joi, 15 noiembrie 2012

Cialzons cu fructe-pentru''Inspiration food marathon'',by Electrolux

Cea de-a doua tema cu care Electrolux ne-a provocat la concursul  "Inspiration food marathon"  este ''italian pasta''.
M-am tot gandit ce sa fac,ce sa fac si intr-un final m-am oprit la o reteta veche,deosebita,care face parte din cartea In Nonna's kitchen .
Am pregatit Cialzons dulci,cu fructe,niste paste care pot lua orice forma dorita,dar cu o umputura dulce.Eu le-am umplut cu smochine si le-am servit cu un sos de prune,totul aromat cu scortisoara ...ce ispititor nu-i asa?
Am incercat sa aduc in atentia juriului si a voastra,niste paste care sunt  foarte cunoscute si consumate  in Friuli,in partea de nord-est a Italiei.
Cartea spune ca: ''umplutura si forma acestor cialzons variaza de la familie la familie,dar singurul lucru in comun este ca sunt dulci.Gustul vine din timpurile cand negustorii de condimente numiti Cramars, au adus condimente din Venetia peste muntii Carnia,in drumul lor catre Austria si Germania.Oamenii din acea zona erau mult prea saraci pentru a-si permite condimente scumpe,dar ei au avut posibilitatea de a schimba branza facuta acasa si proscciuto pentru cateva din acele condimente....si atunci,prin acesta posibilitate au creat pastele acestea dulci ispititoare.''(extras din cartea ''In Nonna's Kitchen'').
Daca va place,astept cu mare drag incurajari si sustinere de la voi si anume:comentarii semnate de voi ,aici pe blog si ......like-uri si comentarii fara numaaaar ...AICI ,pe facebook.Nu ma supar daca's multe:-)))))
Multumesc!
PS.Ma cam dor mainile de la sucitor si de la cat am framantat aluatul ala pana mi-au sarit capacele,dar a meritat tot efortul ,au fost DELICIOASE:-))))!!!
    Enjoy Italian pasta!
 Ingrediente:
Aluat:
-200 gr.faina
-6 galbenusuri mari de ou
-1 ou mare
-1 1/2 lingurita ulei de masline
-1 lingurita de lapte
Umplutura:
-200 gr.smochine uscate
-100 gr.zahar brun
-30 gr.unt
-50 ml.de rom
Sos:
-200 gr.prune
-150 zahar brun
-50 gr.unt
-1 baton de scortisoara
-1 lingurita de scortisoara pudra
-1 lingurita esenta de vanilie
Mai avem nevoie de:
-putina menta pentru decor
-zeama de sfecla

Mod de preparare:
Aluat:
1.Punem faina pe o suprafata si facem in mijloc o scobitura impingand faina din centru in lateral...ca si un crater.Formam scobitura cu grija in asa fel inca marginile sa fie rezistente la oua fara sa se imprastie in afara.
2.Punem galbenusurile ,oul,laptele,si uleiul in craterul format.
3.Amestecam ouale cu degetele cu miscari circulare si cu mare grija sa nu treaca de marginea fainii.Este important ca faina sa se incorporeze incet,treptat,nu toata deodata,atfel aluatul va deveni prea rigid.
Continuam sa amestecam ouale in timp ce incorporam cate putin  din faina de pe margine.

4.Aluatul va fi lipicios si se va lipi de degete,dar amestecam pana cand incepe sa se ingroase si se desprinde usor de pe masa,ori pana aluatul devine mai moale,dar nu lipicios.
6.Cand are consitenta precizata,il lasam sa se odihneasca 10-15 minute.Dupa repaus il mai framantam inca o tura cam de10 minute.Ma tot repet:aluatul este important sa fie bine framantat;
7.Dupa ce am terminat cu toate acestea,infasuram aluatul intr-o folie de plastic si il dam la rece pentru o ora. Dupa acest timp il scoatem si il lasam pana ajunge la temperatura camerei.Abia apoi ne putem apuca sa lucram cu el.
Note:Pentru aluatul roz urmam acelasi procedeu,cu deosebirea ca inlocuim apa si uleiul,cu zeama de sfecla proaspat scursa.
Daca ouale sunt de casa si foarte galbene,aluatul nu va avea o culoare roz mai intensa,ci va duce catre un portocaliu.Cu oua din comert,care nu au galbenusul atat de intens,alautul va iesi mult mai rozalui.


Cat aluatul sta la rece pregatim umplutura asa:
1.Punem smochinele in rom si le lasam sa stea cam 15 minute.Le scoatem,(dar romul nu il aruncam,ne va trebui la sos)le taiem cubulete.

