joi, 22 noiembrie 2012

''Swedish Christmas smörgåsbord'' pentru Inspiration food marathon,by Electrolux


''Swedish Christmas smörgåsbord'' sau ,pe romaneste spus Masa de Craciun suedeza:-)))
Suedia...pana acum nu stiam mai nimic despre mancarurile traditionale suedeze.Dar pentru ca Electrolux ne-a comunicat ca a patra tema din concursul ''Inspiration food marathon''consta in ''delicii suedeze'',am avut ocazia sa descopar multe despre cultura gastronomica a acestei tari.Si ce mult ma bucur caci am aflat o multime de retete grozave.Suedezii chiar mananca foarte bine ...si bun:-))Sa va povestesc si voua cate ceva din ceea ce m-a impresionat pe mine cel mai mult si ce am ales sa pregatesc pentru aceasta editie a concursului.
''Smorgasbord sau Julbord suedez''. 
Cuvantul "Smorgas" inseamna ceva de genul "sandwich deschis", iar "bord" este cuvantul suedez pentru "masa", dar totusi nu inseamna "o masa plina de sandwich-uri". Aceasta specialitate consta intr-un numar mic de feluri de mancare,calde si reci,de unde fiecare isi poate alege ce doreste. O smorgasbord medie poate,de exemplu,contine un numar de feluri de mancare hering (hering dulce-murat, hering murat cu ceapa, mustar, marar, etc), perisoare sau chiftelute suedeze cu diferite tipuri de sosuri, somon, placinte, salate, "ispita lui Jansson" (hering felii, cartofi si ceapa coapta in smantana), oua, paine, cartofi fierti si prajiti si asa mai departe. Smorgasbord a fost servit inca din secolul al XVIII - lea,dar la acel moment a fost folosit ca un aperitiv inainte de felul principal. Treptat insa, acest aperitiv a devenit o masa in sine.
Iernile suedeze sunt lungi,intunecate si reci.Dar in timpul sarbatorilor de Craciun,casele suedezilor nu au nimic din toate aceste enumerari.Craciunul este perioada cand suedezii fac eforturi mari pentru a-si crea in case o atmosfera calda si imbietoare.Luminitele si lumarile sunt importante,de regula amplasate pe geamuri ca sa ''imprastie''  din caldura si lumina celor care trec pe afara.
Cand se apropie Ajunul Craciunului casele suedezilor sunt intesate cu tot felul de ornamente.Sunt lumanari,figurine cu Mos Craciun si ingerasi,ghirlande din merisoare si crengi de pin sunt atarnate la usi si piesa centrala a Craciunului,bradul,impodobit cu o multime de ornamente.Dupa toata aceasta pregatire urmeaza Cina de Craciun....
Cina de Craciun pentru suedezi este considerata ca fiind cea mai mare sarbatoare a anului.Magazinele din jur se aprovizioneaza din timp cu toate bunatatile necesare pregatirii delicioaselor preparate suedeze.Sunca,somon in fel si chip,chiftelute,sosuri,hering,ispita lui Jansson,oua,cartofi fierti,varza,paine si branza ,sunt cateva dintre preparatele pe care le gasim pe masa suedezilor de Craciun si sa nu uitam de dulciurile traditionale cum ar fi  St. Lucia buns si biscuiti cu ghimbir si de bautura traditionala care este,vinul fiert.
Craciunul Smörgåsbord  mai este numit Julbord in Suedia,are o mare importanta si tine foarte mult,incepand de la inceputul lui decembrie si pana la jumatatea lunii ianuarie.Zilele sunt foarte scurte,deci, lumina este limitata.Vedeti?deci nu este de mirare ca traditia si mancarea sunt atat de importante!
Am pregatit si eu cu mare drag un Craciun suedez cu muuuulte feluri de mancare.Va invit si pe voi alaturi de mine!!!!


