''Swedish Christmas smörgåsbord'' sau ,pe romaneste spus
Masa de Craciun suedeza:-)))
Suedia...pana acum nu stiam mai nimic despre mancarurile traditionale suedeze.Dar pentru ca
Electrolux ne-a comunicat ca a patra tema din concursul
''Inspiration food marathon''consta in
''delicii suedeze'',am avut ocazia sa descopar multe despre cultura gastronomica a acestei tari.Si ce mult ma bucur caci am aflat o multime de retete grozave.Suedezii chiar mananca foarte bine ...si bun:-))Sa va povestesc si voua cate ceva din ceea ce m-a impresionat pe mine cel mai mult si ce am ales sa pregatesc pentru aceasta editie a concursului.
''Smorgasbord sau Julbord suedez''.
Cuvantul "Smorgas" inseamna ceva de genul "sandwich deschis", iar "bord" este cuvantul suedez pentru "masa", dar totusi nu inseamna "o masa plina de sandwich-uri". Aceasta specialitate consta intr-un numar mic de feluri de mancare,calde si reci,de unde fiecare isi poate alege ce doreste. O smorgasbord medie poate,de exemplu,contine un numar de feluri de mancare hering (hering dulce-murat, hering murat cu ceapa, mustar, marar, etc), perisoare sau chiftelute suedeze cu diferite tipuri de sosuri, somon, placinte, salate, "ispita lui Jansson" (hering felii, cartofi si ceapa coapta in smantana), oua, paine, cartofi fierti si prajiti si asa mai departe. Smorgasbord a fost servit inca din secolul al XVIII - lea,dar la acel moment a fost folosit ca un aperitiv inainte de felul principal. Treptat insa, acest aperitiv a devenit o masa in sine.
Iernile suedeze sunt lungi,intunecate si reci.Dar in timpul sarbatorilor de Craciun,casele suedezilor nu au nimic din toate aceste enumerari.Craciunul este perioada cand suedezii fac eforturi mari pentru a-si crea in case o atmosfera calda si imbietoare.Luminitele si lumarile sunt importante,de regula amplasate pe geamuri ca sa ''imprastie'' din caldura si lumina celor care trec pe afara.
Cand se apropie Ajunul Craciunului casele suedezilor sunt intesate cu tot felul de ornamente.Sunt lumanari,figurine cu Mos Craciun si ingerasi,ghirlande din merisoare si crengi de pin sunt atarnate la usi si piesa centrala a Craciunului,bradul,impodobit cu o multime de ornamente.Dupa toata aceasta pregatire urmeaza Cina de Craciun....
Cina de Craciun pentru suedezi este considerata ca fiind cea mai mare sarbatoare a anului.Magazinele din jur se aprovizioneaza din timp cu toate bunatatile necesare pregatirii delicioaselor preparate suedeze.Sunca,somon in fel si chip,chiftelute,sosuri,hering,ispita lui Jansson,oua,cartofi fierti,varza,paine si branza ,sunt cateva dintre preparatele pe care le gasim pe masa suedezilor de Craciun si sa nu uitam de dulciurile traditionale cum ar fi St. Lucia buns si biscuiti cu ghimbir si de bautura traditionala care este,vinul fiert.
Craciunul Smörgåsbord mai este numit Julbord in Suedia,are o mare importanta si tine foarte mult,incepand de la inceputul lui decembrie si pana la jumatatea lunii ianuarie.Zilele sunt foarte scurte,deci, lumina este limitata.Vedeti?deci nu este de mirare ca traditia si mancarea sunt atat de importante!
Am pregatit si eu cu mare drag un Craciun suedez cu muuuulte feluri de mancare.Va invit si pe voi alaturi de mine!!!!