sâmbătă, 8 decembrie 2012

Köttbullar~ Swedish meatballs~sau~Chiftelute suedeze


Nelipsite de la nicio masa festiva suedeza,aceste chiftelute sunt o delicatesa servite alaturi de un piure de cartofi,castraveti murati si dulceata de merisoare:-)

Ingrediente:
-250 gr.carne de vita
-250 gr.carne de porc
-80 ml.lapte
-4 felii de paine tare
-1 lingura faina de malai
-1 ceapa
-1 ou
-2 linguri de miere
-2 lingurite de patrunjel
-1/2 lingurita sare
-1/4 lingurita piper
-1/4 lingurita nucsoara
1/4 lingurita de chimen
-1/8 lingurita ghimbir macinat
Mai avem nevoie de:
-faina pentru tavalit chiftelutele
-ulei pentru prajit
Sos:
-1 cana supa de vita
-120 ml. smantana
-2 linguri suc de la castravetii murati
-3-4 linguri de faina
-piper proaspat macinat
-sare

Mod de preparare:
Chiftelute:
1.Tocam carnea de vita si de porc.
2.Punem laptele intr-o cratita si il punem la foc mic.
Taiem coaja de la paine si o rupem bucatele.Punem painea in vasul cu lapte.Painea va incepe sa absoarba laptele.Cu un tel amestecam bine pana totul devine ca si o pasta.Luam cratita de pe foc si apoi lasam compozitia sa se raceasca.
3.Punem carnea tocata intr-un vas ,adaugam ceapa data prin razatoare,sarea,mierea,condimentele,oul,faina de malai si apoi mixtura de lapte.
4.Cu mainile ,cu miscari usoare omogenizam toata compozitia.Rupem amestecul in bucatele mici si formam in palme,bile rotunde-chiftelute-.Le dam apoi prin faina.
5.Le punem la prajit intr-o tigaie cu ulei pana le ajunge la jumatate.Le lasam pana sunt aurii ,apoi le scoatem pe un servet de bucatarie.



Sos:
1.Luam cam 3-4 linguri din uleiul in care am prajit chiftelutele si il punem intr-o craticioara la foc mediu.
2.Adaugam 3-4 linguri de faina si o lasam sa se parleasca, pana devine usor maronie,cam ca si o cacao cu lapte.
3.Adaugam supa de vita,zeama de castraveti(dar pe rand)si dam focul la mediu-mare.Amestecam pana se ingroasa si punem apoi smantana.Potrivim gustul cu sare si piper.
4.Dupa ce am terminat totul,luam de pe foc si acoperim cratita cu un capac pentru a nu face pojghita.Servim sosul alaturi de chiftelute si dulceata de merisoare.
Nota:Cine doreste poate sa adauge merisoare in sos.
Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...