ramane urme de galbenus printre ele.Incepem sa le batem bine pana ne rezulta o spuma tare.
2.Cand spuma s-a format, incepem sa adaugam treptat cate o lingura de zahar.Batem bine in continuare pana se topeste tot zaharul si abia apoi punem urmatoarea priza.Cand am pus ultima lingura de zahar mai batem 3 minute.In acest moment trebuie sa avem o bezea densa, tare si lucioasa.
3.Adaugam apoi si amidonul, otetul si mai batem 1 minut.
4.O punem deoparte pana la asamblarea tortului.

*Pregatim umplutura de fructe:
1.Zmeura, afinele și cireșele le punem în 3 castronele.
2.In fiecare castron adaugam cate 30 de grame de zahar.
3.Zdrobim si amestecam foarte bine fructele cu zaharul pana acesta se topeste si fructele lasa zeama.
4.Punem castroanele cu umpluturile de fructe deoparte pana la asamblarea tortului.

*Revenim la crema de oua cu fructe:
1.Împărțim crema de oua în 3 parti si punem fiecare parte in cate un castron.   
2.În prima parte punem cele 50 gr. de afine.
3.În a doua parte punem zmeura . 
4.Și în cea de-a treia parte punem cireșele taiate bucati mai mărunte.
5.Amestecam lejer in fiecare castron doar cat sa se combine putin fructele, atat, nu foarte mult.

*Începem sa asamblam tortul.Procedam asa:     
1.Ne pregatim un vas inalt care sa aiba diametrul aproximativ de 18-20 cm. ca si cel al blaturilor.Poate fi sai o oala.In lipsa unui astfel de vas, tapetam cu folie alimentara tava in care am copt blaturile.
2.Punem in tava prima data foaie de blat alba.
3.Intindem peste foaie umplutura de cirese cu zahar si presam usor cu o lingura.
4.Deasupra punem crema de oua cu cireșe.O nivelam.
5.Urmează o foaie neagra unsa cu crema de ciocolata.
6.Peste foaia de ciocolata punem o alta foaie alba peste care întindem umplutura de afine cu zahar si deasupra ei crema de oua cu afine.
7.Urmeaza alta foaie neagra și din nou crema de  ciocolată.
8.Ultima este foaia alba peste care întindem de aceasta data zmeură cu zahar și apoi crema de oua cu zmeura.
9.Daca am folosit tava tortul va depasi cu mult inaltimea acesteia si in acest caz incepem sa infoliem cu folie alimentara tot tortul de jur imprejur.Daca folocim vasul sau tava nu mai avem nimic de facut doar sa dam tortul la rece pentru cel puțin 4-5 ore.

*Acum incepem decorarea tortului: 
1.Desfacem tortul din folie și nivelam crema prelinsa de jur împrejur cu o spatula.
2.Îmbrăcăm laterale tortului cu bezea ajutandu-ne de un poș cu șpriț.
3.Când tortul este gata, cu un pistol cu gaz caramelizam puțin bezeaua.
4.Deasupra tortului punem fructele proaspete și câteva crenguțe de mentă.
5.Feliem și servim.
Pofta mare va doresc!

2 comentarii:

  1. Angi, ne topesti cu fiecare picatura de frumos, bun si savuros ce ne aduci! Arata splendid,extrem de apetisant! Cu toata inima iti spun felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Laura din suflet pentru cuvintele frumoase!!!
      Te imbratisesz cu drag!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...