2.Jumatate din ele le punem la maruntit intr-un robot impreuna cu restul ingredientelor,si pasta rezultata o amestecam pasta rezultata cu smochinele bucati lasate deoparte.

Pregatire:
1.Pe o suprafata pudrata cu faina intindem foaia galbena cat mai subtire posibil.


2.Intindem si foaia roz,la fel foarte subtire.Din foaia roz taiem fasii subtiri si le punem pe lung pe foaia galbena(sau invers,cum doriti sa arate ''carameaua'' la final).Indreptam bine cu merdeneaua pana devine totul uniform.Cu o mandolina indreptam marginile,apoi taiem patrate cam de 10/10.

3.Punem in mijlocul fiecarui patrat format,umplutura de smochine.Rulam,apoi prindem de ambele capete,strangem usor si ii dam forma unei bomboane,sau cum doriti,poate fi orice forma.


4.Punem pastele la fiert in apa cu putin zahar si fire de menta si le lasam cam 8 minute.Cu o spumiera le scoatem si le asezam pe o tava,insa fara a le suprapune.

Le lasam sa stea pana pregatim sosul asa:
1.Punem zaharul intr-o tigaie la caramelizat si cand incepe sa prinda o culoare aurie adaugam untul si stingem cu romul de la smochine.

2.Adaugam prunele taiate felii,batonul de scortisoara si scortisoara pudra.Potrivim focul la mic,si lasam sa fiarba pana scade sosul si are o consistenta densa,mai ingrosata.


3.Cand este gata il luam de pe foc,punem putin sos in farfurie si deasupra cialzone umplute cu smochine.
Decoram cu menta sau cine doreste poate servi cu putina branza cu mucegai deasupra,este o combinatie minunata!
Pofta si spor va doresc!
Viva la pasta!


Astept cu mare drag aici pe blog  comentarii semnate la sfarsit cu numele vostru.Cei care nu au cont,sau nu se descurca cu postarea ii rog sa procedeze asa:
-In casuta gri de la sfarsitul postarii(retetei) sa dea Click pe Comentarii :
-Introduceti comentariul in casuta care a aparut;
-Dati Click pe'' Comentati'';
-apoi ,daca nu aveti nici un fel de cont dati ,click pe NUME,scrieti numele,si dati Click pentru a trimite mesajul.
Atat:-)))
 Si astept la fel cu mare drag like si comentarii, AICI -PE FACEBOOK.
Multumescccccccccccc!

88 de comentarii:

  1. Am aflat niște informații noi. Foarte frumos, arată ca niște bomboane pastele tale. Baftă!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de tare! Ce super sunt, bafta mulya la competie!

    RăspundețiȘtergere
  3. ce bine arata si cred ca au fost si gustoase!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata super, iar m-ai dat pe spate!!! O idee grozava! Pup cu drag

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata extraordinar, iar gustul este cu siguranta pe masura! Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Extraordinar !!! Asa trebuie sa arate o adevarata farfurie cu paste...Prezentarea nici nu mai vorbesc...You rock !!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Viva la pasta, iscusinta si rabdarea!!!
    Felicitari Angelica, arata nemaipomenit. La gust nici nu ma gandesc... Am salvat reteta si-o voi incerca, cu siguranta. Mult succes la concurs, iti doresc sa castigi premiul de care ai cea mai mare nevoie! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Roxana!
      Astept impresii daca ti-au placut pastele,sunt grozave!

      Ștergere
  8. CE APETISANT ARATA!!!Si prezentarea...e de nota 10+!!!FELICITARI SI MULT SUCCES!!

    RăspundețiȘtergere
  9. ARATA SUPEEERB!!!Amy Bondar

    RăspundețiȘtergere
  10. Excelenta idee !!!! Bafta ! Claudia

    RăspundețiȘtergere
  11. O ce reteta minunata cu aluat proaspat!!! Felicitari scumpa Angi si muuuuult succes! Ruxy

    RăspundețiȘtergere
  12. Frumos si gustos!Felicitari!
    Maria Mihalache

    RăspundețiȘtergere
  13. felicitari pt munca si prezentare...sun absolut convinsa ca-s delicioase! Bafta!!<3

    RăspundețiȘtergere
  14. fascinante , chiar nu am mancat asa ceva ! bravos !

    RăspundețiȘtergere
  15. Arata extraordinar de bine, felicitari pentru reteta si imaginatie! Multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
  16. Foarte aspectuase si cred ca si gustoase. Meriti sa castigi !