Incepem cu reteta principala la aceasta tema si anume:
Pepparkaksdelar-Swedish Gingerbread,sau Turta dulce
si .....Casuta din turta dulce
Aceste mici prajiturele cu ghimbir sunt dulciuri vechi traditionale suedeze.Au un gust special datorita siropului de artar.De Craciun aceasta reteta este transformata in casute de turta dulce care mai de care mai frumoase.
Turta dulce a fost adusa in Europa in anul 992 de catre calugarul armenian Gregory of Nicopolis (GregoryMakar) (Grégoire de Nicopolis).
 El a parasit Nicolpolis Pompei pentru a locui in Bondaroy(Franta),langa orasul  Pithiviers.A stat acolo 7 ani
si a vorbit si preotilor si crestinilor francezi despre turta dulce.A murit in anul 999.
In timpul secolului al 13-lea,aceasta reteta a fost adusa in Suedia de catre imigrantii germani.Calugaritele suedeze pregateau turta dulce pentru a trata indigestiile in anul 1444.Apoi a devenit un obicei in a pregati turta dulce,a o picta cat mai frumos si a o atarna la geamuri ca si decoratiuni.De aceea de Craciun,turtei dulci i se acorda o atentie speciala.
De atunci,turta dulce este des pregatita iar farmecul si placerea de a o gati continua si in zilele noastre!
Enjoy!
Ingrediente:
-300 gr. unt
-450 gr. zahar brun
-3 cesti de sirop de artar
-200 ml. smantana subtire
-2 lingurite ghimbir razuit
-2 lingurite de scortisoara pudra
-2 lingurite cuisoare macinate
-1 lingurita cardamon
-1 1/2 lingurita nucsoara macinata
-1/2 lingurita coaja rasa de portocala
-2 linguri de bicarbonat de sodiu
-1.5 kg de faina de grâu
-1 ou

Mod de preparare:
1.Amestecam zaharul cu untul pana devin spuma.Adaugam oul,siropul si continuam sa mixam pana sunt bine incorporate.

2.Separat amestecam ingredientele uscate si le dam prin sita.Incorporam incet si pe rand amestecul de faina la cel de unt.Prima data ne folosim de o spatula apoi ne ajutam de maini si framantam bine pana ne rezulta un aluat potrivit,ca si de biscuiti.

3.Impartim aluatul in 2-3 bile mai mici,le invelim in folie alimentara si le dam la rece pana a doua zi.
Aluatul astfel infoliat poate fi pastrat la rece pana la doua luni.
4.Dupa ce a stat la rece,scoatem aluatul,il intindem cu o merdenea in foaie subtire si il decupam cu forme de care dorim:stelute,inimioare,bradulet,etc,etc.Daca este nevoie mai pudram suprafata de lucru cu faina din cand in cand.
5.Asezam turta dulce astfel decupata intr-o tava in care am pus hartie de copt si dam tava la cuptor,la foc iute,cam 8-10 minute pana turta prinde o culoare usor aurie.
6.Scoatem tava,lasam sa se raceasca putin turta si apoi le asezam intr-un castron.Putem servi turta dulce asa,simpla,pudrata cu zahar praf,sau,optional,cine doreste poate decora turta dulce cu bezea de ou asa:
-Batem cu mixerul doua albusuri de ou care sa fie la temperatura camerei si treptat adaugam 450 gr.de zahar pudra.Nu adaugam o noua priza de zahar decat dupa ce s-a topit cea adaugata anterior.Vom obtine o bezea ferma,sticloasa si teapana.
-Aceasta bezea o punem intr-un pos de hartie cerata si dupa ce turtele dulci sunt reci de tot,luam fiecare bucata si o decoram fiecare cum doreste sau cum ii place.
-Cum am terminat de ornat o turta dulce,o asezam intr-un loc intins unde le vom lasa sa stea pana a doua zi ,ca sa se usuce bezeaua.Tot atunci turta dulce va incepe sa se inmoaie si va fi delicios de buna!!!Rezista foarte mult pastrata in cutii aerisite incat o veti putea agata si pe bradul ce Craciun:-))))

Pofta mare va doresc!

Si .....Casuta din turta dulce:
Este pregatita din acelasi aluat de turta dulce,ca si cel scris mai sus.Urmam toate operatiile pregatitoare,inclusiv punerea aluatului la rece.De aici,dati frau liber imaginatiei si faceti casuta dupa placul vostru:-)sau,faceti cum am facut eu.
Eu dupa ce am scos aluatul de la rece am procedat asa:
-am pudrat suprafata de lucru cu faina,am intins aluatul si am decupat cu un cutit bine ascutit toate laturile si geamurile casutei.M-am ajutat de un sablon din hartie;


-apoi,ca sa completez decorul,pe langa casuta am facut si o bancuta;


-dupa ce toate bucatile au fost date la cuptor si dupa ce s-au racit,am lipit toate laturile casutei cu zahar caramelizat pentru ca face priza foarte repede;


-am lasat casuta sa se raceasca,dupa care am ornat-o cu bezea de albus batut cu zahar si apoi cu bombonele;
-am lasat-o pana a doua zi sa se usuce complet,apoi,pe un blat de lemn,am lipit tot cu bezea de ou toate piesele pentru a compune un cadru de iarna mirific.


Fiecare poate sa-i dea ce aspect doreste.Prima mea casuta din turta dulce arata ca in pozele de mai jos.
Delectare placuta si...pofta buna!

