joi, 26 septembrie 2013

Tort cu mousse de miere


 Un alt tort de exceptie pregatit dupa reteta doamnei  Laura Adamache.
Cand l-am vazut prima data mi-am zis....wauuu asta e divin,,ce sectiune misto are!!E musai sa il fac!Si uite ca asa, printre altele, i-a venit randul.Este vorba despre ''Tort cu mousse de miere'' o combinatie inedita care m-a fascinat de-a dreptul.
Multumesc doamna Laura!!

*Ingrediente – 2 foi Dacquoise (22 cm Ø)
-135 gr. albusuri
-45 gr. zahar tos
-240 gr. TPT
-o piscatura de sare
Mod de preparare~Dacquoise:
Ce inseamna TPT?Citez pe doamna Laura:''Termenul frantuzesc tant pour tant (TPT). TPT este un mix format din proportii egale de migdale si zahar. In reteta noastra avem nevoie de 240 g TPT, deci 120 g de migdale + 120 g zahar.''...interesant nu-i asa?
1.Intr-un bol punem albusurile si le mixam pana devin spumoase, dar nu foarte tepene.Adaugam zaharul si abia acum mixam pana obtinem o bezea ferma si sticloasa.
2.Intr-un robot maruntim  migdalele si zaharul pana capata aspectul unei faini.

3.Incorporam treptat TPT in compozitia de albusurile si cu un tel omogenizam usor toata compozitia.
4.O impartim apoi in doua parti si turnam fiecare parte intr-o tava pe fundul careia am pus cate un cerc decupat din hartie de copt.
5.Dam tava la cuptor, la foc mediu cam 20 de minute, sau pana foile Dacquoise devin aurii.Cand sunt gata le scoatem cu grija si le desprindem de pe hartia de copt.Le lasam sa se raceasca pe un gratar.

*Ingrediente – 1 foaie de biscuite crocant de migdale (22 cm Ø)
-60 gr. zahar
-30 gr. unt
-15 gr. faina
-30 gr. migdale fulgi
-1 lingurita mica apa
-1 gr. sare

Mod de preparare~Biscuite crocant de migdale
1.Amestecam intr-un castron untul cu zaharul, dar foarte putin numai pana se omogenizeaza.
2.Adaugam sarea dizolvata intr-o lingurita de apa, mai mixam putin, apoi adaugam faina si fulgii de migdale.Amestecam in continuare pana aluatul rezultat este cremos.
3.Turnam toata compozitia intr-o tava pe fundul careia am pus un cerc decupat din hartie de copt, nivelam usor cu un cutit si apoi dam tava la cuptor, la foc mediu pentru 15 minute.
4.Cand este gata, scoatem tava de la cuptor si lasam biscuitele sa se raceasca in tava.Abia cand este rece il scoatem si il dezlipim de pe hartie.Il punem deoparte pana la asamblarea tortului.

*Ingrediente – Piersici inabusite
-200 gr. pulpa de piersici
-40 gr. zahar
-20 gr. unt
Mod de preparare~Piersici inabusite
1.Taiem piersicile curate de pielita si samburi in cubulete.
2.Le punem intr-o craticioara, adaugam zaharul si mierea.
3.Asezam craticioara pe foc, o acoperim cu o folie de aluminiu si o lasam sa fiarba la foc mic pentru 15 minute scuturand de cratita din cand in cand.
4.Cand timpul a trecut, luam cratita de pe foc, o punem deoparte pana se raceste complet insa fara a indeparta folia de aluminiu.
5.Cand piersicile sunt reci, le scurgem printr-o sita si le punem deoparte pana in momentul in care asamblam tortul.

*Ingrediente – Jeleu de fructe de padure
-85 gr. fructe de padure proaspete/congelate
-30 gr. miere de salcam
-3 gr. gelatina
-12 ml. apa
-120 gr. fructe de padure (pentru pasat)
Mod de preparare – Jeleu de fructe de padure
1.Punem intr-un castronel la inmuiat gelatina in apa rece pentru 10 minute.
2.Pasam cu un mixer cele 120 gr. fructe de padure impreuna cu mierea.
3.Restul de 85 de gr. le taiem cubulete.
4.Turnam fructele pasate intr-o cratita, o punem pe aragaz si incalzim putin pasta de fructe, insa fara a le lasa sa fiarba.Cand pasta este calda, punem gelatina si amestecam pana se dizolva complet.Lasam apoi sa se tempereze.