    RăspundețiȘtergere
  17. Extraordinara prezentare, ca intotdeauna. Iar pastele tale sunt galbene, pline de arome. Numai sa te uiti la pozele astea si iti vine sa te si apuci de lucru sa incerci minunatia. Felicitari si multa bafta la concurs.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cazul asta astept impresii despre rezultatul final:-)))
      Mersi Rita,magulitoare ca de obicei:-)

      Ștergere
  18. Divin!Ce ai facut tu aici se numeste arta!Arta culinara!Superbe fotografiile!Succes! :*

    RăspundețiȘtergere
  19. Doamne ce minuatie ai facut! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  20. FELICITARI SI BAFTA IN CONTINUARE,IULIANA BACOS

    RăspundețiȘtergere
  21. Ma bucur ca am invatat ceva nou si m-ai dat gata cu pachetelele bicolore,nu m-as fi gandit niciodata la asa ceva.Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  22. ce buuuuuun!!! angi, esti o maestra!

    RăspundețiȘtergere
  23. Angi, arata extraordinar de bine! Felicitari pentru munca si mai ales pentru imaginatie. Bafta! Cristina

    RăspundețiȘtergere
  24. Imi place aerul lor festiv si mai mult imi place ca am descoperit o noua reteta de paste dulci. Nu stiam decat de budinca cu branza dulce si cele cu pesmet si nuci, dar astea arata mult mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  25. Inedit si minunat! Adica perfect. Bafta multa!

    RăspundețiȘtergere
  26. Minunt Mona....iti tin pumnii...te pup Anca

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu ma dau in vant dupa paste dar acestea cu siguranta mi-ar placea mult. Arata minunat. Felicitari si sunt sigura ca o sa castigi! Oricum eu iti tin pumnii!

    Sanda M.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am stiut ca esti o perfectionista in ale gatitului! Merita incercate toate retetele! Simona

      Ștergere
  28. Imi plac pastele. Cu siguranta voi incerca si eu reteta. Arata ca niste bomboane de brad. Vine Craciunul! Felicitari din nou!
    Succes! Maria Mociran

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da merg de minune si de Craciun!
      Va multumesc mult doamna Mociran!

      Ștergere
  29. Minunata reteta si pozele sunt superbe, compozitia e perfecta!
    Foarte munca, dar cred ca rezultatul intrece asteptarile :)

    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea multumesc frumos!Intradevar mult munca,cu un rezultat pe gustul nostru!

      Ștergere
  30. O reteta interesanta si inedita si nu ma indoiesc ca si gustoasa...
    Felicitari si de data asta,Angelica!

    RăspundețiȘtergere
  31. "Bombonelele" tale arata intr-un mare fel!! sunt sigura ca ai tai micuti au fost foarte incantati de ele :) Faina prezentare !! Felicitari si multa bafta!! :*
    Loredana - Bucataresele Vesele

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaa Lory,au foat tare incantati,mai ales ca au ajuta si ei.Au fost curiosi sa vada rezultatul final:-)
      Mersi mult draga mea!

      Ștergere
  32. place reteta,place si mancarea :) bafta in continuare ,felicitari.catalin

    RăspundețiȘtergere
  33. Bijuterii de mare finete. Ce ai facut aici nu se mai numeste mancare pentru ca ar exprima prea putin!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din nou sunt magulita de cuvintele dumneavastra!
      Ma bucur ca rezultatul final este perceput asa cum mi-am dorit!
      Multumesc frumos pentru toata aprecierea!

      Ștergere
  34. Jos palaria!
    Ma inclin cu o reverenta adinca in fata talentatului bucatar.
    Ambitios proiect, reusita prezentare si extraordinara realizare.
    Felicitari si sper din toata inima sa fii cistigatoarea. Meriti pe deplin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wauuu,nu-mi gasesesc cuvintele sa-ti multumesc pentru atata apreciere!
      Ma rezum la multumesc,sper sa cuprinda tot!

      Ștergere
  35. ce faine sunt, desi nu sunt mare fan paste, astea sigur m-ar cuceri!

    RăspundețiȘtergere
  36. serios;;;;eu sunt in franta de un an si nu vazut asa ceva.......pentru asa festin mi-asi fi dorit sa fiu in romania.Pui atata suflet in ceea ce faci si se vede,si sper ca o sa se vada si la finala concursului."BON CURAJ" cum spun francezii si sa castigi pentru ca meriti.ANCUTA-IOANA.

    RăspundețiȘtergere
  37. am mai spus si o spun si acum, ce ai pregatit tu este de nota 10+! Imi place foarte mult si prezentarea felicitari!Bafta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corina multumesc frumos pentru toata aprecierea si cuvintele frumoase!
      Sunt onorata!

      Ștergere
  38. Aceste paste arata senzational,gustul lor cred e aparte.Sa-mi faci si mie o portie .TE ROG.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...