Am raspuns cu mare drag provocarii Dr. Oetker si am pregatit o prajitura tare gustoasa umpluta cu choux si crema de cappuccino.
Pentru ca fiului meu i-a placut atat de mult si nu am stiut cum sa o numesc, i-am spus simplu...prajitura ''Madalin''.
Dr. Oetker a lansat provocarea" Prajiturile sunt sufletul sarbatorii”, provocare in cadrul careia trebuie sa pregatim ceva dulce si bun, iar apoi sa ne jucam si sa dam leapsa unei alte persoane.
Eu am primit-o de la Fantezie in bucatarie si ii multumesc pe aceasta cale.
Multumesc de asemnea si lui Dr. Oetker!
Sper sa va placa si voua!
Ingrediente:
Blat negru(1 bucata):
-120 gr. unt
-170 gr. zahar praf
-2 oua mai micute
-30 gr. cacao neagra
-80 gr. iaurt gras
-100 gr. faina
-1/3 lingurita bicarbonat
-1/2 lingurita esenta de vanilie
-putina sare
Blaturi cu cacao(2 bucati):
-6 oua
-6 linguri de apa
-10 linguri zahar
-6 linguri faina
-4 linguri cacao
-2 lingurite esenta de rom
Blatul cu afine(1 bucata):
-3 oua
-6 linguri de zahar
-6 linguri de faina
-1 plic praf de copt
-100 gr. afine congelate, sau proaspete
Cojile de choux:
-120 ml. lapte
-100 ml. apa
-120 gr. unt
-150 gr. faina
-1 lingura de zahar
-putina sare
-4 oua
Crema cu capuccino:
-700 gr. ciocolata cappucino
-650 ml. frisca lichida
-2 linguri de cafea ness
Crema ganache:
-350 gr. ciocolata Schogetten neagra
-300 ml.frisca
-1 lingurita esenta de rom
Decor:
-200 ml. frișcă
-câteva căpșuni cu tot cu codite
-bomboanele colorate
Mod de preparare:
*Pregatim cojile de choux;
1.Punem într-o cratiță apa, laptele, untul și sarea.2.Când amestecul începe sa fiarbă, adăugăm zaharul.
3.Mai lăsăm cam 3-5 minute, după care luam cratița de pe foc.
4.Punem faina, amestecam energic și apoi începem sa adăugăm pe rand câte un ou.
5.Cu un tel amestecam foarte bine pana oul este incorporat și abia apoi îl adăugăm pe celălalt.
Note:*Amestecam cu mare grija ca amestecul sa nu se taie.
*Pe la jumătatea amestecarii, compozitia va avea aspectul unei maioneze groase.
*La final, compoziția se va înmuia puțin și va deveni mai subțire și mai fluida.
6.Pe o tava punem hârtie cearta.
7.Luam un pos cu șpriț și îl umplem cu compoziție choux.
8.Facem rozete micuțe cu posul in tava tapetata si apoi o dam la cuptor, la foc iute.
Nota:*Nu deschidem ușa cuptorului pana choux-urile nu încep sa se ridice și sa se rumenească puțin.
9.Când si-au dublat volumul și s-au aurit frumos, scoatem choux-urile și le lăsăm să se răcească în tava.
10.Le desprindem ușor cu o spatula și le așezăm pe un grătar. Le lăsăm sa se răcească.
11.După ce s-au răcit, umplem toate choux-urile cu crema de cappuccino.Le așezăm pe o tava și le dam la rece.
12.Restul de crema cappuccino o punem deoparte, o vom folosi la asamblarea prăjiturii.
*Pregatim acum crema de cappuccino deoarece trebuie sa stea la rece;
1.Punem intr-o cratita ciocolata rupta in bucati mici.Turnam frisca si punem totul la foc mic pana se topeste ciocolata, dar avem grija sa nu dea in fiert.
2.Cand ciocolata este topita, luam cratita de pe foc, adaugam cafeaua ness si amestecam bine cu un tel pana obtinem o compozitie fina, cremoasa si omogena.
3.Dam totul la rece pentru 3-4 ore.
4.Cand timpul de racire a trecut, scoatem crema si o mixam bine pana are o textura spumoasa si matasoasa.O punem deoparte din nou la rece, pana la asamblarea prajiturii.
*Inainte de a pregati blaturile...
