sâmbătă, 14 noiembrie 2015

Masa de toamna pentru Lasatul Secului, pregatita cu conserve Sun Food


Ei, uite ca aproape a mai trecut aproape un an și Crăciunul este aproape.
Azi, sâmbătă, 14 noiembrie, este Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului.
Din rânduielile bisericești aflăm că Lăsatul Secului este în seara de 14 noiembrie, însă, dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se ţine cu o zi înainte.
Postul Crăciunului durează 40 de zile și îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos, pe data de 24 decembrie.
Pentru ca sărbătoarea de Lăsatul Secului este o zi de sărbătoare, acesta este un prilej al gazdelor ca să împodobească masa cu cele mai bune bucate prin care să cinstească în casa lor, după datina străbună, sărbătoarea din ajunul Începutului de Post.
Gazda trebuie să știe ce preferințe alimentare au musafirii, iar aceștia să fie serviți cu bucatele preferate. De aceea, fiecare invitat se poate răsfăța din belșug cu cele mai gustoase preparate culinare pe care le adoră în zilele de sărbătoare.
În multe comunități din Ardeal credincioșii spun: "Noi, sărbătorile le ţinem, pentru că şi ele pe noi ne ţin”.


Aceast eveniment il sarbatorim acum, toamna.
Toamna este un anotimp perfect unic și de neegalat.
Si pentru ca la mine a fost o zi superba pentru a sărbătorii masa de Lăsatul Secului de Crăciun, m-am pus pe treabă.
La tara, in aer liber, în mijlocul unui peisaj superb ca desprins din poveste am întins masa pe care am incarcat-o cu bunătăți pregătite cu mare drag pentru familia mea dar și pentru voi.
Dedic această masa și lui Sun Food deoarece am folosit la mai toate preparatele conservele lor.
Am început masa cu un antreu absolut deosebit și anume "verine cu legume, piept de pui și oua de prepelița"....sau mai pe scurt:''salata la borcan''.

O alta "salata de fasole alba cu porumb si sfecla roșie" ne-a mai încântat papilele gustative la început de masa.

Apoi am pregătit o "ciorba de vițel cu găluște și naut".

La fel de baza am servit o generoasa ''caserola cu pulpe de pui și conserve Sun Food".

Apoi desertul a fost unul deosebit:"Tort cu mac și cremă de ananas, insiropat cu esenta de portocale"....o combinație care mi-a dat emotii, dar care s-a dovedit a fi mai mult decât perfectă.

Au mai tronat pe masa noastră nelipsitele deserturi de toamna:"mere în zahar ars" 

și "bulgari din popcorn cu caramel".

''Nectarul de piersici'' este băutura care a acompaniat toate aceste delicatese. 

Pâinea nu a fost una simpla, ci una pregătită de mine tocmai în cutiile de la conservele Sun Food.
''Painea la cutie'' a ieșit absolut grozavă și foarte aspectuoasa.

Decorul nu putea fi altul decât unul de toamna cu dovleci, porumb, frunze aurii, ruginii și incantatoarele flori ale toamnei, toate scăldate sub culoarea unica și perfecta a soarelui de toamna.

A fost o zi superba cu mâncăruri delicioase, o zi în care ne-am simțit extrem de bine.
De acum frigul și iarna pot sa vina căci în cămară la loc de cinste stau conservele Sun Food cu care pot pregăti oricând mancaruri delicioase cu gust mereu proaspat.
Pe lângă ciupercile tăiate Sun Food, porumbul dulce, roșiile cuburi, fasolea alba, nautul și ananasul pe care le-am folosit la pregatirea acestor delicatese, mai găsiți multe alte conserve pe site-ul www.sunfood.ro , sau pe pagina lor de facebook.
Mai jos aveti reteta pentru preparatul ''caserola cu pulpe de pui si conserve Sun Food''.
Celelalte reteta le voi posta in zilele ce urmeaza.
Va doresc mult spor la pregătit bucate alese pentru masa de Lăsatul Secului de Crăciun.
Pofta  si spor mare tuturor!