*Ingrediente – Mousse de miere
-140 ml. lapte
-80 gr. miere de salcam
-40 gr. zahar
-35 g galbenus
-10 gr. faina
-13 gr. gelatina
-70 ml. apa
-400 ml. frisca lichida
*Mod de preparare ~Mousse de miere
1.Punem intr-un castronel foile de gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.
2.In alt castron punem galbenusurile, zaharul, mierea si le amestecam bine.
3.Adaugam apoi faina si mai amestecam pana este incorporata si ea.
4.Punem si laptele amestecat cu apa calduta si dam totul la foc mic pana compozitia incepe sa devina cremoasa.Avem grija sa nu fiarba.
5.Cand este gata, luam de pe foc, punem gelatina si amestecam pana la dizolvarea completa.Lasam sa se tempereze.
6.Cat timp se raceste crema, mixam bine, bine frisca lichida.
7.Incorporam apoi pe rand cate putina crema de miere si mixam in continuare pana obtinem o crema pufoasa.

*Ingrediente – Glazura de ciocolata alba
-250 gr. ciocolata alba
-200 gr. frisca lichida
-10 gr. gelatina
Mod de preparare~Glazura de ciocolata alba
1.Punem la inmuiat in putina apa rece gelatina.
2.Intr-o craticioara punem ciocolata cubulete, frisca lichida si o asezam pe aragaz, la foc mic.
3.Amestecam mereu pana se topeste ciocolata si avem grija sa nu dea in fiert.Cand toata compozitia este fluida si ciocolata topita, luam craticiara de pe foc, adaugam gelatina si amestecam bine pana este complet dizolvata.Lasam apoi glazura sa se tempereze.

*Ingrediente – Decor
-felii de piersici
-bomboane de ciocolata
-razatura de ciocolata alba si neagra
-foite de ciocolata alba si neagra
- fructe de padure, sau capsuni, sau afine...

Asamblare tort:
1.Imbracam forma in care copt torturile in folie de aluminiu.
2.Pe fund turnam un strat de 2 cm.de mousse de miere.Dam tava la congelator pentru 10 minute.
3.Dupa ce o scoatem, peste mousse-ul de miere turnam jeleul de fructe de padure.Dam din nou la rece pentru 10 minute.
4.Peste jeleu punem apoi o foaie dacquoise, alt strat de mousse de miere peste care presaram piersicile inabusite.Dam la rece pentru 5 minute.
5.Urmeaza alta foaie dacquoise, alt strat de mousse peste care de data aceasta punem cam 50 gr. fructe de padure bine scurse de apa.Dam din nou la rece pentru 10 minute.
6.La final, asezam biscuitele crocant de migdale.Dupa ce am terminat de asamblat tortul, il dam la rece pentru cel putin 3 ore.
7.Cand il scoatem, il rasturnam cu grija pe un gratar si il imbracam in ciocolata alba.Sub gratar punem o tava deoarece surplusul de ciocolata se va scurge in tava.
8.Dupa ce l-am imbracat pe toate partile, il luam cu grija de pe gratar , il asezam pe un platou si il dam la rece pentru 10 minute pana intareste glazura.


9.Cand il scoatem, il decoram cu felii de piersici, razatura de ciocolata alba si neagra, foite de ciocolata alba si neagra si fructe de padure.Dam tortul la rece pana in momentul servirii.
O deliciosenie in toata regula!
 Pofta buna!

31 de comentarii:

  1. Maaama, ce minunatie am gasit aici! Ti-a iesit bestial Angelica!! Mai ai cumva o felie ca vin la tine in vizita :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Offf Paula te serveam cu mare drag daca reuseam sa ne vedem la Castane!
      Ramane pe la anul, ok?
      Pupik!