God Jul!!!
Craciun fericit!



Urmeaza....
Janssons frestelse-Jansson's Temptation-sau...Ispita lui Janssson
Aceste fel de mancare este o caserola cremoasa din cartofi,smantana si ansoa.Se spune ca numele i-a fost dat de la Pelle Janson,un iubitor de mancare,cantaret de opera.Reteta a fost publicata pentru prima data in 1940 si aceasta caserola bogata,a devenit repede o clasica mancare suedeza la cina de Craciun.
Dar,Ispita lui Jansson poate fi servita si in orice alta perioada a anului.Este chiar remarcabil cum ceva simplu ca si niste cartofi ,ceapa si smantana poate sa aiba in gust asa de divin.Eu m-am convins,mai urmeaza sa va convingeti si voi!
Ingrediente:
-1.2 kg.cartofi
-400 gr.ceapa
-375 gr.file de ansoa(sardine,sprot,sau orice alti pesti mici)
-sare si piper
-pesmet
-putin unt

Mod de preparare:
1.Curatam cartofii si ii taiem in felii foarte subtiri.
2.Curatam de coaja ceapa si o taiem fideluta dupa care o sotam in putin unt,dar fara a o praji prea tare.
3.Ungem cu unt o forma ceramica mare,sau forme mici ramekin si le tapetam fundul cu felii de cartofi.
4.Punem deasupra putina ceapa taiata si cateva fasii de ansoa,asezam apoi un alt start de cartof,altul de ceapa si altul de peste.Terminam cu un strat de cartofi.
5.Turnam deasupra smantana.


6.Condimentam cu piper proaspat macinat,sare si presam pesmet cat sa acopere toata suprafata caserolei(sau a formelor)si dam la cuptor,la la foc mediu pentru aproximativ o ora.
Servim caserola calda sau rece!
Pofta mare!
La final iese un deliciu cu adevarat suedez!!!
Pofta mare!


Köttbullar-Swedish meatballs-sau chiftelute suedeze
Nelipsite de la nicio masa festiva aceste chiftelute sunt o delicatesa servite alaturi de un piure de cartofi,castraveti murati si dulceata de merisoare:-)

Ingrediente:
-250 gr.carne de vita
-250 gr.carne de porc
-80 ml.lapte
-4 felii de paine tare
-1 lingura faina de malai
-1 ceapa
-1 ou
-2 linguri de miere
-2 lingurite de patrunjel
-1/2 lingurita sare
-1/4 lingurita piper
-1/4 lingurita nucsoara
1/4 lingurita de chimen
-1/8 lingurita ghimbir macinat
Mai avem nevoie de:
-faina pentru tavalit chiftelutele
-ulei pentru prajit
Sos:
-1 cana supa de vita
-120 ml. smantana
-2 linguri suc de la castravetii murati
-3-4 linguri de faina
-piper proaspat macinat
-sare

Mod de preparare:
Chiftelute:
1.Tocam carnea de vita si de porc.
2.Punem laptele intr-o cratita si il punem la foc mic.
Taiem coaja de la paine si o rupem bucatele.Punem painea in vasul cu lapte.Painea va incepe sa absoarba laptele.Cu un tel amestecam bine pana totul devine ca si o pasta.Luam cratita de pe foc si apoi lasam compozitia sa se raceasca.
3.Punem carnea tocata intr-un vas ,adaugam ceapa data prin razatoare,sarea,mierea,condimentele,oul,faina de malai si apoi mixtura de lapte.
4.Cu mainile ,cu miscari usoare omogenizam toata compozitia.Rupem amestecul in bucatele mici si formam in palme,bile rotunde-chiftelute-.Le dam apoi prin faina.
5.Le punem la prajit intr-o tigaie cu ulei pana le ajunge la jumatate.Le lasam pana sunt aurii ,apoi le scoatem pe un servet de bucatarie.



Sos:
1.Luam cam 3-4 linguri din uleiul in care am prajit chiftelutele si il punem intr-o craticioara la foc mediu.
2.Adaugam 3-4 linguri de faina si o lasam sa se parleasca, pana devine usor maronie,cam ca si o cacao cu lapte.
3.Adaugam supa de vita,zeama de castraveti(dar pe rand)si dam focul la mediu-mare.Amestecam pana se ingroasa si punem apoi smantana.Potrivim gustul cu sare si piper.
4.Dupa ce am terminat totul,luam de pe foc si acoperim cratita cu un capac pentru a nu face pojghita.Servim sosul alaturi de chiftelute si dulceata de merisoare.
Nota:Cine doreste poate sa adauge merisoare in sos.
Enjoy!


