miercuri, 13 iunie 2012

''Stup de albine''

Am facut un tort...un stup de albine!Yuuu-huuuu!!!
Poate va intrebati ce-i cu denumirea asta...Io va spun prima data despre gust ca-i prea bun;este un blat cu banane, parfumat ,absolut minunat si o crema cu nuci ,dementiala.Asa-i ca- i faina combinatia?
Eh,acu' despre aspect...de ce i-am dat forma tocmai unui stup de albine?Pentru ca atat in blat cat si in crema am folosit mierea de albine,care de fapt este si ingredientul vedeta al acestui desert,si nu exagerez deloc cand ii zic vedeta,pe cuvant!
Stiti voi aroma specifica deserturilor cu miere,nu?Ei bine ,mierea da acestui desert o aroma incredibil de buna ,aspectul este in ton cu ''vedeta''(adica mierea)de aceea consider ca trebuie sa poarte cu mandrie denumirea de ''stup de albine''....Pam-pam .
Asta a fost povestea desertului pe care vi-l propun azi, desert care ''zumzaie ''de sanatate si savoare.
Enjoy!!!

Ingrediente:
Blatul de banane:
-280 gr.faina
-1 1/2 lingurite de praf de copt
-3/4 lingurita bicarbonat
-1/2 lingurita sare
-1 1/2 lingurita scortisoara
-225 gr.unt la temperatura camerei
-225 gr.zahar praf(sau foarte fin)
-150 gr.miere de albine
-2 oua la temperatura camerei
-1 lingurita esenta de vanilie
-4 banane
-120 ml.iaurt cremos
Crema de nuci:
-2 galbenusuri
-100gr.zahar
-300 gr.unt la temperatura camerei
-100 gr.zahar praf(sau foarte fin)
-80 gr.miere de albine
-1/4 lingurita de sare
-1 lingurita esenta de vanilie
-200 gr.nuci taiate marunt si usor prajite
Decor:
-200 ml.frisca
-putin colorant galben

Mod de preparare:
Blat:
1.Pentru inceput incalzim cuptorul la 350 grade.
Tapetam cu unt si faina doua forme cu diametrul de 16 cm;una din forme sa fie o tava normala rotunda pentru tort si una sa fie bol cu fundul mai rotund pentru a iesi varful stupului mai bombat(eu am folosit un castron de metal).
2.Amestecam faina cu sarea,praful de copt,bicarbonatul si scortisoara.Punem vasul deoparte.
3.In alt bol mixam bine untul cu zahar pana devine pufos.
4.Adaugam mierea si esenta de vanilie.
5.Punem apoi si ouale,cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare .
6.Adaugam si bananele facute piure.
7.Urmeaza faina si iaurtul pe care le adaugam alternativ.Incepem cu  faina si terminam cu tot cu faina.Mixam bine la viteza mica-medie pana totul este omogen.
8.Impartim aluatul rezultat in cele doua forme pregatite si le dam la cuptor pentru 40 de minute ,sau pana cand scobitoarea iese curata in urma testului.Blatul din bolul cu fund rotund ar putea avea nevoie de inca cateva minute in plus.

Crema:
9.Batem bine pe baie de abur galbenusurile cu 100 gr.de zahar pana devin spumoase ,apoi le punem deoparte sa se tempereze, timp in care separat batem spuma untul cu zaharul( restul de 100 gr.) pana devine pufos.
10.Incorporam pe rand, putin cate putin ,galbenusurile in bolul cu unt.Procedam ca si la maioneza altfel exista riscul sa ni se taie crema.Mixam bine pana ne rezulta o crema pufoasa.
11.Adaugam mierea,vanilia,nucile si amestecam usor pana la omogenizare.
12.Taiem blaturile in doua ,le umplem cu crema si le suprapunem( cel cu partea bombata vine deasupra).
13.Batem si frisca ,adaugam putin colorantul galben cat sa aiba o nuanta galbuie si apoi imbracam tortuletul de jur imprejur niveland usor.
14.Cand este gata,cu capatul unei lingurite facem cateva striati care sa imite denivelarile unui stup de albine.
15.Punem si  cateva albinute facute din pasta de zahar agatate pe niste sarmulite si gata ...am terminat stupul de albine.
                                                                Bzzz -pofta mare!!

19 comentarii:

  1. Ce frumos!cred ca pentru cei mici este o incantare!Bananele si mierea fac un duo perfect in blaturi si creme!
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate,le-a placut celor mici:-)
      Mie imi place combinatia,e de vis!
      Multumesc de vizita,te mai astept.

      Ștergere
  2. Ce imaginatie ai! Super tortul,felicitari ptr premiul de la Real,ma bucur ca esti apreciata si de altii. De acum,asteptam sa-ti faci cont si pe facebook.Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Miti draga, mersi frumos.Ma lauzi de fiecare data si ma simt tare onorata.
      Vine si feisbucul,numai timp sa fie...
      Te pup si eu!

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Ma bucur ca-ti place.Iti multumesc pentru laude.
      Pupi si de la mine.

      Ștergere
  4. Arata minunat!!!
    Felicitari pentru tot ce faci!Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina draga,mersi frumos.
      Te pup si eu :-)

      Ștergere
  5. fimeie..mai opreste-te :)))
    demnetial de fain.
    pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca-i ordin cu placere ;-)) Gata ma opresc!!!
      Sunt happy ca-ti place :-)
      Pup si io.
      Zi faina.

