sâmbătă, 30 iunie 2012

Tarte cu ciocolata,nuca si caramel

 Aceasta este ultima reteta pe care o trimit lui Andie pentru Provocarea Dulce Romanie...ce rau imi pare :-(..m-am obisnuit cu caramelul si tare mult imi placea sa-l fac.De fapt, sunt sigura ca si de acum inainte voi pregati multe alte dulciuri cu caramel,un dulce ignorat de mine inainte.
Am ales ca ultima reteta sa fie cu nuca...sau mai bine zis o nebunie cu nuca.Aceste tarte sunt foarte bogate proteic,dar si la gust,iar de aspect... ma abtin sa mai zic ceva,aratau asa de bine incat imi era si mila sa musc.
Bun,acestea fiind spuse,inchei maratonul special pregatit pentru manifestarea gazduita de Andie in aceasta luna cu mii de multumiri pentru alegerea facuta....caramel si vegetariene.
Abia astept gala finala!
Numai bine tuturor!
Enjoy asadar tarte cu ciocolata,nuca si caramel!

Ingrediente:
Tartele:
-125 gr. biscuiti simpli sau graham
-1/4 lingurita scortisoara
-50 gr.zahar tos
-85 gr.unt topit
Caramel:
-20 linguri zahar
-500 ml. frisca lichida
-50 gr. unt
Mai avem nevoie de :
-150 gr. ciocolata
-250 gr.samburi de nuci

Mod de preparare:
*Pregatim tartele asa:
1.Intr-un  robot maruntim biscuitii.Adaugam apoi scortisoara,zaharul,untul topit si framantam bine pana ne rezulta un aluat nisipos.
2.Punem cate 2-3 linguri in cate o forma cu fund detasabil (sau inele de inox) si presam foarte bine  cu mana sau cu o lingurita.Le asezam intr-o tava mare si le punem formele la rece pentru 30 de minute.
3.Dupa acest timp le scoatem si le dam la cuptor ,la foc iute pentru 10 minute.Dupa ce le scoatem le lasam sa se raceasca si abia apoi le scoatem usor din forma.

*Pregatim si caramelul asa:
1.Punem intr-o cratita zaharul si il caramelizam pana capata o culoare aurie.Cand s-a topit si este fluid il luam de pe foc si adaugam frisca si untul.Omogenizam usor ,apoi punem cratita din nou pe foc.Fierbem usor la foc mic pana incepe sa faca bulbuci si pana caramelul capata o consistenta groasa ,densa ,undeva in jur la 15-20 de minute.
2.Dupa ce s-a ingrosat punem vasul in apa rece,il racim si il punem in blender .Mixam pana devine fin si isi schimba culoarea in una mai deschisa.
3.Lasam sa se tempereze si apoi il amestecam cu samburii de nuca usor prajiti.
4.Punem in fiecare tarta pe fund cate putina ciocolata topita pe baie de abur,apoi o  umplem cu nucile amestecate cu caramel.
5.Decoram dupa bunul plac :-)))
Pofta mare tuturor!


18 comentarii:

  1. Mierea e destul de toxica daca ajunge la punctul de fierbere, mai cu seama ca o lasi si dupa punct pe foc destul de mult. De ce nu incerci alta varianta de caramel, cu zahar doar? Oricum preparatul arata minunat! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Antonina.
      Nu contest priceperea celor care au afirmat ca mierea este toxica,insa eu nu cred cu tarie in acest lucru si nu ma deranjeza deloc cantitatea infima pe care o folosesc.
      Efectele acestei toxicitati eu cred ca ar aparea in urma consumului excesiv si nu doar ocazional ,dar cu toate astea am sa tin cont de sfatul tau si am sa exculd mierea din reteta.
      Multumesc de sfat!
      Te pup si ma bucur ca iti plac tartele:-)))

      Ștergere
  2. Cu miere fara miere mie imi plac de mor...
    3 zile nu am avut acces la net si ai umplut cu preparate din alea care pe mine ma fac sa balesc rau de tot...
    Las' ca vine festivalul Castanelor si te caut eu pe tine...cred ca o sa vin dupa miros...Baietii mei iubesc deserturile tale. Te pup !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh...daca le plac si copiilor tai ,atunci sunt super happy!!
      Auzi Alex, poate ne vedem mai repede de festival...in 7-9 septembrie daca sunt sanatoasa,ma duc la Cluj la Campionatul de gatit in aer liber.
      Ne-am putea vedea sa schimbam impresii,ce zici?
      Dar mai vorbim pana atunci;-))
      Te pup si io!

      Ștergere
    2. Ar fi frumos sa ne vedem ...cu toate ca eu sper ca atunci sa fiu in vacanta, din nou...

      Ștergere
    3. Vacantaaaa!Oooo da' ce bine-ti merge!
      Nu-i nimic...ramane pe alta data,merg destul de des prin Cluj.
      Te pup!

      Ștergere
  3. Wow, mie imi plac la nebunie tartele astea, au si nuca si caramel, si ciocolata. Nu stiu daca ar putea fi ceva mai bun pentru mine. Super! Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo Poliana ,avem gusturi comune ;-)))
      Mi-au placut si mie tare mult!
      Mersi de apreciere.Pup si eu!

      Ștergere
  4. Ador tartele astea caci ador nuca!! ( am primit si eu niste nuca dar o tin pentru 15 august sa fac o praji Lica pentru Ruga )
    As face zilnic praji cu nuca insa al meu e alergic la nuca asa ca as ramane doar eu sa le pap ceea ce ar insemna sa ma fac cat usa (ma apropii de targetul asta :)) )...
    Ai o familie super norocoasa! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina dintre toate oleaginoasele astea ,nuca este cea mai grozava din punctul meu de vedere.Gustul ei are ceva aparte si foarte special de aia cred ca o iubim asa de mult.Pacat nu poate si sotul tau sa se bucure de ea.
      Faza cu usa ma fac ca n-am citit-o,ai exagerat...nu e nici pe departe adevarat,si-o zic sincer!
      Te pup si ma bucur ca iti plac tartele!

      Ștergere
  5. Vai,ce bine arata.Sunt grozave.De gustoase,nu mai spun.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte bine arata tartele!O saptamana frumoasa!Cosmin

    RăspundețiȘtergere
  7. Eiiii....un adevarat rafinament! Like! Pupici

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...