vineri, 18 octombrie 2013

Tort de ciocolata cu portocale~Chocolate orange cream cake

O noua provocare, de data aceasta din partea Good Food.
A aparut in aceasta luna revista Good Food cu o coperta spectaculoasa...sau mai bine spus, cu un tort spectaculos pe coperta:)
Neaparat mi-am dorit sa-l fac, nu stiu de ce, dar ma tenteaza tare mult dulciurile astea asa mai...nu stiu cum, mai iesite din tipar sa le zic asa;)
De fapt, tortu' asta-i nu-i complicat tare daca citesti cu atentie reteta de vreo 2-3 ori, mai complicata a fost sedinta foto, caci m-am cam chinuit sa rulez si sa fotografiez in acelasi timp, dar dragi mei, m-am descurcat tare bine.Si s-a meritat!!!Stiti de ce?
Pentru ca, in afara de gustul deosebit, blaturile aerate si fine, in afara de glazura de portocale subtila, dar in acelasi timp stridenta, acest tort are o surpriza uriasa si anume: un impact vizual care ta va lasa... wauuu:)
Deci dragii mei, cand va pregatiti sa taiati prima felie din acest tort de ciocolata cu portocale, este musai, dar musai sa aveti la indemana un aparat foto cu care sa imortalizati sectiunea care este de-a dreptul incredibila.
Multumesc Good Food pentru reteta!
Am sa o inscriu si la concursul in care ne provoaca sa pregatim acest tort.
Sper sa va placa, caci noua ne-a placut la nebunie!
Haideti, curaj dragilor, pregatiti tortul cu ciocolata si portocala, merita garantat merita!!!
Enjoy si mult spor!


Ingrediente:
Pentru blatul de ciocolata (ingredientele X 4 portii)
-40 gr. unt
-3 oua mari
-75 ml. lapte
-1/2 lingurita esenta de vanilie
-30 gr. faina
-30 gr. cacao
-75 gr. zahar
 Pentru blatul cu portocale (ingredientele X 3 portii)
-40 gr.unt
-3 oua
-coaja rasa si sucul de la o portocala
-1-2 linguri de lapte daca este nevoie
-112 lingurita esenta de vanilie
-80 gr faina
-75 gr.zahar
Pentru glazura de portocale:
-350 gr. unt fara sare, la temperatura camerei
-600 gr. zahar pudra dat prin sita
-coaja rasa si zeama de la 2 portocale
Pentru glazura de ciocolata:
-100 gr.unt
-200 gr.zahar pudra
-100 gr. cacao
-100 gr. ciocolata neagra
-200 ml.smantana pentru frisca
-1 lingurita esenta de vanilie

Mod de preparare:
1.Pornim cuptorul la treapta medie (180 grade).
2.Incepem prin a ne pregati ingredientele.Trebuie sa avem la indemana toate ingredintele pentru blatul de ciocolata inmultite cu 4, deoarece vom avea de pregati 3 foi de blat de ciocolata dreptunghiulare cu dimensiunea de 21 X 31 cm.si 2 foi de blat rotunde, cu diametrul de 20 cm.

*Ne apucam de treaba, pregatim blaturile de ciocolata;
1.Tapetam fundul tavii dreptunghiulare(21 x 31 cm.) cu hartie de copt si ungem marginile cu putin ulei.
2.Punem untul intr-o craticioara la foc mic sa se topeasca, dar sa nu se infierbante.
3.Intr-un castron punem galbenusurile de ou, laptele, esenta de vanilie si le batem usor cu un tel.

4.In alt castron punem faina si cacaua.Le amestecam sa se omogenizeze.

5.Incorporam in untul topit amestecul de faina si cacao si amestecam bine pana ne rezulta o pasta.
6.Treptat adaugam compozitia cu galbenusuri si amestecam bine cu un tel.
7.Seaparat intr-un castron mixam spuma, albusurile de oua.Cand spuma este tare, adaugam zaharul si mai mixam pana acesta este topit, spuma este teapa si stralucitoare .

8.Punem o lingura mare de bezea in compozitia de ciocolata si amestecam usor, va incepe sa fie mai aerata.Treptat incorporam si restul bezelei de ou la fel omgenizand lejer cu un tel.

9.Turnam amestecul rezultat in tava pregatita anterior si il nivelam cu o spatula.Dam tava la cuptor pentru 12 minute.
10.Cand o scoatem, rasturnam foaia de blat pe o hartie de copt pudrata cu putin zahar praf, indepartam hartia de copt de pe fundul blatului si o acoperim cu un prosop de bucatarie.
11.Repetam aceleasi operatiuni pentru inca 2 foi de blat dreptunghiulare.
12.Apoi, mai pregatim inca o portie, a patra.De data aceasta vom imparti aluatul in doua.Fiecare portie o punem in cate o tava rotunda cu diametrul de 20 cm.
13.Le coacem pentru 10 minute, apoi scoatem blaturile, le indepartam foile de copt , le acoperim cu un prosop si le lasam sa se raceasca complet.

*Ne pregatim acum pentru blaturile cu portocala;
1.La fel ca si la blaturile de ciocolata mai intai ne pregatim ingredientele, dar de data aceasta inmultite cu 3.Vom face 3 foi de blat cu portocale dreptunghiulare.
2.Metoda de preparare este indentica cu cea de la blaturile de ciocolata, cu diferenta ca, in loc de lapte vom punem zeama de portocala.Daca, dupa ce am stors portocala nu ne rezulta suficient suc, completam pana la gramajul precizat, cu lapte.

