sâmbătă, 30 iunie 2012

Cozonacul meu cu nuca si caramel

Azi va prezint un cozonac cu nuca si caramel sau ,as putea spune acestei retete: nuca cu cozonac pentru ca are nuca foarte multa,care mie imi place tare mult ;-) Am adaugat acestui cozonac si caramel,un detaliu in plus care face diferenta...!!!A iesit foarte bun,aportul caramelului este foarte reusit!
Deoarece caramel a cerut si  Andie pentru Provocarea Dulce Romanie ,trimit si aceasta reteta catre ea.
Zi faina tuturor!
Ingrediente:
Aluat:
-750 gr.faina
-1  cana de lapte
-5 linguri de zahar
-drojdie cat o nuca(cam 40 de gr.)
-3 oua
-1 margarina Rama
-1 galbenus de ou pentru uns cozonacii
-putin unt pentru uns tava
Umplutura:
-500 gr.nuca
-zahar cat de dulce doriti sa fie(eu am pus cam 200 grame)
Caramel:
-400 g zahar
-150 g unt
-300 ml. smantana pentru frisca(30 % grasime)

Mod de preparare:
Aluat:
1.Amestecam usor ingredientele uscate,adaugam apoi laptele caldut in care am dizolvat drojdia si apoi ouale usor batute si amestecate cu margarina topita.
2.Framantam totul  bine pana ne rezulta un aluat elastic,pufos si potrivit de moale.
3.Il lasam la dospit cam 30-40 de minute,timp in care pregatim caramelul asa:
4.Punem zaharul intr-o craticioara la foc mediu amestecand ocazional cu o spatula.
5.Cand incepe sa se inchida la culoare,incepem sa il amestecam de la margine catre mijlocul cratitei pentru a evita arderea lui.Continuam sa lasam pe foc pana  pana toate bucatile de zahar se topesc,dar avem grija sa nu il caramelizam prea tare, doar pana culoarea incepe sa devina una aurie si amestecul foarte fluid.

6.In acest moment luam cratita de pe foc adaugam untul,amestecam usor pana se topeste,dupa care adaugam frisca.Procedam cu atentie deoarece zaharul caramelizat va fierbe si va imprastia  balonasele si aburi care  sunt fierbinti.


7.Punem inapoi pe foc mic si amestecam din cand in cand pana zaharul se topeste complet si consintenta  caramelului incepe sa se ingroase putin,dar atentie,nu trebuie sa se ingroase foarte tare fiindca se va mai ingrosa dupa ce se raceste.Daca il fierbeti prea mult, cand se raceste caramelul se va solidifica,eu zic ca ii este suficient cam 5-7 minute din momentul in care punem cratita din nou pe foc.Putem face si proba inchegarii asa:intr-un pahar cu apa foarte rece picuram putin caramel;daca bilutele picurate isi pastreaza forma,atunci caramelul este gata,daca se imprastie,atunci mai trebuie sa il lasam putin.
8.Luam aluatul si il impartim in 10 parti egale.Intindem fiecare parte intr-o foaie foarte subtire.Ungem foaia cu un strat subtire de caramel si apoi presaram deasupra nuca macinata si amestecata cu zaharul.
9.Rulam fiecare foaie si asezam prin suprapunere intr-o tava de cozonac unsa cu unt cate 5 sucituri.Ne vor iesi doi cozonaci.
10.Ungem cozonacii cu galbenus de ou si ii dam la cuptorul preincalzit, la foc potrivit(mediu), pana devin aurii si sunt patrunsi.
11.Cand sunt copti,ii scoatem din cuptor,ii lasam sa se tempereze si apoi  turnam deasupra caramel,pe care il incalzim foarte putin in cuptorul cu microunde pentru a fi mai fluid si a se intinde mai bine.Cine doreste poate sa puna peste caramel si nuca intreaga sau macinata.
Nota:Putem sa pregatim cozonacul fara caramel, sau numai dintr-o sucitura simpla.In acest caz ne vor iesi 3 sucituri.

Atat a fost...pofta mare tuturor!
Asta e imbucatura mea :-)))!

38 de comentarii:

  1. Hmmm...imi faci pofta de cozonac in toiul verii :(...stii ca eu fac cozonac doar la Paste .
    Arata tare fain!! iti fur ideea :D

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lory fa cozonac nu doar la Paste,fa-l oricand ti-e pofta fie zi,lumina sau la bec.
      Io am vazut la o brutarie un cozonac cu nuca...arata ispititor ,dar era prea ''umflat'' de toate cele ..asa ca am mers la piata si fain frumusel mi-am luat nuca.Intr-o ora am avut desert pentru intreaga familie.Sa-i vezi cum erau majiti de caramel si cu ce pofta s-a mancat...si nici macar nu era Paste.
      Sa-mi zici cand faci...trec si io la o felie :-)))
      Pupicel!

      Ștergere
  2. ingerule eu nu inteleg, cum sa fac sucitura vreau sa fac delicatesa asta multumesc

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e doar o sucitura,sunt 5 bucati pe care le asezi intr-o singura tava de cozonac.
      Am scris mai detaliat in reteta.Daca nu te descurci,sunt sici,si ma poti intreba orice.
      Spor sa ai!

      Ștergere
  3. Am facut cozonacul, e o delicatesa cu caramelul ala e o nebunie mersi pt reteta pupici

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut!
      Te mai astept pe la mine:-)
      Cu drag!

      Ștergere
  4. Este senzational..Si cum se scurge caramelul..Mmmmmmm.....

