duminică, 8 aprilie 2012

Tort ''Roata de cascaval cu soricei''

Aspectul acestui tort va spun ca este ceea ce mi se potriveste acum si ceva ce eu  consider foarte potrivit pentru atmosfera din familia mea...una copilareasca,una plina de bucurie.
Copiii mei ,si eu de altfel, suntem incantati de  torturi care spun ceva si de torturi cu personaje,care ne incanta cat mai vioi privirea.
Acest tort ''promoveaza ''blatul de ciocolata super fin,cu crema din branza dulce infratita cu parfumatele seminte din pastaia de vanilie,combinatie de-a dreptul dementiala,pe cuvant ;))).Si daca tot suntem la capitolul branza , aspectul final este reprezentat de o branza sarata ,si anume ,o roata de cascaval din care se infrupta cativa soricei dragalasi.
Am vrut sa scot in evidenta pastaia de vanilie intr-un mod cat mai placut, dar si haios si anume ,un soricel care este  mai pofticios, mai satul ,dar si mai istet decat ii permite legea, sta lejer intins pe spate privind cu satisfactie la o undita (pastaia de vanilie)de care sta atarnata o bucata ''rezerva'' de cascaval.Are si cativa frati pe langa el fiecare savurand din cate o bucatica de cascaval.Unul este total desprins de lume...cufundat pan' la brau in roata de cascaval...sunt sigura ca se simte ca si cum ar fi in al noualea cer:))) .
 A fost o adevarata placere si un festin culinar pe cinste:-)
Enjoy!

Ingrediente:
Blat:
-170 gr.unt
-40 gr.cacao neagra(de la Dr.Oetker)
-250 gr.zahar fin (sau chiar zahar praf)
-1/2 baton de vanilie(eu am folosit Bourbon)
-2 oua
-140 gr. faina
-1/2 lingurita bicarbonat
-1/4 lingurita de sare
-125 gr.iaurt (eu am folosit Danone Cremosso si e cel mai super)
Crema:
-400 gr.branza fina
-200 ml.frisca
-2 galbenusuri
-1/2 baton de vanilie(eu am folosit Bourbon)
-200 gr.zahar
Decor:
-pasta de zahar galbena
-am facut si cativa soricei tot din pasta de zahar
-1 pastaie de vanilie ''pe post''de undinta

Mod de preparare:
Blat:
1.Incalzim cuptorul la treapta cea mai inalta.Tapetam cu hartie cerata sau cu folie de aluminiu o tava de 16 cm.si o punem deoparte.
2.Intr-un bol punem untul ,zaharul si le mixam bine pana devin spuma ,cam 5-8 minute.
3.Adaugam apoi pe rand ouale ,batem bine pana se incorporeza fiecare si abia apoi il adaugam pe urmatorul.

4.Amestecam intr-un bol faina ,sarea si bicarbonatul .
5.In alt bol omogenizam bine iaurtul si cacaua.

6.Adaugam ambele compozitii la spuma de unt alternandu-le ;incepem cu ingredientele uscate si terminam tot cu cele uscate.Mixam pana cand toate sunt bine incorporate.
7.Taiem pastaia de vanilie in doua si punem toate semintele in compozitie amestecand usor.


8.Impartim compozitia in doua(eu ca sa fiu sigura ca foile vor fi egale, am cantarit compozitia sa fie cat mai la fix) si apoi turnam o jumatate in tava pregatita anterior.
9.Dam tava la cuptor la foc iute pana este patrunsa .Facem testul scobitorii.Incercam sa urmarim blatul si sa nu il tinem prea mult la cuptor,se amareste .Cand este copt,scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca.Turnam si cea de-a doua jumatate si o dam la cuptor.
Nota:Puteti sa coaceti toata compozitia o singura data si apoi sa taiati blatul in patru.

Crema:
1.Pe baie de abur punem doua galbenusuri si jumatate din cantitatea de zahar,le batem bine pana devin o spuma tare,apoi tragem vasul deoparte si il lasam la racit.Incorporam semintele pastaii de vanilie si amestecam bine.

2.Mixam separat bine branza fina cu restul de zahar pana se topesc granulele,apoi adaugam amestecul de oua cu vanilie.Mai batem pana se omogenizeaza.
3.Separat batem tare frisca si o adaugam la branza.Amestecam usor totul pana obtinem o consistenta cremoasa.

