sâmbătă, 8 decembrie 2012

Janssons frestelse~Jansson's Temptation~sau~Ispita lui Janssson


Aceste fel de mancare este un fel de mancare specific suedez care consta intr-o caserola cremoasa din cartofi,smantana si ansoa.Se spune ca numele i-a fost dat de la Pelle Janson,un iubitor de mancare,cantaret de opera.Reteta a fost publicata pentru prima data in 1940 si aceasta caserola bogata,a devenit repede o clasica mancare suedeza la cina de Craciun.
Dar,Ispita lui Jansson poate fi servita si in orice alta perioada a anului.Este chiar remarcabil cum ceva simplu ca si niste cartofi ,ceapa si smantana poate sa aiba in gust asa de divin.Eu m-am convins,mai urmeaza sa va convingeti si voi!
Ingrediente:
-1.2 kg.cartofi
-400 gr.ceapa
-375 gr.file de ansoa(sardine,sprot,sau orice alti pesti mici)
-sare si piper
-pesmet
-putin unt

Mod de preparare:
1.Curatam cartofii si ii taiem in felii foarte subtiri.
2.Curatam de coaja ceapa si o taiem fideluta dupa care o sotam in putin unt,dar fara a o praji prea tare.
3.Ungem cu unt o forma ceramica mare,sau forme mici ramekin si le tapetam fundul cu felii de cartofi.
4.Punem deasupra putina ceapa taiata si cateva fasii de ansoa,asezam apoi un alt start de cartof,altul de ceapa si altul de peste.Terminam cu un strat de cartofi.
5.Turnam deasupra smantana.


6.Condimentam cu piper proaspat macinat,sare si presam pesmet cat sa acopere toata suprafata caserolei(sau a formelor)si dam la cuptor,la la foc mediu pentru aproximativ o ora.
Servim caserola calda sau rece!
La final iese un deliciu cu adevarat suedez!!!
Pofta mare!

2 comentarii:

  1. Cred ca este o mancare delicioasa. Si pozele sunt superbe, felicitari!!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...