marți, 23 aprilie 2013

Cialzons cu mazare,umplute cu somon si legume chinezesti, alaturi de un sos de cocos,lime si susan negru


Legume si fructe...ce bunatate!!!
Daca stau bine sa ma gandesc, acestea reprezinta jumatate sau chiar mai mult din sanatatea noastra.
Poate tocmai ca sa ne faca constienti de acest lucru, Bonduelle si Retete ca la mama acasa a lansat o provocare:''Zi de zi Inspirelle-Fii trendy in bucatarie''!
Raspund cu mare drag acestei provocari dorind sa mentionez faptul ca a fost o adevarata placere sa pregatesc preprate cu aceste legume absolut minunate.
Explozie de culoare si sanatate in toate farfuriile mele si nu in ultimul rand, aparitii Trendy pe masa,caci, acesta era si scopul consursului ,preparate cat mai...Trendy:-)
Si ca sa fie treaba buna:-),preparatelor le-am dat tente moderne si arome care mai de care mai ispititoare si mai deosebite.
Am riscat cand am inmiresmat legumele Bonduelle ale acestui preparat cu tot felul de mirodenii,dar va spun sincer ca nu am gresit deloc,caci s-a meritat!!!!Mi-a rezultat un preparat cu absolut grozav!
Asadar, reteta mea scoate la iveala ingrediente cu arome trendy precum: susanul negru,boabele de ienupar,frunzele de curry ghimbirul,fisticul,crema de cocos,lime si nu in ultimul rand, aromatul piper sichuan.
Textura crocanta a pastelor in contact cu sosul cremos fac ca acest preparat sa fie o nebunie!
Deci, nu uitati sa fiti si voi sa traiti sanatos si sa fiti zi de zi Inspirelle si Trendy in bucatarie alaturi de Bonduelle.
Enjoy!
 Ingrediente:
Aluat:
-200 gr.faina
-3 galbenusuri mari de ou
-1 ou mare
-1 1/2 lingurita ulei de masline
-1 lingurita de lapte
-80 gr.piure de mazare verde Bonduelle
-inca putina faina,nu stiu sa va precizez exact,depinde de cat va cuprinde aluatul in care vom pune mazarea pasata;
Umplutura:
-200 gr.legume amestec China Bonduelle
-50 gr.mazare Bonduelle
-2 catei de usturoi presati cu dosul cutitului
-3 boabe de ienupar sparte
-3 -5 bucati de piper sichuan
-4 frunze de curry uscate
-1 varf de cutit de ghimbir macinat
-150 gr.de somon afumat(sau proaspat)
-30 ml. sos de soia
-sare neagra dupa gust(daca mai este cazul)
-ulei de masline
Sosul:
-100 ml.crema de cocos
-coaja de la doua lime
-1 lingurita cu varf de susan negru
-50 gr.fistic tocat marunt
-sare si piper
Mai avem nevoie de:
-felii de lime deshidratate-pentru decor
-ulei pentru prajit cialzons

Mod de preparare:
*Incepem prin a pregati mazarea pentru cialzons:
1.Punem cele 80 de grame de mazare la fiert intr-o cratita cu apa si sare,o lasam la fiert cam 10 minute ,dupa care o strecuram si o scufundam repede in apa cu gheata.
2.O punem apoi intr-un blender si o mixam bine pana devine o pasta fina.
3.O punem deoparte.


*Acum incepem sa pregatim aluatul pentru cialzons:
1.Punem faina pe o suprafata si facem in mijloc o scobitura impingand faina din centru in lateral...ca si un crater.Formam scobitura cu grija in asa fel inca marginile sa fie rezistente la oua fara sa se imprastie in afara.
2.Punem galbenusurile,oul,laptele,si uleiul in craterul format.
3.Amestecam ouale cu degetele cu miscari circulare si cu mare grija sa nu treaca de marginea fainii.Este important ca faina sa se incorporeze incet,treptat,nu toata deodata,atfel aluatul va deveni prea rigid.
Continuam sa amestecam ouale in timp ce incorporam cate putin din faina de pe margine.
4.Aluatul va fi lipicios si se va lipi de degete,dar amestecam pana cand incepe sa se ingroase si se desprinde usor de pe masa,ori pana aluatul devine mai moale,dar nu lipicios.

Nota:Cantitatea de faina poate sa difere in functie de marimea oului,asa ca,daca mai trebuie mai puteti adauga putin pana are consistenta precizata.

6.Cand are consitenta precizata,il lasam sa se odihneasca 10-15 minute.Dupa repaus, il mai framantam inca o tura cam de 10 minute.Ma tot repet:aluatul este important sa fie bine framantat.
7.Luam o treime din aluat si o amestecam cu mazarea pasata.Aluatul va deveni foarte lipicios si se va inmuia,de aceea,vom continua sa adaugam faina pana obtinem un aluat ferm,nelipicios si de consistenta potrivita,tarisoara.
8.Dupa ce am terminat cu toate acestea,infasuram ambele aluaturi intr-o folie de plastic si le dam la rece pentru o ora.