3.Cand sunt gata toate blaturile, atat cele de ciocolata cat si cele de portocale, le punem deoparte si le lasam sa se raceasa complet.

*Noi intre timp vom pregati glazura de portocale;
1.Punem untul, zaharul praf, intr-un castron si mixam bine pana devine spumos. 
2.Adaugam  coaja de portocale, zeama si amestecam energic, cu mare grija insa sa nu amestecam prea mult riscam sa se taie compozitia.Trebuie sa mixam doar atat cat zeama si coaja sa fie bine incorporate in unt.

*Pregatim acum si glazura de ciocolata;
1.Punem toate ingredientele intr-un bol mai incapator si le asezam pe baie de abur.
2.Amestecam din cand in cand cu un tel pana compozitia devina fina si lucioasa.

*Acum incepem la asamblarea tortului:
1.Intindem toate foile de blat pregatite, pe masa de lucru.
2.Taiem marginile la fiecare foaie de blat in parte, deoarece in acest fel vom obtine la final un aspect mai ingrijit al tortului.
3.Luam apoi o rigla si masuram foaia pe latime.O impartim in exact doua, va veni cam 7-8 cm. pentru fiecare bucata.
4.La fel procedam cu toate foile dreptunghiulare, indiferent de culoare.

5.Cand le-am terminat de taiat, punem glazura de portocale intinsa intr-un strat subtire pe fiecare foaie.
6.Dupa ce am terminat de uns toate foile, incepem sa rulam tortul.
*Procedam asa:
1.Incepem cu o fasie de ciocolata deasupra careia, la o distanta cam de 2.5 cm. (pe lungime) de margine, asezam o fasie de blat cu portocale;deci sa nu fie foile asezate cap la cap.
2.Incepem sa rulam pornind de la capatul unde fasiile sunt asezate la diferenta mentionata.

3.Rulam si continuam sa adaugam fasii de blat in continuarea blatul care se termina, dar, sa nu uitam sa respectam culoarea;negru la nregu; galben la galben.

4.Putem proceda in doua feluri: fie rulam ca si cand am invarti o roata, fie rulam asezat pe o parte.

5.Cand terminam de adaugat toate fasiile de blat ar trebui sa ne rezulte o rulada care are cam 20 cm.diametru.
6.Dupa ce rulada este gata, cu un cutit bine ascutit taiem partile de inchidere ale fasiilor, pentru a ne rezulta o forma rotunda, egala.
7.Ungem rulada uriasa obtinuta cu glazura de portocale si lipim deasupra un blat rotund.
8.Intoarcem rulada pe un platou suport, ungem noua suprafata cu glazura, apoi punem si cel de-al doilea blat rotund.

9.Cand tortul este gata asamblat, turnam deasupra glazura de ciocolata.
10.O intindem cu un cutit cu lama lata, inclusiv pe margini.Glazura va fi stralucitoare si va da tortului un aspect minunat.
Gata!Atat a fost!Dam tortul la rece pana in momentul servirii.
Pofta mare va doresc!

25 de comentarii:

  1. Eu sunt abonata la Good food Uk, si primes revistele tot timpul cu o lunã inainte. Am vãzut tortul dar inca nu am avut curajul sa il fac, aratã senzational! felicitãri

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ramona curaj!!!!Este magnific!
      Spor sa ai daca te hotarasti sa-l faci, merita!
      Pup cu drag!

      Ștergere
  2. O minunatie de tort ! Tare bun si aromat trebuie sa fie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea este si bun si aromat!Garantez pentru asta:)
      Pup!

      Ștergere
  3. arata de milioane! Acum stiu care e urmatorul tort pe care il fac :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Brindusa isi merita tot timpul...si banii,este delicios!
      Pup si multumesc pentru vizita!

      Ștergere
  4. Tortul cred ca-i tare bun, iar prezentarea este superba!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este tare bun Simona, perfect echilibrat!
      Multumesc pentru aprecieri!
      Te pup cu drag!

      Ștergere
  5. arata PERFECT nu as putea spune mai mult, pozele spun tot.....maxime felicitari!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Alice pentru aprecieri!
      Te mai astept cu drag pe la mine:)
      Pup!

      Ștergere
  6. Felicitari! Fotografiile la fel de spectaculoase ca si tortul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos si bine ai venit pe blogul meu!
      Te mai astept cu drag!

      Ștergere
  7. Arata demential! Mai fain ca cel de pe coperta!
    Felicitari draga mea! :*

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari pentru stradania ta!!! A meritat efortul caci este minunat!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari pt acest tort minunat!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Minunat a iesit, mai ceva ca in revista! Te pup

    RăspundețiȘtergere
  11. NU ma las pina nu-l incerc!Cred ca a fost delicios,cunosc aceasta revista ,are numai idei de calitate!Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  12. impecabila executie, poze si ... cu totul. bravo! succes, sper sa castigi :) .... tu vad ca trebuie sa ai o motivatie ca sa dai tot ce poti din tine ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Arata minunat tortul tau, mai aveam putin si muscam din monitor ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. Minunat tort!
    Iti doresc un An Nu fericit si sanatos!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...