      Ștergere
  2. Draga Angi, cu ocazia acestui concurs am intrat pt prima oara pe blogul tau. :) Imediat ce s-a afisat inscrierea ta pe site si am vazut cum ai realizat reteta asta, am spus ca nu mai e dreptate pe lumea asta daca nu castigi acest concurs. Felicitari din toata inima!!! Sa stii ca a fost prima mea alegere sa fac acest tort dar mi-a fost frica de esec si mi s-a parut prea costisitoare pt buzunarul meu. Eu am participat cu prajitura straturi de ciocolata si matcha si alta reteta potrivita folosirii oalei, tochitura. Culmea ca eu sunt mai mandra de prajitura dar a fost mai bine punctata tochitura. Abia am infiintat blogul, mai am de afisat vreo 30 de retete dar te astept cu drag pe acolo cand ai tu timp si te lasa bebelul cel scump. Ma gasesti in concurs la Didi "dulce.iute.sarat". Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Didi bine te-am gasit!!!
      Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului meu, dar am avut niste zile super mega pline.Am avut petrecere in familie,a fost ziua fiului meu,a fost la noi Sarbatoarea Castanelor si am avut musafiri, am gatit non stop si m-am distrat non stop:)))Este cam singurul meu weekend din an cand nu am timp de altceva.
      Vreau sa iti multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru apreciere, ma bucur tare mult .Am ales acest tort pentru ca m-a provocat parca cumva sectiunea aia asa de misto.Cand l-a postat doamna Laura mi-am zis ca musai sa il fac candva.Cand am citit reteta am vazut ca trebuie si timp mai mult si sa am mai multe ingrediente la indemana ,asa ca, am tot amanat pana am vazut concursul si mi-am spus ca acum este momentul sa il fac.Tare mult imi place cum a iesit.
      Deci, este super gustos si aroma aia noua pentru noi,este grozava,mousse-ul de miere magnific.Incurajez cu drag pe oricine vrea sa il pregateasca sa o faca, pentru ca se merita.
      Casuta ta este foarte frumoasa si primitoare.Sa ai mult spor la treaba si nu te necaji, vei reusi sa pui si restul retetelor....toate la timpul lor.Praji cu matcha m-a cucerit ,iar la o portie de tochitura sa ma inviti si pe mine candva ca arata muuuult prea apetisanta.
      Scuze din nou pentru intarziere!Pana termin de cules recoltele va mai fi haos pe la mine,dar ne mai auzim noi!
      Te pup si te mai astept cu drag pe la mine.

      Ștergere
  3. Cat de bine arata, un deliciu,si eu stau cu gandul la reteta ,dar nu am cantar din ala performnt am din ala clasic ,oricum gandul meu a ramas la reteta poate o sa il fac,si eu cu o ocazie speciala,oricum e divin.o zi frumoasa sa ai,a mai am o intrebare e complicat de facut?Gabriela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Gabriela!
      Ma bucur ca iti place tortul:)
      Tortul asta la prima vedere pare ceva super complicat,dar, daca citesti reteta din cap in coada de vreo trei ori si iti faci in minte o imagine a ceea ce trebuie sa faci mai intai, atunci nu este greu deloc.Dureaza putin ce-i drept pana stau mai toate sa se raceasca ,dar se merita.Este chiar foarte delicios.
      Dar Gabriela, pentru a-l face ar fi bine sa ai un cantar electric,este mai precis asa.Merita sa investesti in unul,iti va fi de folos de multe ori in bucatarie,crede-ma!
      Multumesc pentru vizita si te mai astept cu mare drag!
      Pupik!!!

      Ștergere
  4. Un tort deosebit, ti-a iesit perfect! Felicitari pentru premiul Delimano!..il meriti pe deplin.Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deyu bine ai venit!
      Iti multumesc frumos pentru apreciere!
      Te mai astept cu mare drag pe la mine!

      Ștergere
  5. Am mai venit in vizita pe la tine dar vad ca nu validezi comentariile sau poate n-ai primit... Te felicitam cu multa caldura :D si zisesem ca "daca te lasa bebelul" dar era poza Oanei de la avatar cu bebel :))))) ... scuze, am facut o asociere gresita in minte. Bravo inca o data!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Didi intru azi mai spre seara sa vorbim.Scuze, dar zilele astea am fost praf cu timpul!Multumesc pentru intelegere!
      Pup!

