miercuri, 31 octombrie 2012

Tortul toamnei

Prin aceasta postare dau curs unei noi provocari, de data aceasta lansata de Violeta  in colaborare cu Pastai de vanilie.Mi-e tare draga tema la care Vio s-a gandit si anume....toamna, un anotimp minunat, plin de culoare, bogatie si savoare!
Tortul toamnei este un tort perfect pentru familie, pentru musafiri si pentru toti cei care vor oricand sa surprinda sau, pur si simplu sa savureze un desert cu iz de toamna!
Enjoy!
Toamna frumoasa tuturor!!!!!


M-am gandit sa fac un tort in care deliciile toamnei sa musteasca....ca tare bine-mi plac dulciurile:-)))
Asa ca, am facut un tort plin cu alune de padure si nuca ...

plin cu castane...

si...toate completate de aroma si parfumul merelor si al cuisoarelor.A fost o combinatie cu care am dat lovitura, caci i-am dat pe spate pe toti ai casei...le-a placut la nebunie ...iar eu, pur si simplu am adorat acest tort.

Sper ca am reusit sa va transmit macar o parte din starea de bine pe care mi-a dat-o aceasta provocare, rezultat de care sunt foarte mandra, implinita si ...bine hranita:-)))))

Ingrediente:
Blat:
-200 gr. ciocolata neagra cu continut mare de cacao, sau  picaturi de ciocolata
-200 gr. unt nesarat taiat cuburi
-1 lingura de cafea ness
-125 ml. de apa
-170 gr. faina
-1/2 lingurita bicarbonat
-200 gr. zahar brun
-200 gr. zahar tos
-50 gr. cacao
-3 oua
-75 ml. iaurt
- un varf mic de cutit de cuisoare macinate
-50 gr. nuca prajita si taiata grosier, sau macinata...cum doriti
-50 gr. castane prajite, decojite si maruntite in robot
-50 gr. alune de padure decojite, prajite si macinate
-1/4 lingurita esenta de cuisoare
Crema:
-200 gr. ciocolata cu alune maruntite, sau picaturi de ciocolata
-285 ml. frisca lichida
-5 linguri de zahar tos
-1 borcan piure de castane(350 gr.)
Nota:Daca nu doriti sa folositi piure de castane din comert, il puteti voi pregati acasa dupa aceasta reteta.
Decor:
-mere mai micute
-zahat tos, cam 300-400 gr.
-pasta de zahar gri
-cacao neagra

Mod de preparare:
*Pregatim blatul:
1.Pornim cuptorul la 160 grade si ungem cu unt o tava cu diametrul de 22 cm.
2.Intr-o cratita cu fundul gros punem ciocolata si untul si o dam la foc mic.Amestecam cafeaua instant in apa si o adaugam la ciocolata si omogenizam totul usor pana se combina si amestecul este topit.Indepartam cratita de pe foc.

3.Intr-un castron amestecam faina cu bicarbonatul, cele doua tipuri de zahar, cacaua si pudra de cuisoare.
4.Intr-un alt vas batem usor cu un tel ouale cu iaurtul.

5.Adaugam la faina amestecul de ciocolata, apoi cel de oua, nucile, alunele, castanele si esenta de cuisoare.Omogenizam usor pana se combina toate, dupa care turnam amestecul in tava pregatita anterior.

6.Dam tava la cuptor  la foc mediu  pentru 90 de minute, sau pana blatul trece testul scobitorii si mijlocul este ferm la atingere.
7.Scoatem tava din cuptor si o lasam sa se raceasca pentru 5 minute, dupa care scoatem blatul din tava, il punem pe un gratar si il lasam sa se racesca bine de tot.

*Pregatim crema de ciocolata si castane:
1.Intr-o craticioara punem frisca si o incalzim usor, dar fara a o lasa sa dea in clocot.
2.Adaugam ciocolata (sau picaturile de ciocolata) si amestecam pana aceasta se topeste, apoi luam cratita de pe foc.

3..Lasam sa se tempereze, apoi o punem la rece pentru 2-3 ore.
4.Dupa ce o scoatem de la rece, cu un mixer batem bine pana crema se face spuma si se intareste.
5.Adaugam peste piureul de castane si omogenizam bine.

*Acum asamblam tortul:
1.Taiem blatul in 3 felii, ungem fiecare foaie cu crema si apoi dam tortul la rece.

*Acum decoram tortul:
Tortul il  poate decora fiecare cum doreste, insa eu am sa va scriu cum am procedat pentru tortul din imagine, asa cum mi l-am dorit eu:
1.Dupa ce tortul a stat la rece vreo 2 ore, l-am scos si l-am imbracat de jur imprejur in pasta de zahar gri;
2.I-am dat forma unui butoi din lemn si cu o forma ascutita am facut cateva striatii verticale care imite textura lemnului;
                                                                                                                                                             
3.Apoi cu o pensula cu cacao am pudrat ''butoiul'' ici colo pentru cateva contraste de culoare.

4.Intr-o cratita am pus la caramelizat zaharul pana s-a topit si a devenit clar.In fiecare mar am infit o frigaruie mai lunga si apoi am ''scufundat'' fiecare mar in zahar.
Nota:Atentie, lucrati cu grija, zaharul caramelizat este foarte fierbinte.

5.Dupa ce tot marul a fost imbracat in zahar, am infipt frigaruile intr-o bucata de polistiren si le-am lasat pana cand zaharul s-a intarit.

