marți, 26 aprilie 2016

Pulpa de miel imbracata in crusta crocanta de verdeturi pregatita cu aparatul de marinat FoodSaver

Desi se consuma de obicei de sărbătorile Pascale, carnea de miel poate fi preparată mai des ca fel principal, fiind usoara si nutritiva.
Exista doua tipuri de carne de miel, deosebite în funcție de vârsta la care a fost sacrificat animalul si de felul alimentatiei sale: 
-miel de lapte ( cu varsta de 3-4 saptamani) , hrănit numai cu lapte; 
-miel sacrificat la 8-10 saptamani , care, pe langa lapte, primeste si alta hrană.
Culoarea rozalie spre albicioasa a cărnii indica tinerețea animalului si alimentația sa lactata, care ii conferă un gust deosebit.
Cu cat carnea este mai inchisa la culoare, cu atât vârsta animalului este mai mare.
Fie ea in orice forma, carnea de miel este delicioasa.
Pentru un plus de aroma, fragezire si pastrarea prospetimii carnea de miel poate fi marinată intr-un timp record cu ajutorul aparatului de vidat Food Saver si a caserolei pentru marinare rapida.
Marinarea constă in patrunderea in carne a gusturilor si mirosurile ierburile aromatice si ale condimentelor alese , precum si la fragezirea fibrelor acesteia.
După marinare lichidul poate fi folosit la gătit.
Si ca sa probez tot ce am spus mai sus, am marinat pulpa, am imbracat-o frumos de sarbatoare si am dat-o la cuptor.
Ce a iesit, este o nebunie!
Enjoy!

Ingrediente:
Pulpa de miel:
-1 pulpa de miel
Marinata pentru carnea de miel:
-1 lingurita de boia afumata
-1/2 linguriță fulgi de usturoi
-1 lingurița de oregano
-1/2 linguriță nucsoara măcinată
-1 lingurita de coriandru boabe
-1 lingurita sare roz
-1/2 lingurita piper boabe
-1 lingura de zahar
-2 foi de dafin
-5 căței de usturoi
-sucul de la doua lamai
-2 pahare de vin alb
-1 ceapă alba
-4 crengute de rozmarin
-2-3 crengute de cimbru
Crusta crocanta cu verdeturi:
-6 linguri de pesmet
-6 linguri de unt moale
-2 linguri de muștar Dijon
-6 linguri de pătrunjel tocat
-coditele verzi de la o legătură de ceapă verde
-frunzulitele de la 3 crengute de cimbru
-1 lingurita frunzulite de rozmarin
-2 linguri zeama de lămâie
-sare si piper
Garnitura din cus cus:
-1 pachet de cus cus(~200 gr.)
-1 ceapă alba
-100 gr. mazăre
-100 gr. pastai
-coaja de la o lămâie
-supa de legume
-1 legătură de patrunjel
-sare si piper proaspăt măcinat
-ulei de masline
Pentru copt:
-ulei de măsline
-1 căciulie de usturoi
-3 crengute de rozmarin
-2 cani de apa
-1 cana de vin
Salata:
-1 punga de amestec de salata
-2 bucati de lime
-sare roz
-piper proaspat macinat
-ulei de masline

Mod de preparare:
*Pentru inceput...
1.Spălăm si curatam de pielite pulpa de miel.
2.Crestam pulpa la suprafata in romburi cu un cutit bine ascutit.
3.Curatam ceapa si o tăiem în sferturi.
4.Usturoiul il curatam si il zdrobim usor cu lama cutitului.
*Separat intr-un castron pregătim marinata.
1.Punem toate ierburile uscate intr-un vas si le amestecăm.
2.Pudram suprafata pulpei de miel cu acest amestec de condimente si "masam" bine.Intoarcem carnea pe toate părțile in aceasta marinata ca sa fie impregnata peste tot de aromă.
3.Așezăm bucata de carne in caserola de marinare.
4.Punem langa pulpa de miel, ceapa si usturoiul, adăugăm sucul de lămâie, vinul, foile de dafin, crengutele de cimbru si de rozmarin.
5.Punem capacul la caserola, o vidam cu aparatul de vidat Food Saver si o dam la rece, atat cat ne permite timpul. Datorita marinarii cu ajutorul aparatului si caserolei Food Saver nu mai este nevoie sa lasam carnea la marinat pana a doua zi, pentru ca deja carnea este patrunsa de aroma in doar cateva minute.

*Cu putin timp inainte de a scoate caserola cu pulpa de miel de la rece, pregatim topping-ul crocant.
1.Punem pesmetul, untul, mustarul, patrunjelul tocat, ceapa, zeama de lamaie, frunzulitele de cimbru si rozmarin.
2.Condimentam cu sare, piper si amestecăm totul foarte bine.

*Pregatim pulpa de miel pentru coacere;
1.Scoatem pulpa din caserola, o scurgem bine de zeama, o asezam pe un blat de lemn si o îmbrăcăm cu topping-ul crocant pregatit anterior.
2.Presam compozitia bine peste tot si apoi așezăm pulpa intr-o tava pentru cuptor, nu foarte mare.
3.Adăugăm caciulia de usturoi tăiată în doua, crengutele de rozmarin, 2 doua căni de apa, putina sare si piper boabe.

3.Dăm tava la cuptorul încins.
4.Lăsăm la foc mai iute cam 30 de minute cat sa prinda putina culoare topping-ul, după aceea reducem focul la mediu.
5.Tinem tava la cuptor cam încă o ora, sau pana carnea este patrunsa si se desprinde de pe os.
6.Când pulpa de miel este aproape gata si bine rumenita, oprim focul.
7.O mai lăsăm la cald pana pregatim cus-cus-ul si salata.

*Pentru cus-cus procedăm asa:
1.Curățam ceapa si o tăiem cubulete mărunte.
2.O punem la călit intr-o tigaie inalta in care am pus putin ulei de masline.
3.Călim ceapa pana se înmoaie, apoi adăugăm cus-cus-ul.
4.Prăjim totul timp de 4-5 minute, adăugăm sare, piper, supa de legume, mazarea, păstaile rupte bucatele mai mici si acoperim tigaia cu un capac.
5.Lăsăm sa fiarbă la foc mic pana cus-cus-ul si legumele sunt bine pătrunse.
6.Cu 1 minut inainte de a lua tigaia de pe foc adăugăm verdeata tocata mărunt.
7.Amestecăm bine si punem din nou capacul păstrând la cald garnitura pana in momentul servirii.

*Pregatim salata:
1.Punem salata intr-un castron, o condimetam cu sare, zeama de lime, putin ulei de masline si piper proaspat macinat.

Pulpa de miel in crusta crocanta de verdeturi, alaturi de cus-cus si salata este gata sa fie servita!
Pofta mare va doresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...