1.Pornim cuptorul si il lasam sa se incalzeasca la treapta medie.
2.Tapetam cu hartie cerata 2 tavi cu dimensiunea aproximativa de 38/28 de cm.Le punem deoparte.
*Pregatim blatul de afine asa:
1.Punem ouale intr-un castron si le batem cu zaharul pana devin spuma.
2.Adaugam apoi faina (minus o lingura pe care o punem deoparte), praful de copt si afinele tavalite prin lingura de faina pusa deoparte.
3.Omogenizam totul bine si apoi turnam compozitia in tava tapetata anterior.
4.O dam la cuptor, la foc mediu pana trece testul scobitorii si blatul este bine rumenit.
5.Il scoatem, il punem deoparte si il lasam sa se raceasca.
*Acum este momentul sa pregatim blaturile cu cacao:
1.Punem intr-un bol albusurile si in alt bol punem galbenusurile.
2.Mixam bine galbenusurile impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar pana sunt spuma.
3.Separat mixam albusurile cu restul de zahar pana ne rezulta o spuma tare, teapana si stralucitoare.
4.Unim cele doua compozitii, adaugam faina cernuta si amestecata cu cacaua, apoi amestecam usor cu un tel de sus in jos pana toata compozitia este omogena si ingredientele bine incorporate.
5.Impartim amestecul in doua parti si il turnam in tavile pregatite anterior.
6.Le dam la cuptor, la foc mediu, pana blaturile sunt patrunse si trec testul scobitorii.
7.Cand sunt gata coapte, le scoatem, si le lasam sa se raceasca.
8.Le punem deoparte.
Nota:In cazul in care nu aveti doua tavi la fel, coaceti pe rand fiecare foaie de blat cu cacao.
*Pregatim blatul negru:
1.Intr-un bol punem untul, zaharul, esenta de vanilie si le mixam bine pana devin spuma, cam 5-8 minute.
2.Adaugam apoi pe rand ouale, batem bine pana se incorporeza fiecare si abia apoi il adaugam pe urmatorul.
3.Amestecam intr-un bol faina si bicarbonatul .
4.In alt bol omogenizam bine iaurtul si cacaua.
5.Adaugam ambele compozitii la spuma de unt alternandu-le: incepem cu ingredientele uscate si terminam tot cu cele uscate.Mixam pana cand toate sunt bine incorporate.
6.Turnam compozita in tava pregatita anterior.
7.Dam tava la cuptor, la foc iute, pana este patrunsa.Facem testul scobitorii.
Nota:Incercam sa urmarim blatul si sa nu il tinem prea mult la cuptor...se amareste.
8.Cand blatul este copt, il scoatem din tava si il lasam sa se raceasca.
*Pregatim crema ganache:
1.Intr-o cratita punem la topit frisca si ciocolata.
2.Lasam totul la foc mic amestecand din cand in cand pana se topeste ciocolata, dar avem grija sa nu dea in fiert.
3.Cand ciocolata este topita, luam cratita de pe foc si amestecam bine cu un tel pana obtinem o compozitie fina, cremoasa si omogena.
4.O lasam sa se tempereze si o punem deoparte.
*Începem sa asamblam si decoram prajitura:
1.Punem în tava în care am copt blaturile o hârtie cerata.
2.Așezăm prima data foaia de blat neagra.
3.Ungem deasupra ei un strat de crema de capuccino.
4.Așezăm apoi o foaie de blat cu cacao.
5.Turnam un sfert din crema ganache, apoi așezăm una lângă alta choux-rile umplute cu crema de capuccino.
6.Când am terminat, turnam deasupra choux-urilor restul de crema ganache.Scuturam bine tava ca sa se prelunga crema printre ele.
7.Așezăm peste stratul de choux și ce-a de-a doua foaie de blat cu cacao.
8.Ungem deasupra crema de capuccino și așezăm ultima foaia de blat, cea cu afine.
9.Presam ușor, acoperim cu o folie alimentara și dam prăjitură la rece pentru cel puțin 4 ore.
10.După acest timp scoatem tava, și feliem prăjitura în dreptunghiuri.
11.Batem frișcă spumă.
12.O punem într-un poș și spritam deasupra fiecărei bucăți de prajitura câteva rozete de frișcă.
13.Așezăm sferturi de căpșuni și presăram câteva bombonele.
14.Servim prajiturile foarte reci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu