Ador iarna!!!
Si pentru ca nu ma pot satura sa privesc cum ninge cu fulgi perfecti si unici care mai de care mai frumosi si tortul pregatit pentru ziua mea a fost unul cu ciocolata si cu.... fulgi de nea:-)))
Imi place asa de mult cum a iesit,a fost asa de bun,ador pur si simplu tortul meu ciocolatos de iarna.
Sper sa va placa si voua,dar mai ales Cramei Oprisor,pentru ca acest tort il voi trimite la un concurs organizat de ei si gazduit de Bucataresele Vesele.
Neaparat,dar neaparat serviti acest tort alaturi de un pahar de vin Sfanta Ana de la Crama Oprisor,care io zic ca este cea mai potrivita alegere!
Savurati!!
Blatul alb cu afine:
-110 gr.faina alba (plus inca 6 linguri)
-1 lingurita praf de copt
-1/2 lingurita de sare
-150 gr. afine proaspete(sau congelate si bine scurse)
-120 ml. smantana
-120 ml. lapte
-1/2 lingurita esenta de vanilie
-1/2 lingurita esenta de lamaie
-1/2 lingurita coaja de lamaie
-115 gr. unt (scos de la rece cu 20 de minute inainte de pregatire)
-150 gr. zahar praf
-2 oua mari (la temperatura camerei)
Blatul negru:
-170 gr.unt
-40 gr.cacao neagra
-250 gr.zahar praf
-1/2 baton de vanilie
-2 oua
-140 gr. faina
-1/2 lingurita bicarbonat
-1/4 lingurita de sare
-125 gr.iaurt
Caramelul cu nuca:
-150 gr. de zahar
-150 gr. de smantana
-2 linguri de unt
-100 gr.nuca taiata grosier si prajita putin
-un varf de cutit de sare
Crema din interior:
-400 gr.ciocolata neagra Schogetten
-350 ml. frisca
Glazura de ciocolata de deasupra:
-100 ml. smantana pentru frisca
-100 gr. de ciocolata neagra
-1/4 lingurita esenta de rom
Foaia de ciocolata(pentru imbracat tortul):
-150 gr.ciocolata neagra
-20 ml. frisca
-20 ml. frisca
Decor(fulgii de nea):
-1 albus de ou(care sa fie la temperatura camerei)
- 250 gr.zahar praf
-putina zeama de lamaie
-optional cateva bombonele
Incepem sa pregatim din timp crema si decorul asa:
1.Intr-o cratita punem la topit frisca si ciocolata.Lasam la foc domol ,amestecand din cand in cand pana se topeste ciocolata ,dar avem grija sa nu dea in fiert.
2.Cand ciocolata este topita,luam vasul de pe foc si il lasam sa se tempereze.Il dam apoi la rece pentru cel putin 6 ore, sau, daca e posibil pana a doua zi.
3.Dupa ce a trecut timpul de racire punem crema intr-un bol si o batem cu mixerul pana devine se spumeaza si capata o consistenta tare.
Decor(fulgii de nea):
1.Batem cu mixerul albusurile de ou si treptat adaugam zaharul pudra si zeama de lamaie.Nu adaugam o noua priza de zahar decat dupa ce s-a topit cea adaugata anterior.Vom obtine o bezea ferma,sticloasa si teapana.
2.Diluam chiar foarte putin bezeaua cu 1-2 lingurite de apa pana are o consistenta putin mai fluida ,dar care curge mai greoi.O punem intr-un pos cu dui subtire si pe o hartie cerata ''desenam'' fulgi de nea.Dupa ce am terminat, ii lasam sa se usuce bine pana a doua zi.
Dupa ce toate au stat la rece cat a trebuit incepem sa pregatim blaturile,caramelul,glazura de ciocolata de deasupra si sa finalizam tortul.Procedam asa:
Blatul alb cu afine:
1.Incalzim cuptorul la 350 grade.
2.Tapetam o tava rotunda(diametrul 26 cm) cu unt si faina si ii punem pe fund o hartie cerata.
3.Dam prin sita ingredientele uscate si le punem intr-un bol.
4.Transferam o lingura mare din amestecul de faina in alt bol mai mic,adaugam afinele si le imbracam bine cu faina.Le punem deoparte.
5.In alt bol amestecam laptele,smantana,esentele,zeama si coaja de lamaie.
6.In alt bol mixam bine untul cu zaharul pana se albeste si devine pufos,cam 5 minute.
7.Apoi adaugam la unt ouale,cate unul pe rand,pana se combina bine.
8.Dupa ce am incorporat ouale, punem alternativ cate o lingura din amestecul de faina si din cel de lapte, incepand cu ingredientele uscate si terminand tot cu cele uscate.
9.Apoi,incet adaugam afinele si amestecam usor cu un tel pana totul este bine combinat.