Inlagd sill - pickled herring,sau Hering marinat
Acest fel de mancare este unul traditional in Suedia si in zilele de azi este un element principal al tuturor Smorgasbord-urilor.

Ingredinte:
-8 fileuri de hering
-100 ml.de otet (12%)
-200 gr.zahar
-300 ml.apa
-2 cepe rosii curatate de coaja se taiate fideluta
-1 lingurita de toate condimentete
-2-3 foi de dafin
-marar proaspat

Mod de preparare:
1.Curatam bine fileurile de peste si le lasam peste noapte intr-un castron in care am pus apa rece.
2.A doua zi punem intr-o cratita otetul,zaharul,apa si le dam la fiert.
3.Dupa ce s-a topit zaharul si a dat cateva clocote,luam de pe foc si lasam sa se raceasca.
4.Adaugam ceapa rosie ,toate condimentele,mararul rupt in bucati mari,foile de dafin si fileurile de hering bine strecurate si  taiate in cuburi potrivit de mari.
5.Punem apoi bucatile intr-un borcan cu gura larga,turnam lichidul,punem capacul si dam borcanul la rece pentru 24 de ore.

Pofta mare!

Hering cu curry 
Ingrediente:
-2 fileuri de hering,sarate
-1 lingurita de curry
-1 lingura de ulei
-1 galbenus de ou
-100 ml smantana
-o jumatate de mar
-putina coaja de lamaie verde rasa
-sare si piper
Mod de preparare:
1.Mixam bine galbenusul cu curry si cu ulei pana avem un sos cu o consistenta grosuta.
2.Adaugam restul ingredientelor,dupa care il dam la rece pana in momentul servirii.
3.Decoram cu fire de marar,curry sau mar verde.
Pofta mare!

Somon si hering cu lamaie si ghimbir

Ingrediente:
-300 gr.hering murat
-100 gr.somon foarte proaspat
-1 lingurita de ghimbir razuit
-100 ml.ulei
-1 lamaie,coaja si zeama
-sare si piper

Mod de preparare:
1.Lasam heringul sa stea in apa pentru cel putin 4-6 ore.
2.Il taiem in bucatele mai mici sau il rulam,fiecare cum doreste.Somonul il feliem foarte subtire.
3.Intr-un cratita amestecam restul ingredientelor.le punem pe foc si le dam un clocot.
4.Turnam apoi peste peste si omogenizam usor.
5.Lasam sa stea la rece pana in momentul servirii.Se poate servi alturi de praz calit.
Pofta mare!


Hering cu rosii uscate si ardei 

Ingrediente:
-2 fileuri mai mari de hering
-100 ml.ketchup de casa
-2 linguri ulei de masline
-1/2 lingura esenta de otet(12%)
-1 catel de usturoi
-1 lingura de capere
-1/2 ceapa rosie
-3 bucati de rosii in ulei
-1/2 ardei rosu
-sare si piper

Mod de preparare:
1.Punem heringul marinat in apa pentru cel putin 6 ore.
2.Cand a trecut timpul ,punem restul ingredientelor intr-un blender si le maruntim bine.Turnam sosul peste
fielurile de hering rulate sau taiate cuburi.
Pastram la frigider pana in momentul servirii!
Pofta mare!

Lussekatter-Saint Lucia buns-sau....Cornuri cu sofran
In Suedia,Lussekatter, sau chiflele Sf.Lucia incep sa isi faca aparitia la brutarii in jurul primul weekend inainte de Advent si se pot gasi pe toata perioada lunii decembrie.
Sofranul joaca un rol important in dulciurile de Craciun incepand de la chiflele Lucia si pana la torturi,de aceea,acest desert este unul foarte apreciat si poarta numele sarbatorii Sf.Lucia din 13 decembrie.

Sarbatoarea Sfintei Lucia este foarte cunoscuta in Suedia,dar s-a raspandit si in Danemarca si Finlanda pana la mijlocul secolului 19.
Aceasta sarbatoare este considerat ''Micul Yule'',adica,micul Craciun.
Toata ziua dedicata acestei sarbatori este numita''Lussi'' sau Lussibrunden(mireasa Lussi)deoarece in fiecare familie fiica cea mai mare ii trezeste pe ceailalti membrii familiei imbracata intr-o rochie alba si lunga,la gat cu o esarfa rosie,si pe cap cu o coronita din crengute cu 9 lumanari aprinse.
Ziua se termina cu un mare foc la care se aduna toata lumea.
O sarbatoare foarte frumoasa de la care sunt nelipsite si aceste delicii traditionale suedeze.
Enjoy!
Ingrediente:
-150 gr.unt
-600 ml.lapte
-1 gr.sofran
-50 gr.drojdie proaspata
-1/2 lingurita de sare
-150 gr.zahar tos
-180 ml.sirop de porumb
-1 ou
-875-1125 gr.faina alba
-100 gr.stafide
-1 ou pentru uns

