vineri, 19 octombrie 2012

Zacusca de rosii

O zacusca de care nu am mai auzit pana acum si pe care mi-am dorit, din ''pura curiozitate'' sa o prepar.Este vorba despre zacusca de rosii.Sper surprinderea mea, m-a impresionat foarte placut, fapt pentru care am sa o  scriu pe lista ''to do'' de acum inainte:-)))
E drept ca e tare migaloasa, dar e tare gustoasa:-)
Mi-au iesit 10 borcanele.
Enjoy!

Ingrediente:
-2.5 kg. rosii
-2.5 kg. de vinete
-2.5 kg. de gogosari
-1.5 kg. de vinete
-0.5 kg. de morcovi
-0.5 kg. ardei gras
-750 ml. de ulei
-sare si piper
-foi de dafin
Mod de preparare:
  • Gogosarii si vinetele le coacem, le curatam de pielea arsa, de cotoare, de seminte si apoi jumatate din cantitate o dam prin masina de tocat, iar cealalta jumatate o tocam marunt cu un cutit bine ascutit.
  • Rosiile le crestam si le oparim in apa fierbinte pentru 30 de secunde.Dupa ce le scoatem, le curatam pielita si le dam prin masina de tocat.
  • Intr-o cratita mai mare punem uleiul.Adaugam la calit ceapa, ardeii si morcovii curatati de coaja si taiati marunt.Cand ceapa a inceput sa devina sticloasa si morcovii si ardeii sunt caramelizati, adaugam gogosarii,vinetele si rosiile.
  • Punem foile de dafin, sare si piper dupa gust si lasam sa fiarba la foc mic cam doua ore amestecand din cand in cand pana compozitia scade.
  • Dupa ce a fiert, punem zacusca in borcane curate si sterilizate, le capsam si le punem intre paturi la dunst uscat pana a doua zi sau, le punem la sterilizat in bain marie pentru o ora.
  • Cand sunt gata le putem depozita in camara sau in alt loc racoros!
                                                             Pofta mare va doresc!
Sursa:Libertatea retete

4 comentarii:

  1. nici eu nu stiam , dar am mancat in timp multe feluri de zacusca foarte buna ..de peste , de morcovi , de fasole boabe etc

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte buna trebuie sa fie aceasta zacusca!

    RăspundețiȘtergere
  3. arata minunat, dar imi place si borcanul enorm de mult ;)

    RăspundețiȘtergere