duminică, 29 noiembrie 2015

Supa crema de usturoi cu porumb si salata


Romanii isi sarbatoresc patronul spiritual, pe Sfantul Andrei, la 30 noiembrie.
Noaptea din ajunul Sfantului Andrei este destinata unor obiceiuri care sa asigure protectie oamenilor, animalelor si gospodariilor, pe care taranii romani le-au pus sub obladuirea acestui sfant.
Se zice ca in noaptea de 30 noiembrie lupii se aduna, iar Sfantul Andrei imparte prada, pentru iarna care incepe, fiecarui lup. 
Ziua Sfantului Andrei se mai cheama si Ziua lupului, sau Gadinetul schiop.
*
Ajunul Sfantului Andrei este considerat unul dintre acele momente in care bariera dintre vazut si nevazut se ridica.Se crede ca in aceasta noapte "umbla strigoii" sa fure "mana vacilor", "mintile oamenilor" si "rodul livezilor". 
Ca sa-si apere gospodaria de lupi si impotriva  primejdiilor, taranul roman foloseste usturoiul. In egala masura, casa, grajdul, usile si ferestrele acestora sunt unse cu usturoi pisat, menit sa alunge patrunderea duhurilor rele la oameni si animale. 
Alti gospodari fac o cruce de ceara si o lipesc la vite, insa numai la cele de parte barbateasca: boi, berbeci, armasari, tapi, si anume pe cornul din dreapta.
Tot din cauza lupilor nu se matura toata ziua, nu se da gunoiul afara, nu se ranesc grajdurile, nu se piaptana, nu se fac zgarieturi, nu se face pomana si nu se da nimic cu imprumut. Daca stapanii casei nu muncesc, lupul nu se poate apropia. Totusi, cand soarta scrie altfel, primejdia nu se poate indeparta, caci peste cele hotarate de Sfantul Andrei, nimeni nu poate trece.
*
Ajunul de Sfântul Andrei aduce multă forfotă pentru si pentru fetele şi femeile din Maramureş.
Pe Valea Marei fetele de măritat abia aşteaptă venirea serii ca să-şi poată afla ursitul în timp ce femeile se ocupă de protecţia casei şi a gospodăriei pentru tot anul ce va urma.
Pentru a şti cine le va fi soţ, fetele apelează la celebra turtă din aluat foarte sărat, care după ce este gata de frământat sfârşeşte coaptă pe cărbuni încinşi. Jumătate este mâncată înainte de culcare pentru a face sete, iar cealaltă jumătat pusă în ştergar sub pernă până dimineaţa. 
Visul în care un tânăr vine să-i aducă apă de băut tinerei fete, va fi visat numai dacă măritişul va avea loc în perioada ce urmează postului. Dacă viitorul soţ refuză să apară în vis cu apa de băut, atunci fata respectivă va trebui să mai aştepte. 
Pe cât de nerăbdătoare sunt fetele să pună în practică acest obicei, pe atât de ocupate sunt mamele şi bunicile lor, cu alte îndeletniciri ce trebuiesc făcute numai în ajun de Sfantul Andrei, inclusiv mancarea.
*
Si pentru ca usturoiul este cel care primeaza in aceasta zi va propun si eu o reteta cu usturoi:''supa crema de usturoi cu porumb si salata''.
Este extraordinar de buna atat simpla, dar si imbogatita cu diferite ingrediente adaugate.
Gustul maxim si contrastul perfect eu zic ca este porumbul dulce de la Sun Food.
Salata aduce si ea un plus de prospetime si culoare, fapt pentru o recomand cu mare drag.
Daca va apucati de treaba, va spun ca gasiti conservele Sun Food pe site-ul www.sunfood.ro , dar si pe pagina lor de facebook.
O zi linistita si pofta mare tuturor!




Supa de usturoi cu porumb și salata
Ingrediente:
-1 ceapa
-1 țelină rădăcină potrivita
-4 cartofi
-2 ardei mici
-4 crenguțe de cimbru
-1 foaie de dafin
-5 -6 boabe de piper
-1 caciulie mare de usturoi
- 1/2 conserva de porumb Sun Food
-1 caserolă de salata verde
-200 ml. smântână vegetală
-1/2 lingura de făină
-sare si piper
-ulei
Supa de legume:
-2 l. de apa
-1 lingura mare de vegeta de casa
(O pregatim asa:punem apa la fiert si cand incepe sa dea in clocot adaugam vegeta de casa si lasam sa fiarba totul la foc iute pentru 5 minute)
Nota:In lipsa supei folosim doar apa.
Decor:
-30 ml. ulei
-o linguriță de boia afumata
-crengute proaspete de cimbru

Mod de preparare:
1.Punem într-o oala puțin ulei și adăugam ceapa tocata mărunt.
2.O călim pana este ușor aurie după care adaugam cartofii curățați de coaja și țelina tăiate in cuburi mici si supa de legume.
3.Dam gust cu sare, punem crengutele de cimbru, foaia de dafin, piperul boabe si ardeii intregi.

4.Acoperim oala cu capac și lăsăm să fiarbă la foc domol pana legumele sunt aproape pătrunse.
5.Cu vreo 6-7 minute înainte de a lua oala de pe foc adaugam cățeii de usturoi dați prin răzătoare si lasam sa fiarbă la foc iute in tot acest timp, dupa care oprim focul.
6.După ce am luat oala de pe foc scoatem ardeii, crengutele de cimbru si foaia de dafin.Le aruncam.
7.Pasam totul foarte bine cu un mixer vertical (sau intr-un robot de bucatarie) pana ne rezulta o pasta fina si grosuta.Adaugam si smantana vegetala amestecata cu faina.
8.Turnam din nou supa rezultata în oala și o punem pe foc.

9.Când începe sa fiarbă adaugam porumbul Sun Food bine decurs din conserva si salata verde.

10.Lăsăm să fiarbă în clocot cam 3 minute bune, timp în care mai potrivim gustul cu sare și piper dacă este cazul.    
11.Într-o tigaie punem uleiul și cand este incins, adaugam boiaua.Pârlim totul pentru 1-2 secunde după care tragem tigaia deoparte.
12.Punem supa în boluri și picuram deasupra putin ulei cu boia.
13.Asezam frumos si cate o crenguta de cimbru proaspat.
14.Servim supa crema de usturoi si porumb fierbinte si cine doreste poate pune alaturi si crutoane de pâine usturoiate și pudrate cu sare.
Pofta mare va doresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...