Caserolă cu pulpe de pui și legume Sun Food 
Ingrediente:
-15 pulpe inferioare de pui mai micute
-2 cepe..una alba, una roșie
-2 ardei...unul verde, unul rosu
-1 mana de morcovi mici
-1 gogoșar rosu tocat marunt
-3 căței de usturoi
-1 conserva de roșii tăiate Sun Food
-1 conserva de naut Sun Food          
-1/2 conserva de porumb dulce Sun Food
-1 borcan de ciuperci Sun Food
-1 linguriță de chimin măcinat
-1/2 linguriță de coriandru uscat
-2 linguri zeama de lămâie
-1 legatura de pătrunjel
-3-4 crenguțe de cimbru
-2 frunze de dafin
-200 ml. smântână
-50 ml. lapte
-1 lingura de faina        
-1 pahar de vin alb
-1 linguriță boia afumata
-sare si piper
-ulei

Mod de preparare:
1.Curatam ceapa de coaja si o taiem fideluta.
2.Morcovii îi curățăm de coaja și îi punem la undat intr-o cratiță cu apa și sare pana sunt aproape pătrunși.
3.Într-o tava prăjim ardeii intregi pana pielița este neagra și se poate curata bine.Îi scoatem intr-un castronel, il acoperim și îi lăsăm să stea puțin ca sa se înmoaie.Ii curatam de pielita si apoi ii punem deoparte.
Nota:Procedeul este identic cu cel pentru ardeii copți. Facem acest pas pentru ca ardeii vor fi mai gustoși și aromați.
4.Intr-un castron punem pulpele bine spălate și curățate.
5.Le condimentam bine cu sare, piper și boia afumata.Turnam puțin ulei și amestecăm totul foarte bine pana amestecul de condimente îmbracă peste tot pulpele.Le lăsăm să stea la marinat pentru cel puțin o ora.
6.Dupa acest timp punem intr-o tava încăpătoare uleiul și asezam pulpele condimentate.
7.Le lăsăm la prăjit la foc mic întorcandu-le pe toate părțile pana sunt bine rumenite și formează o crusta aurie.
8.Cu un clește de bucatarie le scoatem și le asezam într-o tavă pe care o acoperim cu folie de aluminiu.Le punem deoparte.
9.Într-o alta tava încăpătoare punem ulei cat sa acopere fundul.Adaugam ceapa fideluta si o punem la prăjit pana este bine rumenita.
10.Adăugăm apoi ciupercile Sun Food, gogosarul tocat si bine scurs de zeama, ardeii copti taiati fasii mari, 1 catel de usturoi, frunzele de dafin, chiminul, coriandrul si crengutele de cimbru.
11.Dam tava din nou la foc pana amestecul este bine rumenit si scade lichidul care s-a format.

12.Turnam conserva de roșii Sun Food, punem morcovii, condimentam bine cu sare și piper și mai punem tava la foc mediu cam 10 minute.

13.După acest timp adăugăm năutul scurs din conserva, porumbul, vinul, zeama de lămâie și dam din nou tava la foc lejer pentru 10-15 minute pana aromele se combina și lichidul scade.

14.Asezam pulpele deasupra legumelor.Adăugăm peste ele smântâna amestecata lapte, faina si usturoiul ras.

15.Scuturam bine tava ca liezonul sa se prelinga peste tot si apoi dam tava la cuptor pentru 10 minute.In tot acest timp amestecam, sau scuturam tava din când în când sa nu se prindă de fund.
16.Dupa ce toata caserola s-a rumenit si s-a format un sos grosut absolut minunat, pudram deasupra cu patrunjel tocat si pregatim caserola pentru servit alaturi de orez fiert si salata de gradina.
Pofta mare tuturor!

Inca cateva note despre acest post am sa va scriu mai jos;
  • Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.
  • În schimb, în zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin decât dacă se sărbătoreşte vreun sfânt mare menţionat în calendar cu cruce roşie.
  • Ultima zi a Postului Naşterii Domnului 24 decembrie, numită ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: nu se mănâncă nimic până după-amiaza, iar în alte zone, se mănâncă doar la răsăritul Luceafărului de seară, care aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Domnului.
  • Alături de faptele bune, de rugăciune, de smerenie, postul este un mijloc pentru dobândirea virtuţilor. El este desăvârşit atunci când abţinerea de la mâncărurile de dulce este unită cu efortul spre virtute şi progres spiritual. Indiferent de ziua în care pică prima zi a Crăciunului se mănâncă de dulce.
  • Trebuie să reținem că rostul postului este îndreptarea duhovnicească, nu regimul alimentar, care rămâne doar un instrument ajutător pentru domolirea poftelor și pornirilor trupești. În zadar vom ține post, dacă vom continua să fim cuprinși de mânie, ură, invidie, lăcomie, grăire în deșert, etc.

2 comentarii:

  1. Suflet cald, om ”bogat”, esti o comoara!
    Fiecare postare a ta ma bucura, imi incinta inima si imi aduce zimbetul pe chip.
    Iti multumesc pentru asta si fa-mi onoarea de a ma considera un prieten sincer.
    Din nou, A D M I R A B I L!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum am mai spus "Fara cuvinte" sunt la postarile tale.
    Am mai trecut pe la aceasta postare,dar acum am venit sa observ "amanuntul" de care ziceai.
    Pupici fata draga si talentata.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...