duminică, 16 octombrie 2016

Tort ''Bucataria Coseli''


Ei  uite ca am reusit si eu sa duc la bun sfarsit provocarea Coseli care tare mult mi-a placut inca de cum am zarit-o.
Pentru ca cerintele au fost mai multe, m-am intors pe toate laturile si mi-am strofocat memoria intrebandu-ma ce desert sa fac ca sa le cuprinda pe toate.Asa ca, m-am hotarat sa fac un tort care: sa respecte tema data, sa fie original, autentic mie, sa aiba umor, sa fie creativ si nu in ultimul rand gustos.
Tortul reprezinta de fapt si partial, o zi din viata mea.O zi in care sunt foarte aglomerata, o zi in care fac prajituri, fac mancare, toate sunt invalmasite, sunt contracronometru si toate astea, cu copiii alaturi de mine.
Exact asa a fost weekend-ul in care am sarbatorit ziua fiului meu  :).
Pentru ca produsele Coseli pe care le-am folosit la pregatirea tortului trebuie sa apara in poza, am vrut sa le incorporez cumva in tot acest tablou al bucatariei si sa se potrivesca la fix.Cel mai bine le sta sub forma unor tablouri, iar sticlutele de esente tin locul unor scaune unde copii mei se bucura de rezultatul final al muncii mele.
La finalul acestui maraton culinar eu sunt franta, praf, varza de obosita dupa cum ma puteti vedea si in imagine:)), dar,  foarte multumita ca am reusit sa duc toata treaba la bun sfarsit.
V-am spus cate ceva despre aspectul tortului, am sa va spun cate ceva si despre gust.Am ales combinatia noastra preferata:ciocolata si zmeura...e nebunie de arome.
Reteta este mai mult decat perfecta cu un blat ciocolatos nemapomenit si bun, cu o crema pufoasa si intre straturi cu zmeura din abundenta.
Acum la final de activitate sunt mandra ca port coiful ala de bucatar pe cap, tare mult imi place cum a iesit tortuletul:) 
Sper sa va placa si voua pentru ca in minutele ce urmeaza va prezint cu mare drag ''Tortul Bucataria Coseli''!



Enjoy!
Ingrediente:
Blat:
-340 gr. unt
-85 gr. cacao neagra
-500 gr. zahar fin (sau chiar zahar praf)
-1 lingurita esenta de rom Coseli
-4 oua
-280 gr. faina
-1 lingurita praf de copt Coseli
-1/2 lingurita de sare
-250 gr. iaurt
Crema:
-500 gr. ciocolata Schogetten neagra
-450 ml. frisca
-1 lingura esenta de rom Coseli
Crema de budinca:
-1 budinca de capsuni Coseli
-400 ml. lapte
-3 linguri de zahar
-200 ml. frisca lichida
-1 lingura esenta de rom Coseli
Pentru umplut:
-500 gr. zmeura
Decor:
-pasta de zahar de diferite culori

Mod de preparare:
*Incepem mai intai sa pregatim crema de ciocolata deoarece trebuie sa stea la rece;
1.Intr-o cratita punem la topit frisca si ciocolata.Lasam la foc domol pana se topeste ciocolata, dar avem grija sa nu dea in fiert.
2.Cand este topita ciocolata, lasam sa se tempereze si apoi dam vasul la rece pentru 3 ore.
3.Dupa ce timpul de racire a trecut, scoatem crema si o mixam bine pana devine o spuma cremoasa.

*Acum pregatim blatul:
1.Incalzim cuptorul la treapta cea mai inalta.Tapetam cu hartie cerata o tava si o punem deoparte.
2.Intr-un bol punem untul, zaharul, esenta de vanilie si le mixam bine pana devin spuma, cam 5-8 minute.
3.Adaugam apoi pe rand ouale, batem bine pana se incorporeza fiecare si abia apoi il adaugam pe urmatorul.
4.Amestecam intr-un bol faina si praful de copt.
5.In alt bol omogenizam bine iaurtul si cacaua.
6.Adaugam ambele compozitii la spuma de unt alternandu-le; incepem cu ingredientele uscate si terminam tot cu cele uscate.Mixam pana cand toate sunt bine incorporate.
7.Impartim compozitia in doua (eu ca sa fiu sigura ca foile vor fi egale, am cantarit compozitia sa fie cat mai la fix) si apoi turnam o jumatate in tava pregatita anterior.
8.Dam tava la cuptor la foc iute pana este patrunsa.Facem testul scobitorii.Incercam sa urmarim blatul si sa nu il tinem prea mult la cuptor, se amareste.Cand este copt, scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca.Turnam si cea de-a doua jumatate si o dam la cuptor.

*Pregatim acum si crema de budinca:
1.Punem intr-o cratita laptele si pregatim budinca conform instructiunilor de pe plic.
2.Cand este gata o lasam sa se raceasca complet apoi o amestecam bine cu frisca batuta.
3.Adaugam la sfarsit esenta de rom, mai batem pana se incorporeaza si esenta dupa care punem vasul deoparte.

*Acum cand toate sunt pregatite, incepem sa asamblam tortul asa:
1.Taiem cele doua foi de blat in jumatate,dar pe lung.Ne vor rezulta 4 foi.
2.Impartim crema de ciocolata in doua parti si zmeura in trei parti.Crema de budinca ramane asa, va fi folosita doar intr-un singur strat.
3.Ungem prima foaie cu crema de ciocolata, apoi presaram zmeura deasupra.
4.Asezam ce-a de-a doua foaie si presam usor ca sa faca priza crema cu foaia.
5.Ungem acum un strat generos de crema de budinca, presaram zmeura si apoi asezam ce-a de-a treia foaie.La fel presam usor.
6.Ungem aceasta foaie cu crema de ciocolata si presaram ultima portie de zmeura.Punem deasupra ultima foaie si presam usor din nou.
7.Trebuie sa ne rezulte un tort lunguiet si dreptulghiular pe care il vom taia in jumatate, pe latime.Fiecare bucata o infoliem usor strans in folie alimentara si le dam la rece pentru 2 ore.
8.Cand timpul de racire a trecut, scoatem tortuletele, le imbracam in pasta de zahar alba, le punem pe un blat de lemn in forma de L una langa alta si apoi incepem sa decoram bucataria dupa placul fiecaruia cu diferite figurine de pasta de zahar.Eu am facut de la mixere, oale, legume, fructe ...pana la tablouri, perdelute, aragaz chiuveta, si multe alte  feluri, de fapt tot ce exista intr-o bucatarie si pe mine:)))

9.Atat a fost!Dam tortul la rece pana in momentul servirii cand veti savura un tort delicios.
Pofta mare va doresc si delectare placuta!!!

2 comentarii:

  1. Deci eu nu am cuvinte pentru asa ceva.
    Felicitari fata draga pentru toata munca ta.Ai un talent deosebit!
    Multi pupici iti trimit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult draga Claudia!
      Te pup si eu!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...