10.Impartim amestecul in doua;turnam o jumatate in tava pregatita anterior si nivelam bine.Dam tava la cuptor pentru 20-25 de minute pana foaia de blat este rumenita si trece testul scobitorii.O scoatem si lasam pe un gratar sa se raceasca.Punem in tava si jumatatea de aluat ramasa si o dam la cuptor si pe aceea.
Nota:Putem sa punem toata compozitia in tava si sa o coacem odata si apoi sa taiem blatul rezultat in doua.
Blatul negru:
1.Tapetam cu hartie cerata o tava de 26 cm.si o punem deoparte.
2.Intr-un bol punem untul ,zaharul si le mixam bine pana devin spuma ,cam 5-8 minute.
3.Adaugam apoi pe rand ouale ,batem bine pana se incorporeza fiecare si abia apoi il adaugam pe urmatorul.
4.Amestecam intr-un bol faina ,sarea si bicarbonatul .
5.In alt bol omogenizam bine iaurtul si cacaua.
6.Adaugam ambele compozitii la spuma de unt alternandu-le ;incepem cu ingredientele uscate si terminam tot cu cele uscate.Mixam pana cand toate sunt bine incorporate.
7.Taiem pastaia de vanilie in doua si punem toate semintele in compozitie amestecand usor.
8.Impartim compozitia in trei si apoi turnam o ''portie'' in tava pregatita anterior.
9.Dam tava la cuptor la foc iute pana foaia de blat este bine patrunsa si trece testul scobitorii.Incercam sa urmarim blatul si sa nu il tinem prea mult la cuptor,se amareste .Cand este copt,scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca.Turnam si celelate parti si le dam pe rand la cuptor.
Nota:La fel ca si la blatul cu afine putem sa punem in tava intreaga compozitie,sa o coacem toata odata si apoi sa taiem blatul in trei.
Crema de ciocolata de deasupra:
1.Punem smantana pe foc intr-o cratita.
2.Pe baie de abur punem ciocolata la topit pana este fluida.
3.Cand smantana incepe sa fiarba,luam cratita de pe foc si adaugam ciocolata.
4.Lasam sa stea 2-3 minute si apoi amestecam pana ne rezulta o crema potrivit de grosuta.
5.Cand ciocolata s-a racit putin,o turnam peste tort si apoi il dam la rece peste noapte.
Caramelul:
2.Cand vom avea un caramel auriu,luam vasul de pe foc si adaugam imediat untul,sarea si smantana.Amestecam in mod constant cam 5 minute pana ne rezulta un sos neted(atentie pentru ca atunci cand vom adauga smantana şi untul,amestecul va face bule si va scoate aburi).
3.Adaugam nucile,amestecam bine dupa care luam cratita de pe foc.Lasam sa se raceasca putin caramelul inainte de a-l turna pe baza tortului .
Asamblare:
Blaturile sunt gata,crema si decorul la fel,asa ca incepem sa ansamblam tortul.
1.Pentru inceput tapetam interiorul tavii in care am copt blaturile cu folie alimentara.
2.Apoi incepem sa asezam in tava blaturile si cremele asa:
-blat negru
-strat de caramel
-blat alb cu afine
-crema de ciocolata
-blat negru
crema de ciocolata
-blat alb
-crema de ciocolata
-blat negru
-putina crema de ciocolata
-crema de ciocolata
-blat negru
-putina crema de ciocolata
-glazura de ciocolata
Punem deasupra tortului cateva bombonele de ciocolata si il dam la rece pentru cel putin 3 ore.
Dupa acest timp il scoatem din forma si il invelim in foaia de ciocolata pe care o pregatim pe moment asa:
4.Dam apoi tortul la rece pentru 15 minute ,il scoatem si cu grija indepartam bucata de hartie.
Lipim pe lateral (dupa cum va place )cu ciocolata topita sau cu glazura de albus fiecare fulg de nea pregatit.
Gata ...am terminat ,acum putem savura tortul ciocolataos de iarna:-).
Foaia de ciocolata:
1.Punem ciocolata si frisca la topit pe baie de abur.
2.Intre timp ne pregatim o bucata de hartie cerata taiata dupa circumferinta tortului,si putin mai inalta decat tortul.
3.Cand este topita ciocolata, o intindem uniform pe bucata de hartie cerata pregatita anterior,apoi prindem foaia de capete si o lipim pe lateralul tortului.Incercam sa fixam prima data hartia la baza tortului si apoi cu miscari usoare preseam coala de hartie in sus pe tort, ca sa faca priza buna.4.Dam apoi tortul la rece pentru 15 minute ,il scoatem si cu grija indepartam bucata de hartie.
Lipim pe lateral (dupa cum va place )cu ciocolata topita sau cu glazura de albus fiecare fulg de nea pregatit.
Gata ...am terminat ,acum putem savura tortul ciocolataos de iarna:-).
Mirific!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc Dana!
ȘtergereCat este de frumos!!! Angi, te muti la mine?
RăspundețiȘtergereDaaaa!Poate cine stie candva voi ajunge si pe la tine:-)
ȘtergereTe pup Cristina!
