duminică, 9 decembrie 2012

Tort cu nuca,ciocolata si cafea


Ingrediente:
Blat:
-170 gr.unt
-40 gr.cacao neagra( cu continut mare de grasime 22%-de la Dr.Oetker)
-250 gr.zahar praf
-1/2 lingurita esenta de cafea
-2 oua
-140 gr. faina
-1/2 lingurita bicarbonat
-1/4 lingurita de sare
-125 gr.iaurt (eu am folosit Danone Cremosso si e cel mai super)
-100 gr.nuci prajte si apoi date prin blender
Crema:
-400 gr.ciocolata Schogetten cu cappucinno
-350 ml.frisca
Sirop:
-100 ml.cafea expresso indulcita
-3 linguri lichior de nuci
Decor:
-200 gr.zahar 
-100 gr.nuci intregi
Optional;cafea ness si boabe de cafea

Mod de preparare:
Blat:
1.Intr-un bol punem untul ,zaharul ,esenta si le mixam bine pana devin spuma ,cam 5-8 minute.
2.Adaugam apoi pe rand ouale,mixam bine pana se incorporeza fiecare ou si abia apoi il adaugam pe urmatorul.
3.Amestecam intr-un bol faina,nucile pisate si bicarbonatul .
4.In alt bol omogenizam bine iaurtul si cacaua pana devine totul ca si o pasta.
5.Adaugam ambele compozitii (faina si cacaua) la spuma de unt alternandu-le; incepem cu ingredientele 6.uscate si terminam tot cu cele uscate.Mixam usor pana cand toate sunt bine incorporate.
7.Turnam compozitia in tava unsa cu unt si o dam la cuptor la foc iute,apoi moderat ,pana blatul este patruns.Facem testul scobitorii.Incercam sa urmarim blatul si sa nu il tinem prea mult la cuptor(se amareste).Cand este copt,scoatem blatul din tava si il punem pe un fund de lemn sa se raceasca.

Crema:
1.Intr-o cratita punem la topit frisca si ciocolata.Lasam la foc domol pana se topeste ciocolata ,dar avem grija sa nu dea in fiert.
2.Cand este topita ciocolata,lasam sa se tempereze si apoi dam vasul la rece pentru 2-3 ore.
3.Dupa acest timp o batem cu mixerul pana devine o spuma cremoasa.
4.Adaugam cafeaua si omogenizam bine.
Decor:
1.Punem intr-o craticioara la caramelizat zaharul si cand zaharul s-a topit si are o culoare aurie adaugam nucile si boabele de cafea cine doreste.
2.Cu o lingura,cat caramelul este cald punem gramajoare pe o hartie cerata.Le lasam sa se intareasca.
Ansamblare:
Insiropam blatul cu siropul de cafea si nuca,ungem deasupra cream si apoi de jur imprejur punem placutele de nuca cu caramel.Cine doreste poate pudra suprafata de deasupra cu cafea ness si presara cateva boabe de cafea.
Pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...