Mod de preparare:
1.Punem stafidele intr-un bol si turnam deasupra lor suficienta apa calda cat sa le acopere.Le lasam sa se umfle cu cat mai mult cu ata mai bine deoarece acest lucru le va impiedica sa se arda in timpul coacerii.
2.Punem laptele intr-o tigaie la incalzit la foc mediu pana incep sa se formeze bule la marginea cratitei.Punem sofranul si amestecam usor pana este bine umezit peste tot.Folosim o lingura de inox,nu una de lemn care absoarbe din aroma sofranului.Lasam sa stea cel putin 20 de minute.
Nota:Daca pregatim acest amestec cu o zi inainte este si mai bine deoarece sofranul isi va putea elibera intreaga aroma.


3.Punem la topit untul intr-o cratita la foc mediu.Adaugam laptele cu sofranul si incalzim tot amestecul pana ajunge cam la 98 de grade.
4.Sfarmam drojdia in bolul mixerului.Turnam peste amestecul de lapte si mixam usor pana se dizolva drojdia.Adaugam sarea,zaharul,oul si o parte din faina.Mixam aluatul pana aluatul incepe sa se intareasca,apoi incepem sa il framantam cu mainile pana nu mai este lipicios.
5.Punem aluatul la dospit  si il lasam 30 de minute pana isi dubleaza volumul.
6.Il rasturnam apoi pe o suprafata pudrata cu faina si formam bastonase pe care le rasucim in forma de ''S''.Procedam la fel cu tot aluatul.
7.Cand am terminat de format toate cornurile,le asezam intr-o tava in care am pus hartie cerata si le lasam sa creasca pentru 30-40 de minute.

8.Stoarcem stafidele .Dupa ce au terminat de crescut,punem cate o stafida in centrul fiecarei rasucituri.Batem oul intr-un castronel si cu o pensula ungem fiecare corn.


9.Coacem 5-10 minute cu tava fixata in centrul cuptorului.Cand sunt aurii si suna a gol,le scoatem si le acoperim cu un prosopel.Le putem pastra in conggelator  pana la doua saptamani.
Sunt exceptionale!!!
Pofta mare!


Christmas Glogg -Mulled Wine-sau pe la noi...vin cu mirodenii
In Suedia in timpul sarbatorilor se bea Glogg,sau cum ar fi la noi,vin cald.In noptile friguroase de iarna,nimic nu este mai bun la gura sobei decat o cana de vin cald din care te ameteste aroma minunata a scortisoarei,cuisoarelor,anasonului si in special aroma vinului.

Ingrediente:
-1 steluta de anason
-2 bete de scortisoara sparta in bucatele
-8 cuisoare intregi
-4 pastai de cardamon
-1 bucata mica de ghimbir(1 lingurita razuit)
-140 ml.de vodka
-1 portocala (de la o jumatate folosim feliile,de la cealalta jumatate folosim coaja)
-1 l.vin rosu
-100 gr.migdale oparite
-100 gr.stafide negre
-225 gr.zahar
Nota:Cine doreste poate renunta la vodka.

Mod de preparare:

1.Punem intr-un mojar scortiosara si cardamonul si le zdrobim.Putem sa le mai punem pe un blat de lemn si sa le zdrobim cu o merdena.
2.Le punem intr-un vas si adaugam ghimbirul ras,anasonul,migdalele,zaharul,coaja de portocala,feliile de portocala,cuisoarele si vodka.Le lasam sa stea 24 de ore.

3.Dupa ce au stat la marinat,punem vasul pe foc si il lasam pana incepe sa faca bule pe margine.
4.Servim bautura in pahare fierbinti cu cateva migdale si stafide in fiecare cana.
Vinul ramas incalziti-l de fiecare data inainte de a-l servi,dar sa nu il fierbeti!
Pofta mare!
God Jul!
Craciun fericit!!!
Daca va place,astept cu mare drag un comentariu AICI pe blog(dati click pe link,dupa ce ati scris comentariul in casuta care v-a aparut dati click pe NUME,scrieti numele si gata,sunt mult mai fericita ca va am alaturi.
Puteti sa ma incurajati si sa ma sustineti printr-un LIKE si un COMENTARIU si aici pe Facebook:-)))
Va multumesc pentru vizita!!!
Pupici pentru tot poporul!!!

