duminică, 9 decembrie 2012

Tarta cu cafea,ciocolata si caramel sarat


Ingrediente:
Aluat:
-250 gr. faina
-30 gr migdale macinate
-150 gr. unt
-80 gr. de zahar
-1 ou
-1 praf de sare
-1 varf de cutit vanilie pudra
-1 lingura cafea naturala
Caramelul sarat:
-70 gr. de zahar
-70 gr de smantana
-o lingurita de unt
-un varf de cutit de sare
Crema de ciocolata:
-500 ml. smantana pentru frisca
-450 gr. de ciocolata neagra
-3 linguri de cafea ness
-100 gr.cafea boabe
Frisca:
-300 ml. smantana rece(minimum 35% grăsime)
-2 linguri cu varf de zahar
Decor opţional:
-cafea ness pentru a presara pe deasupra
-boabe de cafea

Mod de preparare:
Aluat:
1.Amestecam untul foarte rece taiat in cubulete cu restul ingredientelor pana formam un aluat de consistenta potrivita.Dam aluatului forma unei mingi,pe care o invelim in folie de plastic si o punem la frigider pentru o jumatate de ora.
2.Intre timp, pregatim o forma rotunda cu diametru de 26-28 de cm.,o ungem cu unt si ii punem la baza o foaie de hartie de copt.
3.Scoatem aluatul de la rece si il intindem intre doua bucati de hartie de copt.
4.Rulam aluatul pe merdenea si il asezam in tava.Il presam si il nivelam usor cu mainile,dupa care punem tava in frigider pentru 30 de minute.
5.Dupa 30 de minute incalzim cuptorul la 180 de grade.
6.Scoatem tarta de la rece si ii intepam baza cu o furculita din loc in loc si punem apoi o hartie cerata.Deasupra hartiei punem fasole(orez sau macaroane)astfel aluatul nu va creste in cuptor si nu isi va pierde forma.Dam tava la cuptor pentru 25 de minute,sau pana marginile sunt prajite.
7.Scoatem tava,indepartam hartia cu greutatea si o mai dam la cuptor pentru 5 minute,dupa care o scoatem si o lasam sa se racesca complet.

Sosul de caramel sarat:
1.Punem zaharul intr-o cratita la foc mediu cam 2-3 minute.Amestecam din cand in cand.
2.Cand vom avea un caramel auriu,luam vasul de pe foc si adaugam imediat untul,sarea si smantana.Amestecam in mod constant pana ne rezulta un sos neted(atentie pentru ca atunci cand vom adauga smantana şi untul,amestecul va face bule si va scoate aburi).
3.Lasam sa se raceasca putin caramelul inainte de a-l turna pe baza de tartei.Putem chiar sa il punem pentru putin timp la frigider.

Crema de ciocolata:
1.Punem intr-o cratita la foc mic smantana si boabele de cafea.
2.Separat intr-un castronel punem pe baie de abur ciocolata rupta bucatele marunte.O lasam la topit pana aceasta este fluida si topita complet.
3.Cand smantana este fierbinte si incepe sa faca bule mici pe margine, luam cratita de pe foc si strecuram tot lichidul de boabele de cafea.
4.Adaugam apoi cafeaua ness, ciocolata si cu un tel amestecam foarte usor cateva minute pana ne rezulta o crema potrivit de groasa.
5.Cand crema de ciocolata s-a temperat putin, o turnam in crusta de tarta, scuturam usor pentru a se aseza cat mai bine si o dam la rece peste noapte.

Frisca o batem doar a doua zi cand vom servi tarta.Pentru a face acest lucru, batem cu telul de sarma smantana(foarte rece),cu zaharul, pana ajunge la consistenţa dorita(atentie exista riscul să devina unt).
Puneti crema intr-un pos cu sprit si uniformizati pe toata suprafata tartei.Cu un cutit neteziti totul sau puteti lasati asa,cu forma.Deasupra daca doriti,pudrati cafea ness si boabe de cafea.
Pastram tarta la rece pana in momentul servirii.
Pofta mare!

2 comentarii:

  1. Buna ziua!
    mii de felicitari pentru minunatele retete pe care ni le impartasiti! sunteti o adevarata sursa de inspiratie pentru mine.

    vreau sa fac aceasta minunatie de tort, si cum sunt novice in ale bucatarelii, am o mica dilema la crema de ciocolata: dupa ce se topeste ciocolata si o adaug smantanii cu boabele de cafea, o mai pun pe foc? Crema trebuie strecurata in momentul cand se toarna peste caramel? din poze nu sunt convinsa.

    multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua si bine ati venit pe blogul meu:)
      Acum ca ''m-ati tras de maneca'' :))) am scris mai detaliat modul de pregatire al cremei.
      Da, strecuram lichidul de boabele de cafea,apoi adaugam cafeaua ness, ciocolata si amestecam bine.
      NU mai punem deloc cratita pe foc.Cand amestecul este temperat, turnam continutul direct in crusta de tarta, dupa care dam la rece.
      Daca mai aveti vreo nelamurire, sunt aici si va raspund cu mare drag:)
      O zi superba s-aveti si va mai stept cu drag pe la mine!!!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...