joi, 7 martie 2013

Bulgare crocant cu ceapa caramelizata si mozzarella

Pentru acest preparat am ales un titlu cam scurt, nu-i asa?Voi ce ziceti?...mai corect era ca titlul sa cuprinda toata aroma acestui preparat, nu?..dar nu-i nimic, stati ca am sa vi-l descriu acum in doi timpi si trei miscari..siiiiii....ar suna cam asa:
''bulgare crocant cu ceapa caramelizata si mozzarella pe pat de orez cu iz de nuci,cu baza de biscuite crocant, placut acompaniat de un sos fin si matasos cu tente usturoaie-picante si totul potolit de o reductie de otet balsamic''...pam-pam
Ce combinatie grozava nu-i asa?
Gust perfect, simetrie in farfurie si nu in ultimul rand o prezenta cromatica foarte ispititoare.
O prezenta eleganta, indrazneata pentru orice ocazie, mai ales una festiva cum ar fi ziua de 8 Martie.
Savurati cu drag!
La multi ani femeie!!!!!

Ingrediente:
Bulgarii de pui:
-500 gr. piept de pui fara os
-2 oua
-100 gr. pesmet
-50 gr. parmezan
-3 catei de usturoi
-1 ceapa potrivita
-1 legatura mica de  verdeata
-1 lingurita de zahar
-sare si piper
-200 gr. mozzarella bilute
-ulei
Mai avem nevoie de:
-pesmet pentru imbracat bulgarii de pui

Orezul:
-1 cana de orez
-3 cani de apa(masuram apa cu aceeasi cana cu care am masurat si orezul)
-3 linguri de smantana
-3 linguri de parmezan ras
-2 linguri de unt
-sare si piper macinat grosier
Sosul de maioneza fiarta (original made by Lia,Bucatareasa Vesela):
-1 galbenus
-1 lingurita de zahar praf
-1 lingurita de smantana
-20 gr.unt sau margarina
-1/4 lingurita de otet
-1/2 lingurita de mustar
-80 ml.smantana
-1 catel de usturoi
-1/2 lingurita zeama de lamaie
-1 lingurita de hrean ras 
Biscuitele de parmezan:
-4 linguri cu varf de parmezan ras 
-1 lingurita seminte de in
Reductia de otet balsamic:
-75 ml. otet balsamic
-1 lingurita de zahar
Pentru decor:
-cateva fire de cimbru

Mod de preparare:
*Bulgarii de pui:
1.Impatim carnea de pui in doua.O jumatate o tocam cu masina, iar cealalta jumatate o taiem foarte marunt cu un cutit bine ascutit.
2.Jumatatea taiata o punem intr-o tigaie cu putin ulei si o prajim pana este rumena.
3.In alta tigaie,tot cu putin ulei, punem ceapa tocata marunt si o rumenim bine.Cand incepe sa devina aurie punem zaharul si lasam pana se caramelizeaza bine si are o culoare bruna.

4.Intr-un castron punem carnea tocata de pui, carnea prajita, ceapa caramelizata, usturoiul pisat, parmezanul, ouale, verdeata tocata marunt, pesmetul, sare si piper dupa gust.Amestecam bine cu o lingura, pana totul este bine omogenizat.

5.Impartim compozitia in 4 portii.Punem putin pesmet pe un blat de lemn, asezam fiecare portie si o aplatizam usor cu palmele.In mijlocul fiecaruia punem cate doua bucatele de mozzarella bilute.
Inchidem cu grija si cu ajutorul mainilor dam compozitiei o forma rotunda.

6.Bulgarii formati ii imbracam bine cu  pesmet .

7.Punem intr-o tigaie mai mult ulei, il lasam la incins si apoi  punem bulgarii. Ii lasam sa stea la prajit doar pana capata o culoare aurie, dupa care ii scoatem si ii punem intr-o tava mai mica.Dava tava la cuptor, la foc mediu, pentru 15-20 de minute, pana bulgarii sunt patrunsi si la interior.Cand sunt gata,scoatem tava si o acoperim cu folie alimentara, sa stea la cald pana in momentul servirii.