76 de comentarii:

  1. Nu am cuvinte !!
    Azi e thanksgiving...si cu ocazia acestei zile eu sunt recunoscatoare ca te cunosc...adica chiar ma laud cu asta !!!
    Postarea ta ma lasat chiar fara cuvinte !! Este senzationala...iara preparatele si fotografiile ar face Suedia mandra !!!
    Asta este arta pura, nu gluma :)
    "ca si castigat"...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo Alex,io's si mai mandra ca te cunosc!!
      Oameni ca tine,mai rar!
      Sa sti ca acest concurs a adus langa mine prieteni valorosi,sinceri si ma laud si io cu acest lucru.
      Mersi mult si te pup cu drag fata mea buna!

      Ștergere
  2. Deosebita ... Astea da preparate Suedeze !!
    Mult noroc in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Omg! E o nebunie superba ce ai facut tu aici! Meriti un premiu special din partea organizatorului!
    Cat deapre casuta... e perfecta! Acum imi e si rusine sa postez casuta mea decorata stangaci :(...
    Te tzuc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-ti fie Alina...casutele din turta dulce au un farmec special si fiecare sunt asa de frumoase indiferent de cum sunt decorate.Si a mea e primaca suta din turta dulce,nu e cea mai perfecta,dar mi-e tare draga.Sunt sigura ca si tu o adori pe a ta,asa ca, abia astept sa o vad:-)
      Multumesc frumos!

      Ștergere
  4. un adevarat rasfat! decorul e de poveste, casuta de turta dulce e de vis,totul e absolut minunat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Când ai avut timp să faci toate aceste minunății sau cât timp ți-a luat mai exact?Baftă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand m-am inscris in aceasta competitie,am cautat sa imi fac si timp sa o duc la bun sfarsit cumva...m-am impartit cum am putut,si nu a fost prea usor.
      Toata pregatirea a pentru aceasta masa de la A si pan' la Z a durat 3 zile.
      Mersi mult!

      Ștergere
  6. eu cred ca esti bucatar profesionist! sau daca nu esti,ii bati pe toti de la masterchef sau topchef la un loc. nu stiu ce cauti in concursuri pentru amatori, locul tau e intr-un restaurant cu stele Michelin. multe stele Michelin!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh,tocmai pe cei de la Top Chef n-am cum sa-i bat,sunt mult prea buni,iar de cei cu stele Michelin eu sunt departe,dar trebuie sa recunosc ca titlu de chef este un vis de-al meu de cand eram micuta.
      Cine stie daca intr-o buna zi se va implini sau nu?
      Multumesc pentru aprecieri!

      Ștergere
  7. Angelica, efectiv am ramas muta si mi s-au umplut ochii de lacrimi de incantare- da, ma, exista asa ceva! mi-am demonstrat-o eu acum!:)))
    Efectiv fara grai m-ai lasat!!
    Locul tau nu este pe blog sau intr-o bucatarie de apartament, ci intr-un loc unde talentul si priceperea ta (si asta fara curs de spcialitate!!), pasiunea si daruirea ar putea bucura mii de oameni.
    Felicitari din suflet!
    Nimeni nu ar merita mai mult decat tine marele premiu!
    Ma bucur ca am onoarea sa-mi fii prietena! Poate cand vei avea un nume mare o sa vin la restaurantul tau si-o sa-mi prepari un frappe moca :))))
    Te pup.Felicitari si multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai Gaby....ce-mi faci tu mie???acu' ma faci tu pe mine sa mi se ude ochii!
      Mersi mult draga mea pentru toate cuvintele frumoase,pentru toata incurajarea si sprijinul pe care mi-i l-ai dat de cand ne stim.Si eu sunt mandra ca-mi esti prietena,o buna prietena!!!
      Si da,cand o sa aflu un sponsor o sa-mi deschid si un restaurant si o sa bem un frappe moca impreuna!
      Te pup cu mare drag:-)

      Ștergere
  8. Cit de taaareee!
    Atita arta, atita indeminare si cita rabdare!
    Totul pare desprins dintr-o poveste cu Hansel si Gretel.
    Mi-ar fi placut sa fiu un elf mic-mic iar tot festinul acela sa fie numai al meu.
    Perfect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Kyra mie mi-ar fi placut sa impart totul cu voi si pe bune:-)))
      Ma bucr ca iti place!Mersi mult!

      Ștergere
  9. Iarasi ne-ai lasat cu gura cascata! Felicitari din inima.

    RăspundețiȘtergere
  10. Totul arata mai mult decat peferct! Parca esti intr-o poveste! Nota 20 si bafta multa!

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata exceptional, felicitari! Imi plac foarte mult chiftelele si pestele cu curry. Vreau musai sa le incerc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina sa le incerci si sa vi sa-mi spui daca iti plac.Noua ne-a placut mult totul,si a fost pentru prima data cand am gustat mancaruri suedeze!
      Mersi mult!

