duminică, 24 iunie 2012

Home made caramel twix bars

Home made caramel Twix Bars...sau in traducere, batoane twix cu caramel  facute in casa,da' stati asa ,nu orice caramel,ci caramel sarat....yu-huuu,ce deliciu!!!
Este pentru prima data cand fac caramel sarat si mi-a placut tare mult.Contrastul ala m-a dat pe spate,este atat de mmmm....de yammi...etc.
Bun,sa revin si sa va spun ca din cantitatile date mie mi-au iesit cam 30-40 de bucati ,nu mai stiu exact ca am fentat si am gustat inainte de a le face recensamantul :-)))Ce era sa ma fac?Sunt beton de bune si traznet de cioco-lipicioase!!!
Savurati si reteta asta dragilor,ori aici la mine-acasa,ori la Andie in cadrul Provocarii Dulce Romanie,caci acolo o expediez imediat...punct.
Enjoy!
Ingrediente:
Prajiturele:
-250 gr.faina
-40 gr.faina faina de migdale
-125 gr.unt
-1 ou
-80 gr.zahar
-15 ml.esenta de rom
-putina sare
-putin cardamon
-1/2 lingurita ghimbir pudra
-1 lingurita scortisoara
-1 lingura cacao neagra (22 %)
Caramel:
-125 ml.apa
-400 gr.zahar
-60 gr.glucoza
-125 ml.smantana grasa sau frisca
-110 gr.unt(daca folositi unt sarat atunci treceti peste sarea specificata mai jos)
-15 gr.cristale sare de mare
Glazura de ciocolata:
-1 kilogram de ciocolata neagra
-2 linguri de ulei
Mai avem nevoie de:
-grisine mici si groase-cate1-2 pentru fiecare baton,cum doriti;
Puteti inlocui grisinele groase cu biscuiti sarati;

Mod de preparare:
Prajiturele:
1.Combinam faina alba cu cea de migdale,zaharul,sarea ,cacaua,condimentele si le amestecam bine.
2.Taiem untul foarte rece in bucatele si il sfarmam cu degetele in mixtura de ingrediente uscate pana compozitia devine nisipoasa.
3.Punem oul,esenta de rom si framantam nu foarte mult ,doar pana aluatul se formeaza.Il acoperim apoi cu o folie si il dam la rece pentru o ora.
4.Intre timp pornim cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava tapetata cu hartie cerata.
5.Scoatem aluatul de la rece,pudram masa cu putina faina si il intindem in grosime cam de 3 mm.Taiem bastonase dreptunghiulare cu dimensiunea de 2.5-8 cm.
6.Le asezam in tava si le dam la cuptor cam 15 minute pana sunt ferme la atingere.Le scoatem si apoi le lasam sa se raceasca.

Caramelul:
7.Intr-o craticioara amestecam zaharul,glucoza si apa.Punem pe foc si aducem totul la fierbere.Adaugam treptat jumatate din cantitatea de sare(sariti acest pas daca untul este sarat).Puteti sa puneti toata sarea acum,dar eu am adaugat si la sfarsit pentru ca am vrut sa se pastreze cristalele de sare intregi.
8.Fierbeti totul fara sa amestecati prea des pana zaharul incepe sa se inchida la culoare si sa devina maroniu -auriu.
9.Cand are aceasta culoare, luam cratita de pe foc,moment in care adaugam untul si frisca(smantana)-(atentie la vaporii care se vor forma,sunt fierbinti)- si amestecam pana totul devine cremos,uniform,dens si dizolvat.
10.Turnam caramelul format pe o tava in care am pus o hartie cerata si il intindem uniform in grosime cam de 1-1.5 cm.Grosimea puteti a o puneti cum doriti, in functie de cat de gros doriti sa fie stratul de caramel din batoane.Daca nu ati pus toata sarea la inceput,acum este momentul sa presarati deasupra  si restul cristalelor de sare.Lucrati rapid sa nu apuce sa faca pelicula deasupra si sa nu se mai prinda bine cristalele.
Nota:Daca va grabiti, puteti raci fortat caramelul punand tava la rece ,daca nu ,puneti-o sa stea deoparte pana se raceste bine ,dureaza undeva la o jumatate de ora.
11.Dupa ce este rece,cu un cutit pentru pizza taiati caramelul dupa forma prajiturelelor si puneti cate o bucatica pe fiecare.Deasupra caramelului punem cate una-doua grisine sarate si le lipim bine de caramel.Eu am pus si cate o grisina ..si cate doua...asa mi-a venit.
Note:Daca umiditatea este mare la voi in bucatarie sau este foarte cald ,atunci trebuie sa lucrati foarte repede cu caramelul.Exista riscul ca sa se prelinga pe prajiturele,in acest caz ajutati-va de maini si aranjati-l.

Glazura de ciocolata:
12.Topim la foc lent ciocolata pe baie de abur in care am pus si uleiul pana este fluida.
Nota:Topirea lenta a ciocolatei pe baie de abur este un pas esential deoarece va da o stralucire si un aspect aparte batoanelor,deci nu va grabiti si nu treceti peste acest pas,este important!

Ansamblare:
13.Dupa ce am topit ciocolata,punem bastonasele twix pe un gratar si folosind o lingura turnam ciocolata deasupra fiecaruia sigiland si cele mai mici gauri  pentru a preveni scurgerea caramelului.
Cat ciocolata este moale,cine doreste poate sa presare deasupra batoanelor cateva cristale de sare.Eu am dorit ...arata tare bine asa :-))
Nota:Nu vom avea nevoie de toata cantitatea de ciocolata,multa se va scurge sub gratar,insa ne este mai usor sa lucram si sa invelim batoanele cu o cantitate mai mare.Surplusul ramas il vom putea folosi mai incolo la cine stie ce bunatati cu ciocolata,deci nimic nu este pierdut.
14.Cand s-a uscat ciocolata, luam bastonasele de pe gratar si cu un cutit indepartam surplusul de la baza lor.
Gata,am terminat!Acestea sunt bastonasele twix facute in casa!
Asa-i ca arata bine?
Sper sa va placa!

6 comentarii:

  1. waw,ce bine arata ...
    o sa incerc si eu sper sa-mi iasa :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mimmi mi-era tare dor de tine!Ce ma bucur ca ai trecut pe la mine ;-))))
      Incearca batoanele astea,n-au cum sa nu-ti iasa,sunt destul de simple si exagerat de bune.
      Te pup si te mai astept pe la mine!
      Te pup!!!

      Ștergere
  2. Arata nemaipomenit....nebunie la superlativ! O saptamana frumoasa va dorim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos de aprecieri!Ma bucur ca va place.
      O saptamana grozava va doresc si eu.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...