miercuri, 12 decembrie 2018

Foi cu rosii Sun Food, prajitura de post

Foi cu roșii este prajitura cea mai economicoasă pe care o făceam cu bunica mea, prajitura cea mai populară la țară, prajitura copilăriei mele, prajitura pe care eu o consider tradițională din toate punctele de vedere.
Are toată calitățile necesare pentru a răzbate peste ani și care merita sa fie cât mai cunoscută și în zilele noastre.
Are un gust special,  aparte, dat în primul de rând de roșiile din componență. Se poate pregăti și cu bulion, dar eu am ales roșiile cuburi Sun Food.
Nu știu ce vechime are aceasta retetă, dar acum, când România este la ceas aniversar și împlinește 100 de ani, mă bucur să o aduc în fața voastră ca fiind una din cele mai vechi retete de prajituri pe care o cunosc.
Curioși sau nu, neapărat să încercați această super combinație, acest gust vechi și în același timp modern.
Găsiți roșiile cuburi și multe alte produse pe site-ul www.sunfood.ro, sau pe pagina lor de facebook.
Enjoy!


Ingrediente:
*Foi:
-15 linguri de ulei
-6 linguri de zahăr
-1 conservă de roșii cuburi Sun Food
-550-600 gr. făină
-1/2 linguriță de bicarbonat
-1 lingură esență de rom
-zeama de la o lămâie
-puțină sare
*Crema:
-1 litru de apă
-1 lingură esență de rom
-6 linguri de zahăr
-200 gr. griș
-200 gr. margarină
-zeama și coaja de la o lămâie
-50 gr. nucă de cocos
*Mai avem nevoie de:
-400 gr. dulceață (magiun, sau orice alt fel) ...eu am folosit dulceață de dovlecel cu lămâie făcută de mămuca)
-150 gr. miez de nucă
-zahăr pudră pentru pudrat (opțional)

Mod de preparare:
*Pentru început;
1.Pornim cuptorul la 180 grade.
2.Ne pregătim o tavă cu dimensiunea de 23/36 cm.
3.Tocăm nuca mai mare.
4.Desfacem conserva de roșii Sun Food, o punem într-un blender și mixăm totul până ne rezultă o pastă uniformă. O punem deoparte.

*Pregătim foile;
1.Într-un castron amestecăm uleiul cu zahărul până acesta se diluează.
2.Adăugăm apoi pasta rezultată din conserva Sun Food, bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie, esența de rom și mai amestecăm puțin până se omogenizează totul bine, cam 3-4 minute.
3.Adăugăm apoi pe rând făina și începem să frământăm cu mâna până începe să se formeze un aluat ușor elastic și nelipicios.
4.Când are acest aspect, îl învelim într-o folie și îl dăm la rece pentru 20 de minute.

*Între timp, pregătim crema;
1.Punem într-o cratiță apa, zahărul coaja, zeama de lămâie, sarea și dăm totul la fiert.
2.Când începe să fiarbă,  adăugăm în ploaie grisul, nuca de cocos și amestecăm continuu până ne rezultă o budinca groasă.
3.Lăsăm să fiarbă bine la foc mic cam 8-10 minute, după care, tragem cratița de pe foc, adăugăm esența si margarina.
4.Amestecăm energic până aceasta este topită și bine încorporată în cremă.
5.O punem deoparte la temperat.

*Coacem foile;
1.Scoatem aluatul de la rece și îl împărțim în 4 părți.
2.Luăm câte o bucată și o întindem pe dosul tăvii pregătite anterior.
3.Dăm tava la cuptor pentru 3-5 minute, sau, până foaia este coaptă.
4.Cu un cuțit lung o desprindem de pe tavă și o lăsăm la temperat.
5.Coacem așa pe rând toate foile.

*Când am terminat de copt foile, asamblam prajitura;
1.Pe un blat de lemn, așezăm o foaie.
2.Întindem jumătate din cremă pe toată suprafața.
3.Deasupra așezăm o altă foaie peste care întindem dulceața amestecată cu nuca.
4.Urmează a treia foaie, peste care întindem crema rămasă.
5.Finalizăm cu ultima foaie și presăm ușor toată prajitura deasupra.
6.Dăm prajitura la rece până a doua zi, sau, măcar pentru 5-6 ore.
7.Servim prajitura cu rosii simplă, sau pudrată cu zahăr deasupra.
Poftă mare vă doresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...