      Ștergere
  12. Superb totul este mai mult ca perfect!Esti grozava!FELICITARILE MELE!

    RăspundețiȘtergere
  13. FELICITARI!!!! Multa munca si un rezultat spectaculos!

    RăspundețiȘtergere
  14. minunat post , bravo...sa-ti zic ceva...ispiata aia...chiar ma ispiteste sa o incerc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa te tina ispita si sa o faci caci este foarte buna!
      Mersi!

      Ștergere
  15. Totul la superlativ, nu stiu daca am cuvinte sa exprim ceea ce simt cand ma uit la pozele tale. Mai bine nu ma mai chinui, ca intelegi tu... :))))

    Daca-i dai cafea moca lu' Gabi...vreau si e! :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dau Miha cafea si la tine cum sa nu!!Tocmai tu sa lipsesti??
      Mersi pentru tot!

      Ștergere
  16. Fata draga, jos palaria!!!!!!!!
    ;)
    In fata atator bunatati si tentatii delicioase, pregatite cu suflet, aranjate cu atata atentie pentru detalii si cu ochi de adevarat designer, nu pot decat sa ma inchin si sa ma declar inca o data fanul tau absolut!
    Tin pumnii stransi pentru concurs, desi, pentru noi astia de pe margine, care stam si salivam la creațiile tale gastronomice, este atat de evident ca ai astigat competitia detasat!!!!!
    Bravo, inca o data, pentru toata munca ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lizuca multumesc tare mult!Atat de mult ma incurajeaza vorbele tale,daca ai sti...
      Mersi din nou..si nu uita de pumnii stransi:-))

      Ștergere
  17. Angelica daca dai cafea moca lu'Gabi si Miha vreau si eu :))
    Stii ca nu-mi prea place sa scriu mesaje si atunci cand o fac cuvintele nu-mi prea sunt acasa :)...dar iti pot spune atat SUPER,SUPER TARE!!
    Fata draga eu sincer ma bucur ca nu am putut intra in concurs ..desi mi-a parut rau cand a trebuit sa refuz invitatia :(...chiar nu as fi putut tine pasul cu tine fiindca nu am atatia nervi si energie ca tine :)).
    Iti urez multa bafta ..daca mai e nevoie :D ...si spor la jurijat -juriului!!

    Loredana- Bucataresele Vesele

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooooo Lory,cum sa nu!!!Sa beau io cafea fara tine???Da' se paote asa ceva?...nici vorba!
      Nervii si energia iti venau pe parcurs sa sti Lory draga:-))))
      Mersi mult pentru sustinere si incurajare!
      Te pup!

      Ștergere
  18. Este prima data cand intru pe blogul tau si ceea ce am vazut aici m-a lasat fara cuvinte. Totul la superlativ. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  19. Totul este de vis!!!Nu am cuvinte!Felicitari!Pupici si inca o data BAFTA!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult stimata doamna!Cuvintele dumneavoastra ma onoreaza :-)

      Ștergere
  20. O adevarata masa de Craciun ! Bravoooo!

    RăspundețiȘtergere
  21. daca cu celelalte retete m-ai uimit si nu mi-a venit sa cred ce poti sa realizezi din niste ingrediente uzuale pe care le folosim tot timpul,de data asta te-ai intrecut pe tine,atata inspiratie si atata frumusete ca sa nu mai zic de gust par delicioase;tine-o tot asa.mai sunt etape la concurs????ca a-si vrea sa iti mai vad creatiile.ancuta;apropo am facut paine dupa reteta din bucataria franceza super mi- a iesit si mai ales ii sanatoasa,bafta la finala concursului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi frumos!Da Anca,par delicioase si chiar sunt!Ma bucur ca ai facut painea,e asa de buna!
      Te mai astept cu mare drag pe la mine si mersi pentru toata aprecierea si sutinerea!

      Ștergere
  22. Totul e atat de perfect...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi Ralu!
      M-am straduit sa fie totul perfect si ma bucur ca ai observat asta!