Minunat tortul! La multi ani si pentru ziua ta! Pentru prezentare nota 10! Pup!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos!
ȘtergereCu stima:-)
asta nu-i tort...e o capodopera ! :)
RăspundețiȘtergereMa bucur ca iti place Coco!
ȘtergereMultumesc!
aaaoleo, ziceam ca ma duc sii eu sa ma culc - dar cu tine e imposibil, stau si citesc si ma uit la tortul tau..... sigur la noapte voi visa fulgi si iar fulgi...ai pus tortul in zapadaaa... chiar ca ar merge, un pic de tort, o lingurita de zapada, un pic de tort, o lingurita de zapada, apoi o cupa de vin rosu negru de suparat, in zapada aruncat :) si ... putem, da, acu putem merge sa facem nani - noaptea s a logodit cu gerul iernii si surade in lumina lunii... adormim si visam revelion cu un tort adormit si el pe masa strajuit de vinul rosu, slujitorul credincios, si plin, plin de fulgii albi ai anului care va fi fost sa treaca...
RăspundețiȘtergeresarbatori fericite fata frumoasa si multumim pentru frumoaasele bijuterii dulci oferite in acest an de tine catre noi :)
eugenia
Eu va multumesc pentru toata aprecierea si sustinerea!
ȘtergereSarbatori frumoase si dumneavoastra!
Minunat tortul !! La multi ani cu sanatate ! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Mirela!
ȘtergereAsta nu-i tort , e opera de arta ! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Lia!
ȘtergereLa multi ani Angi!! Felicitari pentru tortul acesta de exceptie, ca si toate pana acum! Multa bafta la concurs!
RăspundețiȘtergerePaula multumesc frumos!
ȘtergereTe pup!
Arata FANTASTIC, ca tot ce iese din manutele tale.
RăspundețiȘtergereMultumesc Alina!
ȘtergereArata excelent ! Nu am inteles daca fulgii sunt comestibili sau doar de decor ?
RăspundețiȘtergereMultumesc Mihaela!
ȘtergereDa,sigur ca sunt comestibili,sunt din Royal icing,bezea de aia cu zahar.Au fost crocanti,dulci si gustosi:-)
Angelica draga, pe langa faptul ca te felicit ptr acest tort spectaculos, doresc sa-ti urez Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi, deoarece nu stiu cand mai apuc sa te vizitez :P
RăspundețiȘtergerePupici multi! <3
Angela multumesc frumos!
ȘtergereAsemenea iti doresc si eu tie!
Sa ne vedem cu bine anul urmator!
Craciun si an nou fericit!
Te pup cu drag!
Este grozav..Te felicit din suflte pentru toate frumusetile ce le realizezi mereu...
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Rocsy!
ȘtergereTe pup!
toate ca toate,da'cum ai facut fulgii ! Faina prezentare ! Pupu-te!
RăspundețiȘtergerePansy i-am facut din royal icing asa:am desenat cu un pix pe o hartie cerat un fulg si apoi, cu un cornet tot din hartie cerata in care am pus glazura mai subtire ,am urmat liniile.
ȘtergereDupa vreo doi-trei am prins ideea si i-am facut asa ,''dupa ochi''.Nu am poze cum i-am pregatit,imi pare asa de rau caci am lucrat noaptea,am fost tare aglomerata si nu am avut timp ziua.Dar,promit ca vin si cu poze.
Mersi mult Pansy draga!
In primul rand LA MULTI MULTI ANI fericiti alaturi de cei dragi, despre tort nu am cuvinte, poate o sa il incerc de ziua mea,imi place la nebunie sa fac torturi bine nu asa ca tine, tu esti o maestra inca o data felicitari.Gabriela
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos pentru toata aprecierea Gabriela.
ȘtergereTe mai astept cu mare drag pe la mine!Sarbatori frumoase iti doresc!
Superb!!! Tot ce faci aici imi place foarte tare!! Felicitari si.. bafta la concurs!!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Simona!
ȘtergereConcursul l-am castigat!Yu-huuu...ma bucur!
Te pup!
O Daaaa! Asta da Tort pentru masa de Craciun!!!Sarbatori Fericite!
RăspundețiȘtergereMultumesc1
ȘtergereSarbatori fericite iti doresc si eu!
Multumesc Flory!La fel iti doresc si tie!!!
RăspundețiȘtergereTe pup!
Buna ma numesc Antonia am vazut reteta e superba dar am o nelamurire, cum putem sa punem ciocolata in jurul tortului ca atunci cand se raceste e casanta se va rupe nu mai vb cum o infasuram dupa tort plus cum lipim fulgii , va multumesc puteti sa-mi raspundeti la adresa antonia913913@yahoo.ca , va multumesc
RăspundețiȘtergereAntonia iti raspund azi...scuze pentru intarziere!
Ștergereai reusit sa ma lasi fara cuvinte! Ingenios ornat, desvarsit la compozitie. E musai sa il fac!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Oana!
ȘtergereAstept impresii:-))