    RăspundeţiȘtergere
  5. Cred ca e cel mai minunat cozonac din cati am vazut. Trebuie incercat neaparat. Bravo >:D<

    RăspundeţiȘtergere
  6. Frumos cozonac! Am retinut ideea! ;)

    RăspundeţiȘtergere
  7. Acum l-am vazut!!! O idee excelenta cu caramel!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Super cozonac! Interesant felul in care ai asezat aluatul in tava. O sa incerc si eu de Craciun, daca am sa fac :)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astept sa imi spui daca ti-a placut!
      Mersi frumos!

      Ștergere
  9. Fetelor sa il faceti e cel mai bun cozonacel pe care am mancat pana acum, si credeti ma ca am cativa cozonaci facuti si mancati deci nu am cuvinte inca o data mutltumesc pt reteta pup

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut:-)
      Te mai astept pe la mine oricand cu mare drag:-)

      Ștergere
  10. Răspunsuri
    1. Buna Vicky Talpes,
      imi cer mii de scuze ,din greseala am sters comentariul dumneavoastra.
      M-ati intrebat cate grade trebuie sa aiba cuptorul....
      In cifre n-as sti sa va spun pentru ca nu am cuptor de ala,dar,cand am copt cozonacii,am fixat aragazul meu la nivel mediu.
      Sper ca v-am ajutat cat de cat...
      Daca mai aveti intrebari ,sunt aici si va raspund cu mare drag:-)
      O seara buna!

      Ștergere
  11. Buna ziua,la cate grade trebuie setat cuptorul? Trebuie preincalzit?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu il fixez intotdeauna la nivel mediu...si da, cuptorul trebuie preincalzit.
      Am sa completez acest detaliu si in reteta,multumesc pentru atentionare.
      Seara frumoasa!

      Ștergere
  12. Buna seara,
    astazi am facut cvozonacul dar am gresit ceva la caramel.A iesit foarte tare...Dupa aceea am vazut cele 70 de grame de unt din reteta,dar nu am gasit in explicatiile Dvs cand se adauga. Daca puteti sa ma lamuriti in acest sens! Multumesc mult!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara Vicky,
      Nu stiu ce sa zic de ce s-a intarit asa de mult caramelul...cam cat l-ati lasat pe foc dupa ce ati pus frisca?In mod normal si fara unt ,nu ar trebui sa fie tare,cu conditia sa fie fiert doar cat trebuie.
      Bun,sa revin,aveti dreptate,nu am specificat cand se pune untul.L-am adaugat in reteta,acum este bine si am scris mai detaliat modul de preparare a caramelului.
      Imi cer scuze din nou si multumesc pentru sesizare si intelegere.
      Daca vrei sa ma mai intrebi ceva,sunt aici si-ti raspund cu mare drag.
      Ah,inca ceva...nu mi-ai spus daca ti-a placut cozonacul in sine?
      Mersi.Astept vesti:-)

      Ștergere
  13. Buna seara,multumesc mult pentru raspuns. Cozonacul este extraordinar,multumesc pentru reteta. Cand v-am scris despre caramel,era inca in cuptor. Mai incerc maine o data.Sper sa fie ok si caramelul de data aceasta.
    Multumesc foarte mult!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu va multumesc!
      Va astept cu noi impresii:-)
      Seara frumoasa!

      Ștergere
  14. Fenomenal Angi...astazi am preparat si eu cozonac si m-am bucurat de tehnica ta de impletit cozonacul care mi se pare geniala...si-ti multumesc...voi incerca cred si cozonacul tau cu caramel in acest week-end...te imbratisez Ruxy! Daca vrei sa vezi cum a iesit poti intra pe bucataras...puuup fata dulce!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ruxy ce ma bucur sa te vad!!!
      Abia astept sa-mi spui daca-ti place cozonacul.
      Te imbratisez si eu fata draga:-)
      Ne auzim ,toate cele bune!
      Pup cu drag.

      Ștergere
  15. Angi...am comoso !!!L-am facut si eu....a iesit o nebunie !!!
    Iti multumesc mult din suflet.
    Craciun fericit inca o data tie si intregii tale familii.
    Te tzuc cu mare drag.
    Acum il postez pe blog !

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sidy cat ma bucur ca ti-a placut!Craciun fericit si tie draga mea!Cele bune...merg sa vad cum ti-a iesit:-)
      Te tzuc!

      Ștergere
  16. Arata foarte bine,insa la cata nuca ai pus,iar foaia ai intins-o foarte subtire,cand farmecul cozonacului este chiar pufosenia lui ,cozonacul tau nu prea arata a "cozonac" ,ci mai degraba a prajitura cu nuca si caramel !
    (mira)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bune Mira si bine ai venit pe blogul meu:-)
      Sti vorba aia?...''cate bordeie,atatea obiceiuri''.
      Sti Mira,eu sunt un mare fan al nucii si de aceea ,acest cozonac este plin de nuca.Gustul este acelasi cu al oricarui cozonac,doar ca abunda de nuca,exact asa cum imi place mie si alor mei:-)
      Mai voi avea postari viitoare si cu cozonaci mai pufosi,sper ca vei gasi ceva care sa fie pe gustul tau:-)
      Multumesc pentru vizita si te mai astept cu drag pe la mine!
      Cele bune!

      Ștergere
  17. Sant barbat, am 58 de ani si din intamplare am gasit aceasta reteta.
    A fost ca o provocare.Mentionez ca nu am mai facut niciodata cozonac si nici nu sant vreun bucatar de soi.
    Mi-a iesit ca in poza.
    Am pus de la mine ideea de a-l pune la dospit in cuptorul electric incalzit la 37 de grade. Creste sigur si bine. 1 ora.
    E munca dar merita.

    RăspundeţiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...