duminică, 9 decembrie 2012

Cescute cu crema de cafea



Ingrediente:
Aluat pentru cescute:
-50 gr.alune sau nuci
-250 gr.de faina alba
-30 gr.zahar brun
-60 gr.zahar alb
-180 gr.unt rece taiat cuburi
-1 galbenus de ou
-1 lingurita esenta de vanilie
-1 lingura cafea naturala macinata
-un varf de cutit de sare
Crema de cafea:
-450 ml de smantana
-2 galbenusuri de ou
-100 gr.de zahar brun
-2 linguri de cacao
-1 lingura amidon
-1 lingura cu varf granule de cafea ness
-1/2 lingurita de nucsoara macinata
-2 linguri lichior Bailey's
-1 lingurita de gelatina
Frisca:
-150 ml.frisca
-2 linguri de cappuccino
Caramel pentru manere:
-50 gr.de zahar
-25 ml.de apa
Decor:
-praf cappuccino
-100 gr.ciocolata menaj

Mod de preparare:
Aluatul pentru cupe:
1.Prajim alunele sau nucile intr-o tigaie pana se rumesc.Apoi le punem intr-un blender si le maruntim bine pana sunt fainoase.
2.Adaugam faina,cele doua tipuri de zahar,sarea,cafeaua si amestecam.Apoi adaugam untul taiat cubulete la ingredientele  uscate,galbenusul,esenta si framantam pana obtinem un aluat ferm.
3.Dam aluatului forma unei bile pe care o infoliem si o dam la rece pentru 2-3 ore.
4.Scoatem aluatul si il intindem in grosime de 5 mm.


5.Taiem cercuri din aluat si tapetam forme care sa imite o ceasca.Eu am folosit niste galetute.In lipsa lor putem folosi cartoane pentru briose.Putem aplatiza si indrepta aluatul in forma cu ajutorul mainilor.
6.Formam si manerele cescutelor si le punem intr-o tava in care am pus hartie de copt.Le punem la rece pana a doua zi,cand pornim cuptorul la 180 de grade.
7.Umplem formele scoase direct de la frigider cu greutati(de ex.niste boabe de fasole macarone sau orez)si le dam la cuptor pentru 25 de minute,sau pana prind o culoare aurie.
8.Indepartam hartia din cupe si le mai bagam la cuptor pentru inca 5 minute.Cand sunt gata le scoatem pe un gratar si le lasam sa se raceasca.


Crema de cafea:
1.Punem smantana intr-o oala si o punem la foc mic.
2.Intr-un castronel batem galbenusul cu zaharul,cacaua si cu amidonul de porumb.
3.Turnam amestecul de galbenus la smantana in fir subtire si amestecam pana compozitia devine neteda si fluida.
4.Dizolvam cafeaua in apa clocotita si o adaugam impreuna cu nucsoara la amestecul din cratita.
5.Lasam pe foc pana se ingroasa dupa care,luam de pe foc si lasam sa se raceasca complet.
6.Dizolvam gelatina in putina apa pana lichidul absoarbe apa si o adaugam la crema de cafea.Amestecam bine cu un tel pana crema se ingroasa si apoi o dam la rece.

Pregatim caramelul asa:
Punem zaharul si apa intr-o cratita pe foc si amestecam pana obtinem un caramel auriu.Acesta va fi adezivul pentru manerele cestilor.Scufundam usor capetele manerelor in caramel si apoi repede le lipim de cescute.
Frisca:
Punem frisca intr-un bol si mixam bine pana se intareste.Adaugam praful de cappuccino si omogenizam totul usor.
Decor:
1.Punem ciocolata la topit pe baie de abur si cand este fluida o punem intr-un cornet facut din hartie cerata.
2.Intindem o hartie cerata si facem pe ea cateva spirale care sa imite aburii unei cafele.
Ansamblare:
Umplem fiecare ceasca cu crema de cafea si deasupra sprituim frisca,presaram cafea ness,sau praf cappuccino si asezam ''aburii'' din ciocolata.

Pofta mare!!!

3 comentarii:

  1. sunt foarte frumoase doamna scumpa!ce ziceti as putea folosi ramekin-uri?va pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur,cum sa nu!Vor iesi cestile nu foarte inalte si mai rotunde,dar vor avea un aspect frumos,zic eu:-)
      Multumesc de vizita,va mai astept!

      Ștergere
  2. foarte tare acest deliciu gustos si reusit, o idee geniala care iti face pofta doar privind la ea :D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...