6.Am indepartat frigaruile si am asezat apoi merele deasupra butoiului de lemn (tortul) gata pregatit.
7.Am mai pus cate o frunzulita la mere si....ta-daaaa...gata tortul toamnei!
Ne-a placut tare mult, a fost extraodinar de bun, mai ales ca eu sunt un maaaaare fan al nucii:-)))
    Pofta mare tuturor va doresc si vizionare placuta!  

52 de comentarii:

  1. WOW!!!
    Esti senzationalaaa! Tortul e divin!
    Te imbratisez...
    (cand ai timp sa faci nebuniile astea?)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Alina,ma bucur ca iti place!
      N-as sti sa-ti spun cand am timp pentru ca fac tot ce fac printre treburile casei si ale familiei,cand am putin timp liber,cateodata noaptea...
      Pup!

      Ștergere
  2. Cand mi-ai spus azi-dimineata ca faci un tort numai asa ceva nu mi-a trecut prin cap...Nebunie de tort, asta este...Esti foarte tare !!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow, e grozav tortul asta!! Din nou m-ai lasat fara cuvinte...e superb!!! Felicitari din suflet!

    RăspundețiȘtergere
  4. Super tortul si prezentarea exceptionala, ca de obicei!

    RăspundețiȘtergere
  5. Vaaaaaaaaai ce prezentare! Superb tortul, iar pozele, nu mai zic. M-ai lasat fara cuvinte!

    RăspundețiȘtergere
  6. Este minunat! Felicitari si mult succes! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Senzational tortul tau:X!!!!!!!! Felicitari si bafta la concurs:)!

    RăspundețiȘtergere
  8. Unul dintre cele mai superbe torturi pe care le-am vazut!!! Bravo!!! Meriti sa castigi concursul!

    RăspundețiȘtergere
  9. Incredibil!!!!! Esti minunata!!!!
    Esti un talent aparte, atat de originala!!!!
    Bravo, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  10. Tortul asta te lasa fara cuvinte. E cel mai WOW din cate am vazut....Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  11. Deci... cand se pune Angelica mea sa faca un tort senzational... nimeni si nimic nu-i sta in cale. :)))

    Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  12. Adevarata arta! Parca e rupt dintr-o poveste! Bravo, Angelica! Sectiunea aceea m-a dat gata...

    RăspundețiȘtergere
  13. Superb , ceea ce faci e pur si simplu arta ! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  14. Exact ! Este arta pura ! Prezentarile nemaipomenite ! Ma bucur ca te-am descoperit :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu de aseara numai la tortul tau visez !!! ((((( Nu cred ca am vazut pana acum un tort care sa evidentieze atat de bine toamna !!! E superb !!!!! Felicitari ptr tot ceea ce faci cu atata pasiune !!!
    O duminica frumoasa !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wauuu cat ma bucur ca se vede si esenta!
      Mersi mult Magda.
      Deci trebe sa te pui pe treaba si sa faci unul.Astept impresii!
      Pupici!

      Ștergere
  16. o adevarata felie de toamna ;) Tare imi place blogul tau si ma bucur ca l-am descoperit ;)

    RăspundețiȘtergere
  17. Tortul asta e cel mai frumos pe care l-am vazut vreodata. Pozele tale sunt ca niste picturi frumoase. Felicitari! Nu stiu cum de nu l-am vazut pana acum, dar ma bucur ca am trecut pe la tine sa-mi incant privirea. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru cuvintele frumoasa Rita!
      Ma bucur foarte mult ca iti place:-)
      Te sarut!

      Ștergere
  18. fara cuvinte, Angi' ! Felicitari pentru tot ce faci! :-*

    RăspundețiȘtergere
  19. Felicitari Angi! Ai meritat cu prisosinta marele premiu !

    RăspundețiȘtergere
  20. Felicitari pentru marele premiu! O meritai si ma bucur ca ti sa facut dreptate de data asta. Te sarut si tine-o tot asa!

    RăspundețiȘtergere
  21. Felicitari,e superb tortul !!!!!!!!
    Premiul sa-l foloseşti cu drag

    RăspundețiȘtergere
  22. Felicitari!!!!!meriti din plin robotelul!!!Sa-l folosesti cu spor si sa ne incanti tot asa cu multe arte culinare!!!!te puppp!!!

    RăspundețiȘtergere
  23. Acum am..."studiat " mai in amanunt reteta asta mirifica.....
    Am o singura intrebare , la tine , draga Angi :....cand vii la Oradea, asa-i ca ai sa vii cu o felie din tortul acesta fabulos ???
    Nu te mai felicit atata ca ti-am spus-o de multe ori, pina acum si...nu vreau sa ti se urce la cap !
    Hai ca glumesc...bravo tie , fata scumpa ! Felicitari ca ai meritat premiul din plin !
    Te tzuc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sidy pe bune ca vin!!!
      Multumesc si eu inca o data,sunt fericita!
      Te pup cu drag!

      Ștergere
  24. Wow... chiar este un tort? Foarte real si detailat. Asta da talent, felicitari. :) Am un eveniment si o sa vizitez o cofetarie din Brasov, sper sa realizeze un tortul in genul acesta :D Foarte faina idee.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Diana!
      Bine ai venit pe blogul meu:-)
      Ma bucur ca iti place tortul si multumesc pentru aprecieri:-)
      Sa vi sa-mi spui cum a iesit tortul!
      Te mai astept pe la mine:-)
      Cele bune!

      Ștergere