*Acum ne apucam de legumele chinezesti:
1.Intr-o tigaie punem putin ulei de masline,legumele chinezesti si cateii de usturoi.
2.Punem tigaia pe foc si le calim pana se inmoaie putin,apoi adaugam condimentele si somonul taiat in cubulete.
3.Lasam sa se caleasca inca cam 5-8 minute la foc mic, dupa care adaugam sosul de soia,piper si sare neagra dupa gust daca mai este cazul.
4.Adaugam la sfarsit mazarea fiarta separat si amestecam bine pana totul este bine omogenizat.


*Dupa ce aluaturile au stat le rece ,le scoatem si le lasam pana ajung la temperatura camerei.Abia apoi ne putem apuca sa lucram cu ele.Procedam asa:
1.Pe o suprafata pudrata cu faina intindem foaia galbena cat mai subtire posibil.
2.Intindem si foaia verde,la fel in foaie foarte subtire.


3.Din foaia verde taiem fasii subtiri ondulate si le asezam pe lung pe foaia galbena(sau invers,cum doriti sa arate cialzonul la final).Indreptam bine cu merdeneaua pana foaie devine uniforma.


4.Cu un cutit taiem patrate de 10/10 cm.si apoi cu o mandolina indreptam marginile.
5.Punem in mijlocul fiecarui patrat format,umplutura de legume chinezesti Bonduelle cu somon.


6.Rulam ca si in poze,lipim-''sigilam'' marginea care va veni in partea de jos cu putin albus de ou,apoi prindem de ambele capete,le strangem usor si ii dam forma unei bomboane,caramele,sau cum doriti...poate fi orice forma.
7.Le asezam pe un blat si le lasam sa se usuce cel putin o ora.


8.Pregatim o tigaie cu ulei de masline cam de un deget jumate ,o punem pe foc la incins,apoi,cand este cald uleiul, punem la prajit fiecare cialzons in parte.Le lasam la prajit pe fiecare parte pana capata o culoare aurie.Vor deveni crocante.Le scoatem cu o spatula si le punem pe un servet de hartie.

*In momentul servirii pregatim si sosul asa:
1.Turnam intr-un vas toate ingredientele sosului si cu o spatula amestecam usor.

*Ansamblare:
1.Punem putin sos intr-o farfurie apoi asezam deasupra cate doua-trei bucati de cialzons(cate doriti) ,decoram cu rondele de lime si susan negru.
2.Servim atat calde, cat si reci!
Pofta mare  va doresc!

17 comentarii:

  1. o minunatie ai preparat aici!!! Arata superb, mult succes la concurs! Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paula ma bucur tare mult ca iti place:-)
      Multumesc frumos!Pup!

      Ștergere
  2. Cred ca sunt o bunatate ! Angelico draga,unde ai gasit smantana de cocos ,adica crema.Am si eu nevoie pentru o reteta si imi sfaramam capul sa vad cum o pot face din razatura de cocos!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt Pansy,sunt delicioase,mie tare mult imi plac:-)
      Crema de cocos am luat-o de la Plafar ,gasesti cred ca la orice magazin naturist:-).
      Era si lapte de cocos.
      Pupu-te!

      Ștergere
    2. Pupu-te merci,uite ca la plafar nu m-am gandit sa caut si tocmai s-a deschis unul langa mine.Felicitari pentru concurs !

      Ștergere
  3. Super Angi!!! Bafta la concurs...

    RăspundețiȘtergere
  4. M-ai lasat fara cuvinte! Si juriul cred ca va fi la fel de inmarmurit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper si eu sa le placa:-)
      Multumesc Oana!

      Ștergere
    2. Am vazut ca le-a placut! Nici nu se putea altfel !
      Intrebearea care se pune este... tu ai primit premiul? Eu inca astept cu buza-n soare :)

      Ștergere
    3. Buna Oana!Scuze ca nu am reusit sa raspund mai repede.
      Abia in 7.06 am primit coletul de la ei,sunt tare dragute premiile.
      Sper sa fi ajuns si la tine:-)
      Da de veste!
      Pupik!

      Ștergere
  5. M-ai derutat cu denumirea pe care n-o stiam.Am aflat ca sunt italiene din Friuli,adica zona venetiana si ele sunt wonton de fapt.Pupu-te!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pansy ti-am mai spus eu ca esti o enciclopedie culinara nu-i asa?Mereu invat lucruri noi de la tine,eu nu stiam ca li se mai zice ''Wonton''.
      As invata o multime de lucruri in preajma ta,asa ca hai acasa,sa te am mai aproape!!!
      Te pup cu drag!

      Ștergere
  6. Felicitari Angelica ! Ai meritat din plin!Pupu-te!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...