      Ștergere
    2. nu...nu e nici o graba, e minunat sa fii ocupat, sa ai de munca :) ; ... n-am nimic de zis in plus; toate cele bune! :)

      Ștergere
    3. Didi am si io doi bebei,dar sunt mai mari:)))),doi baieti!
      Comentariile le-am primit,de fiecare data ,dar nu am avut cand sa le dau drumul.Acum m-am mai eliberat de treburi si sunt prin zona!
      Multumesc din nou!Pupik!

      Ștergere
  6. Waw!!!! Waw.. si-atat! :) M-ai lasat muta si pofticioasa rau!!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce culori frumoase are tortul tau !!! <3

    RăspundețiȘtergere
  8. Bine Angelica o sa iti ascult sfatul si o sa imi iau cantar electronic! Gabriela.o zi frumoasa .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela buna alegere ai facut!sa ai spor la bucatarit!
      Te pup!

      Ștergere
  9. Nu am cantar, ca idee cate oua ai folosit? Stiu ca unele is mai mari altele mai mici...dar cu aproximatie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Nico si bine ai venit pe blogul meu!
      Eu am folosit 4 oua, nici mari, nici mici, asa cum s-au nimerit.
      Daca mai vrei sa ma intrebi ceva sunt aici si iti raspund cu mare drag.
      Inca ceva, iti recomand, daca poti sa investesti intr-un cantar de bucatarie electronic.Nu sunt foarte scumpe si tare bune sunt, mereu il ai la indemana, este tare util.
      Multumesc pentru vizita si te mai astept cu mare drag!Cele bune!

      Ștergere
    2. ce rapida ai fost multumesc. cred ca o sa-mi cumpar,m-ai convins

      Ștergere
    3. Cu mare drag Nico!!!
      Te pup si te mai astept pe la mine:)

      Ștergere
  10. Ce frumusel e ! Si cate arome ! Pe gustul meu !

    RăspundețiȘtergere
  11. Angie, m-am hotarat sa fac pt dminica acest tort, tot e ziua mea. Dar am o mare frica in ceea ce priveste gelatina: nu-mi-a reusit pana acum deloc orice reteta ce avea gelatina: ba nu se incheaga,ba mi-a rammas ca grisul. Please care e secretul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nicoooo, iti spun de pe acum ''La multi ani''!!!!!!!!
      Deci, intradevar la acest tort e cam dificila treaba cu gelatina si in general de asemenea.
      Aici, la crema mai ales, trebuie sa urmaresti tot timpul sa nu se inchege prea tare, doar sa fie temperata, adica sa nu fie calda, putin mai rece, dar in acelasi timp fluida, altfel, vorba ta, se face ca grisul.
      Din punctul meu de vedere sa se faca ca grisul nu ar fi ceva grav.De fiecare data cand ti se face ca grisul, incearca sa o repui pe baie de abur in apa fierbinte cat sa se topeasca putin si sa devina fluida din nou.Amesteci din cand in cand pana este topita, dar sub nicio forma sa nu dea in fiert,fierberea distruge gelatina.
      Daca nu se incheaga, inseamna ca ori a apucat sa fiarba cumva, ori ai pus prea mult lichid...parerea mea.
      Deci Nico, per total:
      -pune gelatina la inmuiat intr-o cantitate mai mica de apa 3o ml. de ex.Ea oricum se va dizolva cand o pui la foc, nu pune lichid cat scrie pe plic e mult pentru cremele astea.
      -ai mare grija sa nu se intareasca de tot mousse-ul de miere, jeleul de fructe si glazura de ciocolata.Le lasi pana sunt temperate (au trecut de faza cu fierbinte...cald) si amesteci din cand in cand sa nu faca cocoloase.
      Atat, si sigur iti va iesi:)
      Eu azi plec la tara, sper sa reusesc sa mai intru diseara cand ma intorc daca mai vrei sa ma intrebi ceva.
      Iti doresc mult spor!
      Esti o forta, sigur iti va reusi!
      Pup cu drag!

      Ștergere
  12. Multumesc, mi-a reusit.Imi place mai mult gelatina foi ca gelatina granule. Am mai pus in plus un blat Dacquise si o crema de vanilie sa fie mai inalt, sa se sature toti :) A fost ok, merci!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...