      Ștergere
  6. E intr-adevar o reteta super.Pozele cel putin imi plac foarte mult.
    Am totusi o retinere in ce priveste folosirea mierii. La temperaturi mari (in cazul acesta 370 grade) mierea devine toxica.
    Se poate elimina din blat? Si as vrea sa te mai intreb daca nu a iesit prea dulce.Zahar, miere si banane.........un pic cam mult zahar....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Dyamar.
      Cu mare drag raspund nedumeririlor tale.

      Referitor la zaharul,mierea si bananele din blat...mie nu mi s-a parut ca a iesit atat de dulce precum s-ar crede.Accentul continutul de zahar din acest blat este foarte echilibrat,nu gretos si nici greoi.Este un dulce constant si foarte placut.Zaharul din banane este nesemnificativ,as zice ca mai ca nu se simte deloc.Bananele contribuie mai mult in acest blat la textura si aroma si nu la aportul de zahar.In plus,n-am folosit banane excesiv de coapte,poate ca ar fi trebuit sa mentionez in reteta,dar nu mi s-a parut necesar tocmai din motivul explicat mai sus.
      Mierea in acest blat aduce o partiala dulceata,dar rolul ei principal este in textura si culoarea blatului,care va fi una maronie,usor caramelizata.Bineinteles ca se poate renunta la ea,nu cred ca ar influenta negativ reusita...fiecare cum doreste.

      Am o reteta de tort de ciocolata(http://angi-food.blogspot.ro/2012/04/dino-cake.html)unde se cer pentru blat 500 de grame de zahar;la prima vedere m-am speriat...atata zahar!!!!???dar crede-ma este un gust atat de placut si moderat tocmai pentru ca se combina foarte bine ingredientele, in acest caz,cacaua neagra.
      Deci,per total,blatul cu banane,miere si zahar nu este prea dulce ,este perfect echilibrat,cel putin pentru gustul meu.

      Cat despre toxicitatea mierii,parerile sunt impartite.As tinde si eu sa cred spusele tuturor celor care afirma ca mierea este toxica si nu pot sa le contrazic nici priceperea,nici pregatirea,nici parerea.
      Poate ca o fi asa,dar toxicitatea mierii cred ca s-ar putea manifesta numai dupa un consum excesiv si regulat,nicidecum dupa o prajitura care cuprinde o cantitate infima.Daca ar fi sa tinem cont de absolut tot ce ni se spune, ar trebui sa traim intr-o eprubeta ,sa limitam aproape la zero tot din alimentatie ,caci in final ce mai este sanatos in ziua de azi?Nimic!!!
      Insa eu cred ca mierea nu este atat de toxica si nu ma bazez pe intuitie ,ci pe spuse din mosi stramosi,ale unor apicultori pe care ii cunosc si sunt de incredere si pe spusele bunicii mele care are aproape 90 de ani si isi trata durerea in gat sau raceala cu lapte si miere incalzita.In afara de cateva raceli de-a lungul vietii nu a avut niciodata probleme de sanatate.Leacul ei ne-a ferit si pe noi cand eram copii de o gramada de probleme si in ziua de azi suntem toti sanatosi.

      Eu consider ca mierea toxica si otravitoare pentru oricine,este cea care este produsa de albine de la plante toxice cum ar fi mierea de rododendron,mierea de matraguna,de maselarita.Efectele consumului acestor sortimente de miere sunt foarte daunatoare si partea rea este ca nu pot fi depistate de om decat in urma anumitor analize chimice de laborator.
      Cam asta este parerea mea actuala.Nu e batuta in cuie binenteles,dar pe moment nu cred ca ar fi asa de nociva o prajitura cu miere pe care o pregatesc doar din cand in cand.
      Daca vei mai dori sa ma intrebi ceva,sunt aici si iti raspund cu placere.Te mai astept cu mare drag pe la mine.
      Multumesc de vizita :-)))
      O zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere
    2. Ah ,inca ceva,ma bucur ca iti plac pozele..m-am ''strofocat'' din greu la ele;venea furtuna si eu umblam cu tortul prin curte ;-))
      Mersi.

      Ștergere
  7. Arata foarte bine ! Mi-as fi dorit o sectiune........
    Dragut totul !
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Mihaela!
      O sectiune mi-as fi dorit si eu,la aproape torturile mi-ar placea sa prezint una,insa la stupul de albine,n-am avut cum :-(.
      Am dus tortul la tara si abia am apucat sa-i fac cateva poze ca a venit furtuna si nu la mult timp s-a luat si curentul.Cand s-au potolit toate si am revenit la normal, era deja seara si tortul.... gata devorat.La urmatorul,sper sa apuc sa fac poza si la o sectiune.
      Cu toate astea, unele din torturile mele poate nu vor avea si o sectiune prezentata ,deoarece unele dintre ele le pregatesc pentru anumite persoane si n-am cum sa fac,insa imi place sa le postez pentru ca pot fi o sursa de inspiratie a decorului.
      Iti multumesc pentru vizita si te mai astept.
      Zi frumoasa sa ai.

      Ștergere
  8. Cat de frumos este tortul!!! Trebuie sa il tin minte, il voi face cu siguranta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Cristina!
      Astept impresii :-)
      Seara faina!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...