*Intre timp pregatim orezul asa:
1.Punem untul la incins intr-o cratita si adaugam orezul spalat in mai multe ape si scurs bine.
2.Il lasam sa se prajesca pana capata o culoare aurie,dupa care adaugam cele 3 linguri de smantana.Mai lasam pe foc 2-3 minute amestecand constant.
3.Punem apoi apa,sare si piper dupa gust si lasam sa fiarba la foc potrivit pana apa a scazut si orezul se ingroasa.
4.Cand orezul este fiert adaugam parmezanul,amestecam bine,acoperim cu un capac si lasam sa stea asa 10 minute.

*Sosul de maioneza fiarta:
1.Intr-un castron punem galbenusul, zaharul, otetul, untul, smantana, mustarul si sarea.

2.Le punem pe baie de abur si amestecam cu un tel pana compozitia se ingroasa.

3.Luam de pe foc si lasam sa se raceasca, dupa care adaugam smantana, usturoiul pisat, hreanul ras si zeama de lamaie.De asemenea potrivim si gustul cu piper.
4.Amestecam bine pana se omogenizeaza si gata....sosul este un deliciu:-)

*Biscuitele de parmezan:
1.Incingem pe foc o tigaie, punem in ea o lingura de parmezan, il inmprastiem in forma rotunda si il lasam sa se caramelizeze usor.
2.Presaram deasupra cateva seminte de in si cand biscuitele are o culoare aurie, luam tigaia de pe foc.Lasam biscuitele in tigaie sa se raceasca, el se va intari si va deveni casant.Abia cand este rece il vom lua din tigaie.

*Reductia de otet balsamic:
1.Punem otetul intr-o craticiaoara micuta impreuna cu zaharul.
2.La foc mic lasam sa fiarba usor, pana incepe sa se lege si sa capete o textura mai grosuta, dupa care luam de pe foc si punem cratita deoparte.

*Asamblarea:
1.Punem pe un platou intr-un inel de inox orez pe care il presam si il nivelam foarte bine.
2.Indepartam inelul si asezam deasupra orezului biscuitele de parmezan.
3.Peste asezam bulgarele de pui si un fir de cimbru.
4.Alaturi punem o lingura de sos si cateva picaturi de reductie de otet balsamic.Gata!
Un deliciu!!!
Pofta mare va doresc si Martisor fericit tuturor!!!

16 comentarii:

  1. Waw !!!!!!!
    "...Gust perfect,simetrie in farfurie si nu in ultimul rand o prezenta cromatica foarte ispititoare....."
    Parca mai poti spune ceva ???Oricum e grozav ce ai facut tu aici Angi....
    La multi ani fericiti si sanatosi si tie de 8 Martie !!!
    Te tzuc cu drag !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Sidy pentru toate cuvintele de apreciere:-)
      La multi ani si tie!
      Te tzuc si io1

      Ștergere
  2. Un preparat extrem de gustos si aspectuos!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravo Angi!
    Original, gustos, apetisant!
    Iar ilustrarea, fara cusur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos doamna Kyra!
      Ma bucur ca va place:-)

      Ștergere
  4. O reteta pe placul meu! Arata super delicios!

    RăspundețiȘtergere
  5. Faci niste prezentari excelente ! Felicitari ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma straduiesc si io cum pot:-)
      Multumesc frumos!

      Ștergere
  6. Un alt meniu "haute-cuisine" care spune totul. Felicitari!
    De 8 Martie sa ai o zi frumoasa plina de iubire! La multi ani! Pupam!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Sara&Mike!
      Ca de obicei aveti asa de frumoase cuvinte pentru mine:-)
      La fel va doresc si eu!
      Cu stima:-)

      Ștergere
  7. Delicioase trebuie sa fie chiftelutele tale ! La multi ani !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pansy sunt tare delicioase!
      Multumesc mult!
      La multi ani si tie draga mea!
      Te tzuc!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...