Ansamblare:
1.Taiem cele doua blaturi in doua,si pe fiecare bucata rezultata punem crema de branza.

2.Le suprapunem,ungem si marginea tortului rezultat de jur imprejur cu crema si apoi il dam la rece.
3.Dupa ce s-a racit bine,scoatem tortul si il imbracam in pasta de zahar galbena.
4.Taiem o felie din tort pe care o imbracam separat ca si cum ar fi taiata o bucata(triunghiulara) dintr-o roata de cascaval.
Nivelam usor peste tot si apoi cu coada unei ustensile de bucatarie mai groase facem cateva gauri care sa imite svaiterul.
4.Asezam deasupra soriceii, pe care eu i-am confectionat din pasta de zahar asa,ca si in pozele de mai jos:
-am rupt si modelat fiecare parte componenta(cap,urechi,labute,codita,trunchi);
-cu o pensula umezita in putina apa le-al lipit una de alta;
-cu putin colorant lichid si cu o frigaruie am facut ochisorii;
-din pasta de zahar galbena am facut cate o rotita de cascaval micuta pe care o tin soriceii in mana;

5.Pe langa soricei asezam si pastaia de vanilie pe post de undita.Daca doriti puteti sa pudrati cu o pensula si cu putin colorant praf cateva umbre sau diferente de nuante ale cascavalului.
Cand am terminat de aranjat totul, dam tortul la rece pana in momentul servirii.
Pofta mare va doresc!!

19 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Ma bucur ca va place:)))Multumesc!
      Cu stima.

      Ștergere
  2. Dumnezeule! Cum am ratat blogul tau pana acum?! Genial...imi plac le nabunie soriceii, mai ales cel ascuns! ;)) Foarte ingenios! Ma bucur ca ai trecut pe la mine si asa te-am putut descoperi :) Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi Fluturas si te mai astept.
      Sa ne auzim cu bine.
      Pup si eu!

      Ștergere
  3. Woooow ce tort simpatic! Super dragut! Felicitari.
    Foarte frumos blog!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce tort superb!!!Felicitari!de stateai mai aproape te rugam sa imi faci si mie un tortulet de ziua mea.... :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crezi ca mie nu mi-e ciuda ca suntem toate asa departe una de alta??
      Tare mi-ar placea sa ne revedem,mi-e dor de voi.
      Cand e ziua ta?
      Iti fac un tort cu tot dragul si daca distanta e mare...

      Ștergere
  5. Minunat tortul!
    As dori sa te adaug la lista de bloguri pe care o urmaresc, daca vrei poti sa-mi adaugi blogul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte fain tortuletul Angelica.O ideea super ai avut, ma bucur ca a fost si premiata. Te pup, Nico

    RăspundețiȘtergere
  7. FELICITARI PT ACESTE IDEI INOVATOARE SI PT TACTUL PEDAGOGIC DE A NE EXPLICA CU ATITA RABDARE RETETELE SI PASII PE CARE TREBUIE SA-I URMAM.TE ROG DACA NU TE SUPERI AI CUMVA RETETA DE TORT A DOAMNEI VIORICA DINU?TORINA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag Torina!
      Din pacate nu am reteta de tort a doamnei Viorica,eu am alte retete cu care m-am obisnuit si care-mi plac tare mult:-)
      Poate gasesti ceve ace iti place.
      Cele bune!

      Ștergere
  8. Am gasit reteta doamnei Viorica,credeam ca este ceva f complicat dar se pare ca nu.Ma simpt f bine pe blogul tau si te urmaresc cu drag.Astept noile torturi pentru aceasta perioada sfinta de Florii si de Paste.MULTUMESC TORINA.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu iti multumesc Torina pentru aprecieri!
      Pup!

      Ștergere
  9. Deci...m-ai cucerit cu soriceii si cu toate celelalte! Cuvintele sunt prea putine si prea mici pentru a putea descrie toata navala de senzatii care dau cu mine de toti peretii!
    Un blog fascinant in care fascinatia pentru gust, aroma, textura, culoare, prezentare si mod de abordare se simte, se vede si reuseste sa transmita ceea ce tu ai vrut sa transmiti.
    Nu stiu altii cum sunt dar eu nu ma pot dezlipi de imaginile care realmente au stirnit pofte si pofte ! Huh !
    Plecaciuni in fata a ceea ce faci, Doamna !

    RăspundețiȘtergere
  10. E foarte foarte bun! Multumesc pt reteta.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...