      Ștergere
  23. Angelica, ce ai facut tu aici depaseste orice asteptare. Cineva se intreba mai sus intr-un comentariu: "ce cauti tu in concursuri pentru amatori, cand locul tau e intr-un restaurant cu stele Michelin!"
    Nu trebuie inteles gresit cuvantul "amatori" de ceilalati concurentilor, ca toti sunt blogeri buni cu realizari minunate, dar in comparatie cu ce faci tu, noi toti suntem niste amatori.
    Felicitarile mele sincere! Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt flatata de cuvintele dumneavoastra!
      Eu sunt departe cu mult de stelele Michelin...Eu as fi onorata daca as putea macar sa stau deoparte sa privesc cum de desfasoara acei chefi..nici vorba sa ajung ca ei,cu toate ca ar fi un vis devenit realitate.
      Ce am facut pentru aceasta tema a fost doar sa pun in practica cerinta organizatorilor asa cum mi-am imaginat-o eu,cum arata in viziunea mea.Sunt foarte multumita de rezult,si daca va place sunt si mai multumita,inseamna ca am reusit sa va transmit si voua ceea mi-am dorit.
      Multumesc frumos pentru toata aprecierea!
      Cu stima:-)

      Ștergere
  24. Foarte interesant tot ce ai aici pe blog. O sa incerc si eu cateva retete de dulciuri, sunt super.Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  25. daca dai cafea moca lui Gaby, Miha si Lory vin si eu. Hai c-am pus de-o gasca :)))
    Sa revenim: casuta aia e de plastic nu? ca altfel nu inteleg cum de arata perfect. De fapt stiu: ai facut-o tu si n-are cum altfel sa arate. Te pup si-mi place tot tot. Mai ales casuta ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu Brandusa casuta nu e de plastic,e prima mea casuta din turta dulce si mi-e tare draga:-)
      Urmatoarea sunt sigura ca va fi si mai frumoasa,incet,incet prind dexteritate si experienta in a le decora si chiar imi place mult!
      Multumesc frumos!

      Ștergere
  26. minunat ..e tot ce pot sa spun...felicitari Mona....te pup Anca

    RăspundețiȘtergere
  27. Deci....am fost in avanpremiera de Craciun in Suedia.
    Cu minunatele tale vorbe, am reusit sa cunosc o particica din obiceiurile lor.
    Stau si ma gandesc, oare cel mai bine ar fi sa te faci scriitoare sau sa ne bucuri, in continuare , cu bunatatile tale !
    SUPERB !!!
    Iti admir rabdarea.
    Esti nemaipomenita si crede-ma ca m-ai lasat fara grai.
    Nu cred ca cei de la Electrolux mai pot astepta altceva de la alta concurenta.
    Premiul I il meriti cu prisosinta !
    FELICITARI si bravo tie Angi.
    Te tzuc cu drag !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo Sidy,pe parcursul acestui concurs m-ai coplesit cu atatea cuvinte frumoase de lauda.
      Sa sti ca si mie mi-a placut mult tema.Fiecare competitie in care intru imi aduce noi cunostinte care imi sunt foarte folositoare si sunt bucuroasa de asta,ma ajuta sa progresez si sa ma perfectionez,lucru care mi-l doresc mult.
      Iti multumesc mult!
      Te tzuc si io tot cu drag!

      Ștergere
  28. Superb inca o data!! Iar m-aiu lasat fara cuvinte cu avalansa asta nebuna (adik nebun de frumoasa) de poze si retete!! Felicitari din toata inima! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  29. Super tareeee!Succes!

    Alina

    RăspundețiȘtergere
  30. Ohhhhh , cate minunatii ai facut si ce poze !!! Nu ma mai satur sa le privesc !!! Multa bafta !!

    RăspundețiȘtergere
  31. Woooooow....MI-NU-NAT!!

    Succes!! CAMY

    RăspundețiȘtergere
  32. M-ai vrajit! Vreau si eu in povestea ta. Retetele sunt grozave, iar pozele te invita parca sa pasesti in taramul minunat al povestii de Craciun. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  33. Absolut splendid! Parca am pasit in taramul basmelor! Dar nu e un basm e realitatea si anume, ca ai realizat ceva minunat ce merita toata aprecierea juriului. Sunt importante si numarul comentariilor si a like-urilor nu zic nu, dar, acest aspect ar trebui sa nu fie prioritar. Pentru noi si cred ca pentru toata lumea conteaza ceea ce ai realizat in acest concurs si nu numai. Oricine iti viziteaza blogul sunt convinsa ca gandeste la fel ca mine. Sincer esti "o forta".

    RăspundețiȘtergere
  34. Totul arata minunat!!!!!!
    Te felicit pentru talentul tau, pentru prezentare si pozele minunate!!!!!
    Te imbratisez cu mult drag!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  35. Totul este superb,superb!Bravo tie!Bafta multa!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  36. Tot ce am vazut aici e minunat. Mi-as dori sa am macar o bucatica din talentul tau. Felicitari inca o data.

    RăspundețiȘtergere
  37. Aceaste produse ne duc cu gandul spre casa lui MOS CRACIUN, pregatit pentru foarte multi oaspeti.Imi place la nebunie.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...